Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, και επιχειρείται ο στραγγαλισμός της οικονομίας της με εκτίναξη των spreads σε αδικαιολόγητα επίπεδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
«Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι, παρά τα δικά μας τραγικά λάθη η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη φούσκα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι την ίδια ώρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης αποσπά θετικά σχόλια από τους νηφάλιους αναλυτές και υπογράμμισε ότι "αυτά που λέμε τα εννοούμε".
"Οι επιθέσεις", συνέχισε ο πρωθυπουργός, "πατούν σε διαχρονικά προβλήματα και πραγματοποιούνται με σκοπό να διογκώσουν το μέγεθος της κρίσης και να οδηγήσουν σε κερδοσκοπία", προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η καταπολέμηση αυτών των χρόνιων προβλημάτων και αδυναμιών αποτελεί εθνική επιταγή.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα οφείλεται στις επιλογές προηγουμένων καταστάσεων, η Ελλάδα είναι ευάλωτη, έχει όμως τεράστιες δυνατότητες και σε κάθε περίπτωση αυτό που υφίσταται τώρα, δεν είναι αυτό που της αξίζει, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος μιας ισχυρής νομισματικής ένωσης και ταυτόχρονα έχει μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, βούληση και σχέδιο".
"Το σχέδιο θα εφαρμόζεται με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα που επιτρέπουν οι θεσμοί μας" ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα έχουμε απλώς περικοπές επιδομάτων και μισθών, αλλά και βαθιές αλλαγές οι οποίες δεν θα είναι προσωρινές, αλλά βιώσιμες.
"Εμείς μιλούσαμε για το πρόβλημα, την ώρα που άλλοι προσπαθούσαν να το κρύψουν κάτω από το χαλί, όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθός του" είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "οι λύσεις θα είναι δύσκολες και θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε βολεμένες καταστάσεις, όμως οι λύσεις αυτές θα είναι δίκαιες και ταυτόχρονα οι πιο κατάλληλες".
"Στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι η απελευθέρωση της χώρας από τις επιθέσεις, τις δουλείες και τις αντιλήψεις του παρελθόντος" είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι μέσα στους στόχους του Προγράμματος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ ως το 2012, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, οι τομές στη λειτουργία του κράτους και η στροφή προς την "πράσινη ανάπτυξη".
"Το Πρόγραμμα αποτελεί την βάση της τριετίας στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα θα διορθώνει τα λάθη της, όμως η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο του δανεισμού και των άγριων ανέμων των αγορών, εμείς πρέπει να καθορίζουμε την τύχη μας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης η οποία -όπως είπε- "αν δεν στηριχθεί, τότε και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα είναι βιώσιμη".
"Το Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει να κάνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα, όμως και για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, για πρώτη φορά οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν και είμαι σίγουρος ότι η ελληνική προσπάθεια και θα αναγνωριστεί και θα αποδώσει καρπούς" κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, στο βήμα του συνεδρίου ανάβηκε ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός "τα πήγε καλά στο Νταβός, ήταν ο μεγάλος αστέρας".
Η γενική πεποίθηση είναι ότι τα πράγματα τώρα είναι χειρότερα από ότι ήταν ένα χρόνο πριν είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος καθηγητής του Columbia, καθώς έχουν δυσκολέψει και από την κρίση και από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε.
Ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι είναι απαισιόδοξος για την προοπτική σύντομης ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογα με τις ΗΠΑ προβλήματα, και επισήμανε ότι η ΕΕ δεν διαθέτει "μακροοικονομική δομή", όπως ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός των ΗΠΑ, που να υποστηρίζει τις χώρες με προβλήματα.
Επίσης, μετά από μακρά ανάλυση διαφόρων πτυχών της κρίσης, ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι "(τελικά) είναι εσφαλμένος ο "φετιχισμός" του ελλείμματος".
Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν πολύ μικρότερη ισχύ από τα "αδιαφανή συγκεντρωμένα συμφέροντα" και πρόσθεσε ότι "δεν λέμε "όχι" στην αγορά ή το κράτος, αλλά αυτά πρέπει να μπουν στην υπηρεσία των πολιτών".
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Στίγκλιτς στην παρατήρηση του καθηγητή του Columbia University για τον "φετιχισμό των ελλειμμάτων" και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι διπλό καθώς υπάρχει και έλλειμμα ενώ και τα "χρήματα σπαταλήθηκαν και δεν έπιασαν τόπο".
Ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να βρούμε επενδύσεις και αυτό παραμένει ένα ερωτηματικό καθώς "έχουμε αυξήσει κατά τι τις δημόσιες επενδύσεις", υπάρχει και το ΕΣΠΑ αλλά αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις.
"Η στάση της ΕΕ θα είναι καθοριστική" είπε ο πρωθυπουργός διαπιστώνοντας μια "δύσκολη σχιζοφρένεια που ταλανίζει την ΕΕ: από την μια τόνωση των οικονομιών και από την άλλη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ".
Ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν κεφάλαια και επέμεινε στην θέση ότι "αν είχαν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις στην Κοπεγχάγη γύρω από την "πράσινη ανάπτυξη" θα είχαμε κινήσει κεφάλαια", ενώ σε ότι αφορά το ευρωομόλογο είπε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί ένα ομόλογο από την ΕΕ για δανεισμό με μικρότερο spread απ' ότι διεθνώς.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την σύναψη "ευρωομόλογου" ωστόσο είπε ότι θα μπορούσε να γίνει και τα χρήματα να επιστρέφουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο.
Ο κ. Παπανδρέου ταυτόχρονα είπε ότι όταν ο ίδιος μιλά για "ευρωομόλογο" ως πρωθυπουργός αυτό είναι εκδήλωση αδυναμίας, ενώ όταν μιλά για το ίδιο ζήτημα ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ευκολότερο.
"Η προτεραιότητα μου είναι να βγούμε από το αδιέξοδο, και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας μπροστά στην κρίση στις υπάρχουσες συνθήκες" είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του με την πρόταση για ενδεχόμενη ανάληψης εκ μέρους της Ελλάδας πρωτοβουλίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με θέμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα προβλήματά τους.
ΑΠΕ
1 σχόλιο:
Ο Γιωργάκης είναι πραγματικά αμετανόητος!
Εκεί που ανατρίχιασα απόψε είναι που είπε "είμαι ειλικρινής μαζί σας, όπως πάντα ήμουν".
Τώρα, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ;
Ο εθνικός μας ψεύτης δεν άλλαξε.
Γι' αυτό βουλιάζει. . . και μας παίρνει και εμάς κάτω.
Άς όψονται οι αγαθοί που τον ψήφισαν, να τον χαίρονται.
Τους αξίζει μία τέτοια τύχη, εμείς οι υπόλοιποι όμως τί φταίμε;
Δημοσίευση σχολίου