Εξηγήσεις συνεχίζει να δίνει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ακριβές αίτημα για πολιτική, όχι οικονομική στήριξη που απηύθυνε στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ολόκληρη η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιοδικό Economist έχει ως εξής:
BRUCE CLARK: Ο Economist από το Λονδίνο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο μάτι ενός οικονομικού κυκλώνα, ενός κυκλώνα που απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη. Οι χρηματαγορές θεωρούν τη χώρα του σαν τον αδύναμο κρίκο της ζώνης. Κάποιοι επενδυτές κερδοσκοπούν με την αδυναμία της Ελλάδας να καλύψει τα μεγάλα ελλείμματά της, χωρίς κάποια σημαντική βοήθεια.
Συνάντησα τον κ. Παπανδρέου όταν πέρασε από το Λονδίνο και τον ρώτησα σχετικά με την πρόσφατη δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων εταίρων, στην οποία έλεγαν ότι ήταν διατεθειμένοι να διατηρήσουν την Ευρωζώνη σε καλή κατάσταση και να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν χρειαστεί. Τι πιστεύει για όλα αυτά; Η άποψή του ήταν ότι η δήλωση ήταν κάπως ασαφής, κάπως χλιαρή.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τα ακριβή χρηματοοικονομικά εργαλεία μπορεί να μην καλύφθηκαν από τη δήλωση αυτή, κάτι που είναι κατανοητό, επειδή αυτή είναι – αν θέλετε- μία δοκιμαστική περίπτωση για το πώς αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στην Ευρωζώνη. Υπάρχει όμως η βούληση, υπάρχει πολιτική βούληση, και όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και τρόπος. Και αυτό που πολύ συχνά παρερμηνεύεται, ή και παραποιείται ακόμα, είναι ότι η Ελλάδα ζητάει ένα σχέδιο διάσωσης.
Πρώτον, δεν ζητήσαμε ποτέ ένα σχέδιο διάσωσης. Δεύτερον, αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν ζητάμε χρήματα. Αυτό που ζητάμε είναι η εξασφάλιση ότι θα μπορέσουμε να δανειστούμε βασικά με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι με αυτά τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια που συχνά σχετίζονται και με κερδοσκοπία.
Η Ελλάδα όντως αντιμετωπίζει κάποια διαρθρωτικά προβλήματα. Έχουμε πολύ μεγάλη διαφθορά, πελατειακές σχέσεις στην πολιτική, με αποτέλεσμα τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τη διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος. Όταν υπάρχουν πελατειακές σχέσεις, καταλήγετε να προσλαμβάνετε περισσότερους δημόσιους υπάλληλους, για να εξασφαλίσετε περισσότερες ψήφους. Ήδη, το σταματήσαμε αυτό, μέσω ενός αξιοκρατικού συστήματος. Αυτός ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που θεσπίσαμε τους τελευταίους μήνες. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πρόβλημα σε άλλη χώρα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Αυτά είναι λοιπόν τα μέτρα που υιοθετούμε. Και αν μιλάμε για αγορές, εκείνοι που επενδύουν σοβαρά στην Ελλάδα, θέλουν να δουν διαρθρωτικές αλλαγές, που θα είναι βιώσιμες και δεν θα μειώνουν απλώς το έλλειμμα για ένα χρόνο, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα διαρθρωτικά προβλήματα. Το μήνυμά μου είναι λοιπόν ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε ουσιαστικές αλλαγές. Χρειαζόμαστε μια ανάπαυλα για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας – και εδώ είναι σημαντική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.......[συνέχεια....]
2 σχόλια:
ΘΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ? ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ" ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΝΑΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ :"ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ" ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩ "ΕΠΟΧΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΔΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΣΤΕΛΝΑΝ,ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΡΑΞΕ ΣΤΟ ΝΑ ΜΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ "ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ" ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ
ένας από τους φίλους μου (Καναδός) μου μίλησε πριν λίγο και από ό,τι φαίνεται δεν θεωρείται απλά πολύ πιθανό να πτωχεύσουμε στη χώρα του, αυτό έπαψε να αποτελεί θέμα συζήτησης, θεωρούν πως ήδη έχουμε πτωχεύσει, αλλά δεν το ξέρουμε. το νέο θέμα είναι "κοίτα τι έπαθε η Ελλάδα" και "πως θα ανταπεξέλθουν οι Έλληνες στην κατάρρευση της οικονομίας τους".
η απάντηση για τον ΓΑΠ φαίνεται να είναι με πολιτική στήριξη με άλλα λόγια θα βάψουμε αυγά με τα γνωστά αέρια και τις μπουρδολογίες.
δεύτε τελευταίον οικονομικόν ασπασμόν
Δημοσίευση σχολίου