Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας με 20 η 25 δις ευρώ

Την 11η Φεβουαρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «υποσχέθηκαν στην Ελλάδα» -χωρίς ανακοίνωση λεπτομερειών- να την στηρίξουν με οικονομικά μέτρα, «αποφασιστικά και συντονισμένα», «εάν παραστεί η ανάγκη».

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μοντ», «έκτοτε προχωρούν οι σχετικές διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η τελική συμφωνία είναι κοντά και πιθανόν να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα με δύο επιλογές, τελικά, πάνω στο τραπέζι».

Αυτές οι δύο επιλογές, γράφει η «Μόντ», «που προκρίθηκαν μετά από αρκετές συσκέψεις αυτήν την εβδομάδα είναι αφενός ένας δανεισμός...


...της Ελλάδας χρηματοδοτημένος από κράτη ευρωπαϊκά, με συντονισμό από την Επιτροπή Βρυξελλών, αφετέρου ο δανεισμός κατ’ ευθείαν από την Επιτροπή, με εγγυήσεις κρατών μελών της ΕΕ».

Προστίθεται ότι «βραχυπρόθεσμα» η πρώτη από τις επιλογές «είναι πιο ρεαλιστική» και γίνεται η επίκληση ενός εγγράφου εσωτερικής κυκλοφορίας, ενώ για τη δεύτερη αναφέρεται ότι «είναι μεσοπρόθεσμα ρεαλιστική».

Γίνεται επίσης λόγος για δανεισμό 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρατίθεται η δήλωση Μπαρόζο ότι, η Ευρώπη «είναι έτοιμη να προτείνει ευρωπαϊκό πλαίσιο συντονισμένης βοήθειας» στην Ελλάδα, ενώ προχωρούν οι διαβουλεύσεις για το «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», για να βοηθούνται στο μέλλον μέσω αυτού κράτη μέλη με δυσχέρειες δημοσιονομικές.

Ανανεωμένο...


Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε σήμερα πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Ο Τζόναθαν Τοντ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Επίσης υπογράμμισε πως συνεχίζεται η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων και πως όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζει στο σημερινό της φύλλο πως τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν σε «συντονισμένες, διμερείς προσφορές» οικονομικής βοήθειας, υπό την μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων, στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: