Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

«Πρωταθλητές» στη διαφθορά για το 2009


Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, το ποσό που δαπανήθηκε για «φακελάκια» αγγίζει τα 790 εκατ. ευρώ. Περιστατικά διαφθοράς ανέφεραν σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες .

Νοσοκομεία, πολεοδομίες, εφορίες, ΙΚΑ και νομαρχίες αναδεικνύονται πρωταθλητές στη διαφθορά για το 2009, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία Public Issue για λογαριασμό της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς».
«Πρωταθλητές» στη διαφθορά για το 2009

Το συνολικό ποσό που... δαπανήθηκε μόνο για τα «φακελάκια» εκτιμάται ότι αγγίζει τα 790 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περιστατικά διαφθοράς, κατά την έρευνα, αναφέρθηκαν από το 13,4% των νοικοκυριών - περίπου 600.000 πολίτες για τον δημόσιο τομέα και περίπου 360.000 πολίτες για τον ιδιωτικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου άρχισε να διαφαίνεται ένα κλίμα αισιοδοξίας, καθώς το 45% των ερωτηθέντων, που πριν πίστευε ότι Ελλάδα χωρίς διαφθορά δεν υπάρχει, μειώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες (36%).
«Πρωταθλητές» στη διαφθορά για το 2009

Αντίθετα, ανέβηκε στο 60% από 51% το ποσοστό όσων πίστευαν ότι η διαφάνεια μπορεί να επικρατήσει στη χώρα μας.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, οκτώ στους δέκα πολίτες διαφωνούν με τις πράξεις διαφθοράς, ενώ σε ποσοστά μεγαλύτερα του 90% ζητούν άμεση εφαρμογή των νόμων για όλους χωρίς εξαιρέσεις και αυστηρή τιμωρία όσων συλλαμβάνονται να παίρνουν μίζες ή φακελάκια. Ζητούν, επίσης, να εφαρμόζεται πραγματικά το «πόθεν έσχες» για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς» κ. Κώστας Μπακούρης, είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει τα έσοδα της πολιτείας, μειώνοντας την αναγκαιότητα λήψης σκληρών μέτρων, αλλά θα ενισχύσει και την αξιοπιστία της χώρας μας.

«Η ελληνική κοινωνία έχει πλέον πλήρη συναίσθηση της ύπαρξης της διαφθοράς και κυρίως της ανάγκης για την καταπολέμησή της», τόνισε ο κ. Μπακούρης, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη διατάξεων οι οποίες υποστηρίζουν τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και διευκολύνουν την άσκηση του ελέγχου της εξουσίας, αλλά κυρίως η μη αυστηρή, μερικές φορές και επιλεκτική, εφαρμογή τους».

«Το σημαντικό πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής και φυσικά της φοροκλοπής (μη απόδοση του ΦΠΑ) αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα στην έρευνα, καθώς τόσο οι εφορίες όσο και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τις πλέον διεφθαρμένες υπηρεσίες», κατέληξε.

Πηγή - Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: