Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

2,9 δις ευρώ ετησίως σε φροντιστήρια δίνουν οι Ελληνες

Συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ δίνουν ετησίως οι Ελληνες γονείς για την εκπαίδευση των παιδιών τους, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο. Το ποσό αυτό, που ακυρώνει στην ουσία τη συνταγματική επιταγή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, προκύπτει από τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών ICAP, οι οποίες βασίστηκαν στην επεξεργασία των επίσημων δεδομένων της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών.

Τα 2,9 δισ. ευρώ πηγαίνουν κατά κύριο λόγο σε φροντιστήρια προετοιμασίας και ξένων γλωσσών καθώς και σε ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Βέβαια, το μερίδιο των μαθητών που επιλέγουν ιδιωτικά σχολεία παραμένει στα ίδια επίπεδα την τελευταία δεκαετία. Το 2008 αποτελούσε το 6,4% του συνόλου. Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας, στην ιδιωτική εκπαίδευση το έτος 2007 - 2008 φοιτούσαν 86.464 μαθητές συνολικά. Ο αριθμός αυξήθηκε στους 92.022 μαθητές το έτος 2008 - 2009. Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι: ...



- Το μερίδιο των μαθητών ιδιωτικών σχολείων στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κυμαίνεται από 6,1% έως 6,7% την τελευταία δεκαετία.

- Ο βασικός λόγος που ωθεί γονείς και μαθητές προς τα ιδιωτικά σχολεία είναι οι αδυναμίες του δημόσιου σχολείου, αλλά και η υψηλού επιπέδου υλικοτεχνική υποδομή των ιδιωτικών, το επιλεγμένο εκπαιδευτικό προσωπικό τους, η καλύτερη οργάνωση του προγράμματος, μη απώλεια διδακτικών ωρών, η ασφάλεια, η μεταφορά των μαθητών.

- Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, η ίδρυση δημόσιων ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών μείωσε τη ροή μαθητών προς την ιδιωτική εκπαίδευση. «Το ολοήμερο σχολείο αποσκοπεί αφενός μεν στον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφετέρου δε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων. Η καινοτομία αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημόσια εκπαίδευση καθώς σε παλαιότερες εποχές, τα διευρυμένα ωράρια και η μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων ήταν χαρακτηριστικά μόνο του ιδιωτικού τομέα», λέει η έρευνα.

- Από τα 500 ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, τα περισσότερα (296) βρίσκονται στην Αττική (59,3% επί του συνόλου τη σχολική χρονιά 2006-2007).

- Οι συνολικές ετήσιες δαπάνες για την εκπαίδευση εκτιμώνται για το 2007 στα 2,77 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές 2007 (ποσοστό 2,9% επί των συνολικών ιδιωτικών δαπανών). Το 2008 η αντίστοιχη δαπάνη αυξήθηκε σε 2,9 δισ. ευρώ.

- Οι δαπάνες για γενική εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) εκτιμάται ότι έφθασαν σε 2,047 δισ. ευρώ το 2007 (2,2% επί της συνολικής δαπάνης) και καλύπτουν το 73,9% της δαπάνης για εκπαίδευση. Το 2008, οι αντίστοιχες δαπάνες έφθασαν τα 2,143 δισ. ευρώ.

- Τα περισσότερα (71,9%) δίνουν οι γονείς όταν το παιδί φθάσει στο γυμνάσιο και το λύκειο. Τα πιο πολλά πηγαίνουν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, φροντιστήρια προετοιμασίας, ιδιαίτερα μαθήματα (1,577 δισ. ευρώ το 2007 και 1,651 δισ. ευρώ το 2008) και τα υπόλοιπα σε δίδακτρα σχολείων (470 εκατ. το 2007 και 492 εκατ. το 2008).

- Από τα 1,651 δισ. ευρώ του 2008 το 57,5% αφορούσε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα και το 42,5% ξένες γλώσσες.


Απόστολος Λακατσάς - Καθημερινή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι Εληνες γονεις,απλως δεν θελουν να παραδεχτουν,οτι το καμαρι τους,δεν παιρνει τα γραμματα,και ετσι κανουν το @κατό τους παξιμαδι,προκειμενου να το τρουπωσουν σε 3βαθμιο Σχολειο.
Με τον τροπο αυτο,κανουν ενα δστυχισμενον ανθρωπο,που θα παει καπου με τη γλωσα αποξω,και προφανως δε θα ξερει τιποτα.
Αρα,το μονο που μενει,ειναι το Δημοσιοοοο!
Πεφτουν λοιπον μονοι διπλοι στους βολευτες,που καλουνται να υλοποιησουν το ονειρο του Γενους.
Αντι λοιπον,να βαλουν το παιδιτους απο τα 15,με το που τελειωνει το Γυμνασιο,να μαθει μια καλη δουλεια,που να εχει καλο μεροκαματο,τρεχουν με τα φροντιστηρια,να ανελθουν κοινωνικως,γιατι γι αυτο γινεται ολη η φασαρια.
Τωρα,θα δειτε που θα πανε τα φροντιστηρια,και τα Λυκεια,οταν το Δημοσιο εγινε πια ονειρο απατηλο,και στην περιπτωση που πλακωσει το ΔΝΤ,θα δειτε και τρελλα πραματα,οπως απολυσεις στο δημοσιο.
Εκει να δεις δραματα.Παει το ονειρο.Πανε τα λεφτα στα φροντιστηρια.Πανε τα "μεγαλεια".
Και βεβαια,η κατασταση,θα γινει πια,επικινδυνη,αφου δεν ειναι ευκολο να δεχτεις να γινεις,απο Δημαρχος,κλητηρας.