Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Σαμαράς - προεκλογικά, «υποσχόταν στους πάντες τα πάντα»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία αλλά και αυτοκριτική για την κυβερνητική πενταετία του κόμματός του έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας: «Φταίνε λάθη και παραλείψεις και της δικής μας διακυβέρνησης. Φταίει κυρίως η σημερινή κυβερνητική απραξία, η έλλειψη σχεδίου, η διάψευση προσδοκιών που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, η αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά. Αλλά και η αβουλία, η αναβλητικότητα και η σύγχυση που επέδειξε μετεκλογικά».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την κατάσταση της χώρας όταν, προεκλογικά
, «υποσχόταν στους πάντες τα πάντα» και ότι το είχαν ενημερώσει και ο τότε αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος Αλμούνια, και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχασε χρόνο και στην συνέχεια παρέλυσε, ανέβηκαν τα spreads, η Ελλάδα δανείστηκε πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι ως πολύ πρόσφατα, κι ύστερα αναγκάστηκε να συμβιβαστεί στα πιο επαχθή μέτρα που έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα-μέλος του ευρώ.

Δήλωσε την κάθετη διαφωνία του με τα μέτρα...

...που πήρε η κυβέρνηση λέγοντας: «διαφωνούμε λοιπόν, όχι μόνο με τα περισσότερα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πριν λίγες μέρες. Διαφωνούμε και με το συνολικό μίγμα πολιτικής που ακολουθείται». Εξήγησε ότι «τα μέτρα βυθίζουν την Οικονομία σε ύφεση και δεν μειώνουν τελικά τα ελλείμματα, αντίθετα τραυματίζουν βαριά την Οικονομία, πληγώνουν σοβαρά την Κοινωνία, τον απλό άνθρωπο, τον αδύνατο πολίτη, τη μεσαία τάξη και βυθίζουν στο σκοτάδι τα όνειρα των νέων παιδιών». Αυτά τα μέτρα είναι πολύ πέρα από τις αντοχές της Κοινωνίας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία προβάλλει μίγμα πολιτικής που διασώζει την οικονομία, αλλάζει το μοντέλο και εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά.

Αναφέρθηκε ξανά στον κύκλο της μεταπολίτευσης λέγοντας ότι τελείωσε ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, και μαζί ένα μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος. Πέρα από τις ευθύνες για τους χειρισμούς του πενταμήνου ο κ. Σαμαράς καταλόγισε ιστορικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την κατάρρευση του συστήματος. «Το σύστημα, αυτό που σήμερα καταρρέει δεν το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία, δημιουργήθηκε κατά τη μακροχρόνια διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά και καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ την διόγκωση του δημόσιου χρέους, την διόγκωση του δημόσιου τομέα την πτώχευση των Ταμείων την χρεοκοπία της Εκπαίδευσης, την άλωση των Πανεπιστημίων από έξω-πανεπιστημιακούς.

Ο κ. Σαμαράς έκανε και αυτοκριτική για τις ευθύνες της ΝΔ λέγοντας ότι «κάποιοι δικοί μας, ίσως συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα που εκλέχθηκαν για να το αλλάξουν». Ακολούθως είπε ότι «η ευθύνη η δική μας - η μεγάλη δική μας ευθύνη - είναι πως όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, ως κυβέρνηση, να αλλάξουμε την κατάσταση, δεν το κάναμε. Ή, ακριβέστερα, το προσπαθήσαμε μάλλον άτολμα Αλλά κι όταν το προσπαθήσαμε, είχαμε το ΠΑΣΟΚ απέναντί μας. Άλλες φορές καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις λυσσαλέες αντιδράσεις του. Αλλά αυτές ήταν οι λιγότερες φορές. Κάποιες άλλες φορές μετριάσαμε τις μεταρρυθμίσεις μας, για να μην πυροδοτήσουμε έκρηξη. Την οποία πυροδοτούσε το ΠΑΣΟΚ, έτσι κι αλλιώς. Και κάποιες φορές διστάσαμε και κάναμε πίσω. Εμείς λοιπόν, φταίμε γιατί διστάσαμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το Νομοσχέδιο, με το οποίο καταργεί όλους τους Γενικούς Διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση υποστηρίζοντας ότι «μαζί με τις «εκκαθαρίσεις» που έγιναν τελευταία στο στράτευμα, οι δύο αυτές κινήσεις - άλωση της Διοίκησης και άλωση του στρατεύματος - δίνουν εικόνα «προγραφών» του ΠΑΣΟΚ, δίνουν την εικόνα του «βαθέως ΠΑΣΟΚ», που δεν μπορεί να αλλάξει, είναι, όμως, το πραγματικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ».

Αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «είμαστε όλοι στο πλευρό του υπό την αυτονόητη προυπόθεση ότι υπερασπίζεται τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα, για τις οποίες έχουμε όλοι συμφωνήσει». Έκανε τέλος και αναφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «βέβαια, όταν με το καλό επιστρέψει ο κ. Παπανδρέου, μετά τις διεθνείς συναντήσεις του με Ομπάμα και Σαρκοζύ, ελπίζουμε να συναντηθεί επειγόντως και με τους Σκανδαλίδη και Παπουτσή. Για να μάθουμε επιτέλους, τι ακριβώς σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ».

Απευθυνόμενος προς το γυναικείο ακροατήριο είπε ότι υιοθέτησε το αίτημα για δημιουργία υπουργείου Οικογένειας. «Κάποιοι μας απάντησαν ότι η ιδέα αυτή είναι «ξεπερασμένη», «αναχρονιστική», «ακροδεξιά». Τι άλλο θα ακούσουμε, από κάποιους ψευτο-προοδευτικούς, που εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αληθινή Πρόοδο, δεν είναι καν ενημερωμένοι τι γίνεται σήμερα στον κόσμο. Μόνον ανατριχιάζουν κάθε φορά που ακούν τη λέξη Οικογένεια».

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η πορεία που άρχισε θα είναι δύσκολη αλλά θα είναι νικηφόρα: «Όλοι μαζί θα κατακτήσουμε τη νίκη. Μια νίκη, όχι για να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μια νίκη όχι για την παράταξή μας μόνο. Μια νίκη για ολόκληρη την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: