Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Η "λύση" που συζητά σήμερα ο Επίτροπος Όλι Ρεν στην Αθήνα

Του Γιάννη Αγγέλη

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η δρομολόγηση “συμφωνίας” , υπό την εποπτεία της Κομισιόν, για την κάλυψη των επόμενων ομολογιακών εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου.

Μοναδική προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση μιας τελικής συμφωνίας σήμερα μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και του Επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος αφού θα συναντηθεί με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου για τις επιμέρους λεπτομέρειες θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα με μία συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών, με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr και το Κεφάλαιο τα τελευταία 24ωρα, επέμεναν πάντως ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις σήμερα με τον κοινοτικό Επίτροπο “η συμφωνία παραμένει ζητούμενο και δεν έχει προκαταβολικά αποκρυσταλλωθεί...”.

Τις σχετικές πληροφορίες έχουν ενισχύσει οι δηλώσεις της Γαλλίδας Υπ. Οικονομικών Christine Lagarde στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 σύμφωνα με τις οποίες υποστήριξε "δεν έχω αμφιβολίες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με τρόπους που μελετούμε αυτή τη στιγμή" για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι τρόποι που εξετάζονται θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν "είτε ιδιωτικούς φορείς (σ.σ. Τράπεζες) είτε κρατικούς, είτε ένα συνδυασμό αυτών...".

Εξάλλου η παρουσία του κ. Ackerman της Deutshe Bank την Παρασκευή στην Αθήνα δεν φαίνεται να εμπλέκεται σε “εξωθεσμικές λύσεις” στο πρόβλημα του δανεισμού καθώς, δεν συνοδευόταν από τα επιτελικά στελέχη της Deutsche Bank που θα επέτρεπαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, όπως παρατηρούσαν στο Capital.gr το Σάββατο τραπεζικοί κύκλοι που ήρθαν σε επαφή με το επιτελείο της D.B. που τον συνόδευε “οι άνθρωποι που συνόδευαν τον Ackerman στην Αθήνα προέρχονται από χαμηλά κλιμάκια της D.B. και η παρουσία τους σε τεχνικό επίπεδο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά τις σχέσεις της D.B. με το ελληνικό δημόσιο...”.

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψαν το Σάββατο οι εφημερίδες "Νέα" και "Κεφάλαιο" τα "πρόσωπα" που έχουν εμπλακεί στην πρωτοβουλία κάλυψης των επόμενων εκδόσεων του ελληνικού χρέους "είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο κ. Σαρκοζί και η κα Μέρκελ, με τον Επίτροπο Όλι Ρέν να είναι ο διαμεσολαβητής - διαπραγματευτής που θα πρέπει να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς κύκλους και δεν διαψεύδονται από τις Βρυξέλλες, υπάρχει πρόθεση “συμφωνίας” η οποία εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί χωρίς τις “τεχνικές λεπτομέρειες” από τον Επίτροπο Όλι Ρεν σήμερα μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το "Κεφάλαιο" “Μία από τις εναλλακτικές εκδοχές που βρίσκονται στο τραπέζι της “συμφωνίας” είναι η εμπλοκή –όπως είχε γραφεί και από τον γερμανικό τύπο– του γερμανικού, κρατικού ενδιαφέροντος, χρηματοπιστωτικού ιδρύματος KfW και της γαλλικής Caisse des Depots (σ.σ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν το Caisse d΄ Epargne). Τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με τον γερμανικό οικονομικό τύπο, θα καλύψουν είτε άμεσα είτε έμμεσα τις επόμενες εκδόσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων με spreads τα οποία δεν θα υπερβαίνουν τις 160 – 180 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ όμως ενδιαφέρον συμμετοχής φέρονται να έχουν επιδείξει και άλλες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες οι οποίες είναι “φορτωμένες” με ελληνικά ομόλογα και έχουν κάθε λόγο να διασφαλίσουν την μη απαξίωση των χαρτοφυλακίων τους. Μεταξύ αυτών έχει εμφανισθεί και η Deutshce Bank της οποίας ο πρόεδρος είχε επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα.

Ένα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο που βρίσκεται υπό μελέτη είναι να περιορισθεί η κάλυψη αυτή, μόνο για εκδόσεις εντόκων γραμματίων με διάρκεια έως και 12 μήνες, εφόσον παραστεί ανάγκη, αν οι αγορές διατηρήσουν τις πιέσεις τους στα spreads και τα κρατήσουν σε απαγορευτικά επίπεδα όπως τα σημερινά...

Όπως υποστήριξε στο “Κεφάλαιο” ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας οι διαβουλεύσεις επρόκειτο να συνεχισθούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε ώστε με την επίσκεψη του κ. Ρεν σήμερα να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να αποκρυσταλλωθεί μέσα στην εβδομάδα ώστε να ανακοινωθεί στην τελική της μορφή την Παρασκευή στην συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ στο Βερολίνο πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός πάει στην Ουάσιγκτον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το Μέγαρο Μαξίμου διαχέεται η πληροφορία ότι ο κ. Παπανδρέου μετά την συνάντηση με τον κ. Ομπάμα θα επισκεφθεί και την Νέα Υόρκη όπου θα προγραμματισθούν συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανικών τραπεζών.

Ο κ. Όλι Ρεν από τις Βρυξέλλες με δήλωσή του τόνισε “Σχεδιάζω να πάω στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσω τη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση και το μέλλον της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη...”.

Ο Επίτροπος στην Αθήνα θα συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα και το είδος των επιπλέον μέτρων αλλά και την αποτελεσματικότητά τους σε... αριθμούς.

Προϋπόθεση της "συμφωνίας", σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης να ανακοινώσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα επιπλέον πακέτο μέτρων της τάξης των 3,5 -3,8 δισ. ευρώ, με κύρια αναφορά σε:

* επιπλέον αύξηση των ειδικών και έμμεσων φόρων που αφορά σε ΦΠΑ και ειδικό φόρο στα καύσιμα. Από την ρύθμιση αυτή αναμένεται να προκύψει το μεγαλύτερο κομμάτι (2,2 – 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1% του ΑΕΠ) της επιπλέον εξοικονόμησης πόρων.

* αύξηση των φόρων σε είδη πολυτελείας και καταναλωτικά είδη υψηλής αξίας.

* την περικοπή των επιδομάτων των αμοιβών στο δημόσιο τομέα με τρόπο που να είναι “αποτελεσματικότερος σαν οικονομικό αποτέλεσμα”.

* Παράταση του παγώματος μισθών και περικοπής επιδομάτων για την διετία 2011 – 2012.

Στον ΟΔΔΗΧ (Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) περιμένουν την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών προκειμένου να ανακοινώσουν τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων αλλά και εντόκων γραμματίων.

Διαψεύδεται πάντως πληροφορία που έφερε ομάδα ξένων τραπεζών να έχουν ήδη συγκροτήσει το “group” αναδόχων της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου για το οποίο γίνεται λόγος στις αγορές την τελευταία εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: