Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ισλαμικά " Έθιμα" -Η ακρωτηριασμένη σεξουαλικότητα

Γράφει ο Ιάσων

Τις ημερες αυτές προβαλλεται στους ελληνικους κινηματιγραφους η ταινια « Το λουλουδι της Ερημου» Προκειται περι μιας συγκλονιστικης μαρτυριας της Γουορις Ντιρι από την Σομαλια. Η Γουορις Ντιρι σε ηλικα 3,5 ετων υπεστη ακρωτηριασμο των γεννητικων της οργανων που τον περιγραφει ανατριχιαστικα στο ομωνυμο βιβλιο της .

« Την εγχείρηση την έκανε μια γριά τσιγγάνα, που στην κοινότητά μας την θεωρούμε σημαντικό πρόσωπο, αλλά εγώ την θεωρούσα φόνισσα. Την νύχτα πριν την κλειτοριδεκτομή μου , η μητέρα με συμβούλεψε να μην πιω πολύ νερό η γάλα για να μην χρειαστεί να ουρήσω. Εκείνο το βράδυ η οικογένεια ασχολήθηκε περισσότερο μαζί μου, αυτή ήταν η παράδοση. Πριν ακόμη χαράξει με ξύπνησαν για την εγχείρηση …


Πήγαμε σε μια απομακρυσμένη περιοχή , ανάμεσα σε θάμνους. Η μητέρα κάθισε σε ένα βράχο και μου έδωσε να δαγκώσω μια ρίζα δέντρου. …Η τσιγγάνα έχωσε τα δάχτυλά της σ’ εάν ταγάρι που φορούσε κι έβγαλε μια σπασμένη λεπίδα ξυραφιού. Έφτυσε πάνω της και την σκούπισε στη ποδιά της . Αφού την καθάρισε, μου έδεσε τα μάτια με ένα μαντήλι για να μη βλέπω. Το επόμενο πράγμα που ένοιωσα ήταν να κόβουν τη σάρκα μου …άκουσα τον πνιχτό ήχο της λεπίδας που πριόνιζε πέρα-δώθε το δέρμα μου. …Τα πόδια μου άρχισαν να τρέμουν και να τραντάζομαι ανεξέλεγκτα. Προσευχήθηκα να τελειώσει γρήγορα . Κι έτσι έγινε, γιατί λιποθύμησα…όταν ξύπνησα αντιμετώπισα σοβαρό πρόβλημα ούρησης…το μόνο άνοιγμα που είχε μείνει για τα ούρα και το αίμα της περιόδου, ήταν μια μικροσκοπική τρύπα με διάμετρο ενός σπιρτόξυλου… »

Τα αποτελέσματα του σεξουαλικού ακρωτηριασμού είναι καταστροφικά για την ερωτική μετέπειτα ζωή της γυναίκας .Στερείται την γενετήσια απόλαυση , δεν έχει οργασμό , αλλά ούτε και πολλή επιθυμία, καθότι έχει «απονεκρωθεί» η πιο ερωτογόνα και ευαίσθητη περιοχή του σώματός της. Τις περισσότερες φορές αισθάνεται δυσφορία και πόνο κατά τη συνουσία. Ταλαιπωρείται από δυσμηνόρροια και μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος. Παρουσιάζεται τέλος μεγάλο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας λόγω επιπλοκών στη γέννα, που σχετίζονται άμεσα με την κλειτοριδεκτομή. Δεν αναφέρουμε και τα αυτονόητα ανεξίτηλα ψυχολογικά τραύματα που έπονται της επέμβασης…

Συμφωνως προς τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(που αποτελεί τμήμα του ΟΗΕ), οι γυναίκες που βρίσκονται στη ζωή αυτή τη στιγμή και έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, υπολογίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ σε εκατόν σαράντα εκατομμύρια? Καθημερινά έξι χιλιάδες νεαρά κορίτσια υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, δηλαδή περίπου δυο εκατομμύρια το χρόνο…

Πρόκειται για ένα μαζικό έγκλημα που τελείται εις βάρος των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτω από το πέπλο της σιωπηρής –πολλές φορές - ανοχής θρησκειών, κρατών, κυβερνήσεων, κοινωνικών επιστημόνων, ακόμη και μη κυβερνητικών οργανώσεων.( δημοσιευσις από την Δρ. Αριάδνη Γερούκη, Νομικός, Διδάκτωρ Ιστορίας ,Paris 1, Pantheon- Sorbonne, ariadni_g@hotmail.com)

Η ταινια και το ομωνυμο βιβλιο είναι μια συγκλονιστικη αυτοβιογραφια και προσφορα στον διαρκη αγωνα κατά της εξαθλιώσεως της γυναινακας στον Ισλαμικο μεσαιωνα που υπαρχει ακομη σε πολλες μουσουλμανικες χωρες.

Είναι βεβαιο ότι αργα ή γρηγορα η η νεα επαναστασι που κυοφορειται στην ενεργεια , ο περιορισμος των πετραλαικων αποθεματων σταδιακα, θα επιτρεψουν στις κυβερνησεις και τους πολιτισμενους λαους να ενημερωθουν περισσοτερο.Να απελευθερωθουν απο τον φοβο της την ενεργειακης δεσμευσεως και να καταστουν ενεργοι και υπευθυνοι στην αντιμετωπισι της μονολιθικης αποστεωμενη πρωτογονης μεταφορας ισλαμικων εθιμων.

Η Γουορις Ντιρι που σημαινει « Το λουλουδι της Ερημου» ηταν η πρωτη Μουσουλμανα το θρησκευμα γυναιακα που βρηκε το θαρρος να εκθεση δημοσιως τον ακρωτηριασμο της και να καταστη συμβολο στον αγωνα κατά του σκοταδισμου και της βιας.
Σημερα είναι ειδικη Πρεσβειρα του ΟΗΕ, εχει επισκεφθη την Αφρικη και την οικογενεια της.Αγαπα την πατριδα της, σεβεται την θρησκεια της και γι αυτό αγωνιζεται να εξανθρωπισει την βαραβαροτητα και τον πρωτογονισμο..
Η αποφασι της να δραπετευσει απο την νομαδικη καλυβα του πατερα της και να εγκαταλειψη την μητερα και τ' αδελφια της ταξιδευοντας ξυπολητη στην ερημο της Σομαλιας μεχρι την Μογκαντισου εγινε πραξις την παραμονη του γαμου της με ενα 78 χρονο γειτονα ο οποιος θα την επαιρνε κατοπιν " εμπορικης" συμφωνιας με τον πατερα της για να τονωση τον συζιγικο βιο του.
Η Γουορις Ντιρι σε ηλικα 13 ετων προτιμησε να μην ανταλλαγη με 5 καμηλες που προσεφερε ο μελλων συζυγος της στον υπερηφανο πατερα της ( σελις 86-87 του βιβλιο της, εκδοσεις Ωκεανιδα) και να μην γινη η 4η συζυγος ενος 78 χρονου βοσκου..Ποσες αλλες ομως δεν μπορεσαν ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτα να τα βλεπουν οσοι θεουν αβερτασιον μεταναστες στην Ελλαδα,που δεν ξεριυμε,απο που κραταει η σκουφια τους.
Εχουν και στη Γαλλια το σπορ,το οποιο το κανει καοιοις αθλιος Γαλλος γιτρος,τον οποιον εχουν διωξσιε απο το συλλογο,αλλα αυτος,εκει,τη δουλεια του.
Το μονο παρηγορο,ειναι οτι λαμβανει στοιχειωδη μετρα αντισηψιας,και ετσι δεν κινδυνευει η ζωη των κοριτσιων.
Ας ειν καλα "η τιμη" της οκογενειας ομως.
Βρε ουστ,παλιοσκυλα.obsomor