Του Πέτρου Χασάπη
Σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν τόσο στα έντυπα ΜΜΕ όσο και στο διαδίκτυο, μεταξύ των μέτρων που έχει ως στόχο να προτείνει το ΔΝΤ είναι:
1. Η πλήρης κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στον Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
2. Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
3. Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
4. Η απόλυση 230.000 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
5. Επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια με πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.
6. Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 67.
7. Κατάργηση της διάκρισης βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων .
8. Φορολόγηση των αγροτών.
9. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
10. Απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
11. ΦΠΑ για όλες τις υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.).
Εμείς βλέπουμε πως, στα πλαίσια της τεχνογνωσίας που έχει ζητήσει ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ από το ΔΝΤ, μερικά από τα πιο πάνω μέτρα έχουν ήδη επιβληθεί ή είναι γνωστά και ετοιμάζονται και απλά παίζεται ένα παιχνίδι προπαγάνδας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τα συνειδητοποιήσει και να τα χωνέψει ο ελληνικός λαός.
1. Σε ότι αφορά την κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού, ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πρώτη φάση σε περιορισμό τους.
2. Σε ότι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας, την προχωράει κανονικά όπως προτείνει το ΔΝΤ.
2. Σε ότι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας, την προχωράει κανονικά όπως προτείνει το ΔΝΤ.
3. Σε ότι αφορά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ήδη αυτό επιβάλλεται σε πολύ μεγάλη έκταση με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε.
4. Σε ότι αφορά την επιβολή ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.λ.π., ήδη και αυτό έχει δρομολογηθεί και ο κόσμος δυστυχώς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς παίζεται πίσω από αυτό.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση στην ουσία εκτελεί τις εντολές του ΔΝΤ στα πλαίσια της τεχνογνωσίας που ζήτησε.
Προσέξτε τώρα το χειρότερο. Αν, σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση κορυφής στις Βρυξέλλες, χρειαστεί να ζητήσει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια, οπότε αυτό θα σημαίνει ότι τα πιο πάνω μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί θα έχουν αποτύχει, θα ληφθούν και τα άλλα μέτρα που αναφέρονται πιο πάνω και ακόμα δεν έχουν ληφθεί, δεδομένου ότι σύμφωνα με την απόφαση θα εμπλακεί και το ΔΝΤ.
Δηλαδή πλήρης κατάργηση του 13ου και 14 ου μισθού, πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και φυσικά το μεγαλύτερο, απόλυση 230.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Περιμένετε κι έρχονται…….
8 σχόλια:
Εκεινο που δεν καταλαβα απο το αρθρο,ειναι το κατα ποσο συμφωνει ή οχι με τα μετρα αυτα,και με ποια.
Εαν το Κρατος,δεν μπορει να ισοσκελισει τον προυπολογισμο,καιρος δεν ειναι να δουν την πορτα καποιοι υπαλληλοι,που δεν χρειαζονται;
Επειδη καποιοι καραγκιοζηδες πολιτικαντες,το παιξανε Καραμουρτζουνηδες,αυτο δε σημαινει οτι πρεπει να γονατισουμε ολοι,για να περνανε καλα μερικοι.
Εκτος και αν εχουν πολλα λεφτα οι ευαισθητοι,και βγαλουν και τους πληρωνουν αυτοι,γιατι εγω δεν εχω.
Στο φιναλε,εδω φωναζουν πολλοι,οτι να φυγουν οι μεταναστες,που παιρνουν τις δουλειες των ντοπιων.
Να η ευκαιρια λοιπον,να πιασουν δουλεια οι δικοι μας,στη θεση των μεταναστων,που ετσι, θα πανε στις πατριδες τους.
Ανώνυμος
Δεν σε βλέπω να διαμαρτύρεσαι γιατί δεν υποχρεώνονται σε συνεισφορά οι επιχειρήσεις και μάλιστα επί των εισοδημάτων και όχι επί των κερδών. Δεν σε βλέπω να διαμαρτύρεσαι για την τεράστια φοροκλοπή-φοροδιαφυγή-εισφοροδιαφυγή τού κεφαλαίου που στερούσαν επί χρόνια το Δημόσιο από εισοδήματα. Ούτε για τα 20 δισ.€ που σπαταλήθηκαν στους Ολυμπιακούς, ούτε για τα πανάκριβα δημόσια έργα, για τις πανάκριβες κρατικές προμήθειες, για την σπατάλη τού κρτικού χρήματος κ.λπ. Αν τα προηγούμενα 35 χρόνια δεν είχε γίνει αυτό το άθλιο φαγοπότι δεν θα υπήρχε σήμερα θέμα χρέους και ΔΝΤ
cornelsen
Το ένα είναι συνέπεια του άλλου. Οι προσλήψεις στο δημόσιο ήταν και είναι το σκαλοπάτι που πάτησε και παταει το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο για να ανέβει και να διατηρηθεί στην εξουσία.
mediaspotgr
Άρα να πέσουν -κι άλλο- οι μισθοί, να απολυθεί κόσμος για να τιμωρηθούν οι... πολιτικοί (και οι επιχειρηματίες φίλοι τους) που έκαναν κάποιες προσλήψεις από το παράθυρο. Αυτούς που έφαγαν ολόκληρους προϋπολογισμούς ποιός θα τούς τιμωρήσει;
Εκείνο που χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία είναι να επιβιώσουν οι μισθωτοί και όχι να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις. Έτσι κι αλλιώς τα χρήματα των μισθωτών καταλήγουν στην αγορά ή στα κρατικά ταμεία μέσω τού ΦΠΑ.
Κοίτα κλοπή που εξακολουθεί και γίνεται: με τις πλάτες τού ελληνικού κράτους οι Τράπεζες δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ και και δανείζουν το... ελληνικό κράτος με 5-6% το οποίο πηρώνεις ΕΣΥ και ΕΓΩ. 4-5% κέρδος χωρίς να κινήσουν το δαχτυλάκι τους! Έτσι για πλάκα. Αυτή η πολιτική θα μάς βγάλει από την κρίση και θα ρίξει τα επιτόκια δανεισμού; Ή μήπως ρίχνοντας τούς ασφαλισμένους τής πτωχευμένης "Ασπίς" στο ασφ. Ταμείο τού Δημοσίου;
cornelsen
Το ελληνικό κράτος δεν χρειάζεται περισσότερους από 250.000 δημοσιους υπαλληλους για να λειτουργεί σωστά, δείτε το παράδειγμα χωρών με ανάλογο πληθυσμό όπως η Αυστρία και η Πορτογαλία…
Όλα τα αλλά είναι συμβιβασμοί, και στο βάθος η εκλογική πελατεία.
Το κράτος δεν έχει ως καθήκον του να προσλαμβάνει ανέργους , καθήκον του κράτους είναι η σωστή λειτουργιά των δημοσίων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη, και όχι η εξασφάλιση των ψηφοφόρων που απαιτούν αργομισθίες και θέσεις για να βολευτούν στις κρατικές υπηρεσίες.
Θέλει γκρέμισμα αυτό οικοδόμημα.
Όλο μεγάλα λόγια , και εξαγγελίες , Χαρατσια και κεφαλικοί φόροι ...
Αλλά να είστε σίγουροι ότι τίποτα ουσιαστικό δεν θα γίνει, γιατί αν γινόταν τότε θα υπήρχε η πιθανότητα να γίνουμε κράτος σοβαρό, και πιστεψτεμε αυτό δεν το θέλει κανένας . Ούτε εντός αλλά ούτε και εκτός συνόρων.
Το ζήτημα της λειτουργίας του Δημόσιου τομέα το ζούμε στην καθημερινότητα μας. Ειναι ένα απόστημα που ελκύει πύον. Στην Ελλάδα το «δημόσιο» ήταν και είναι ένα είδος αποκατάστασης για τους πολίτες που διαθέτουν μπάρμπα στην Κορώνη. Είναι η «αμοιβή» της εξουσίας προς τους ιθαγενείς για να εξαγοράσουν το μέγιστο και ύψιστο δικαίωμα του πολίτη σε μια δημοκρατία.
Και από εκεί και πέρα αφού τα πράγματα είναι μια δοσοληψία, και το δημόσιο υπαλληλικό σύστημα και κατεστημένο που αποτελείται από τους ίδιους πολίτες που συνθέτουν τον εκλογικό κατάλογο, λειτουργεί μόνο του και αυτόνομο, με πυξίδα το «καλό» του υπαλλήλου, ενάντια στην εξυπηρέτηση του πολίτη και του κοινού καλού.
Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι ταυτοσιμος με την πολιτική διαπλοκή και την διαφθορά στην χώρα, γιατί πάνω του βασίστηκε το οικοδόμημα της σύγχρονης ελληνικής απατεωνιάς .
Μαζί με τον δημόσιο τομέα ανδρώθηκαν γενεές και γενεές νεοελλήνων με το «σίγουρο» μεροκάματο, το αραλίκι, τον κομματισμό, τον «στρατευμένο» συνδικαλισμό, που είχαν και έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα το ξεκοκάλισμα του πλούτου του χώρας αυτής από το πολίτικο κατεστημένο και τους αφέντες του.
Ο δημόσιος τομέας δεν λειτουργεί στην Ελλάδα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη, λειτουργεί σαν άλλοθι για να βολέψει η κομματική μηχανή και τα προσωπικά συμφέροντα τα «δικά τους» παιδιά, που και αυτά με την σειρά τους καταπιέζοντας τον πολίτη θα εξαργυρώσουν σε χρήμα την όποια θέση τους δόθηκε.
Φτάνει πια , αυτό δεν είναι κράτος είναι τσιφλίκι του κάθε υπαλληλίσκου και του κάθε πολιτικάντη.
@mediaspotgr
Σ' αυτή τη χώρα συνηθίζουμε να μιλάμε χωρίς να σκεφτόμαστε και χωρίς να μιλάμε επί πραγματικών στοιχείων. "Γκαιμπελίζουμε" και όπου βγάλει...Ρίξε μιά ματιά "Έτερο επιχείρημα: ο δημόσιος τομέας είναι εξαιρετικά διογκωμένος και απομυζά το ελληνικό κράτος. [...] Και όμως, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΟΣΑ του 2009, τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά χώρα είναι τα εξής: Νορβηγία 28,8%, Σουηδία 28,3%, Γαλλία 21,9% και πολύ μετά η Ελλάδα στο 14,1%. Ταυτόχρονα, το κόστος των μισθών των ελλήνων υπαλλήλων στο δημόσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 10% (πολύ κάτω από χώρες όπως η Δανία 17%, Σουηδία 16% κλπ). Το ότι μπορεί το ελληνικό δημόσιο να γίνει πιο παραγωγικό είναι αναμφισβήτητο ―αυτό όμως απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές, επανεκπαίδευση, μετατάξεις εκεί που υπάρχει ανάγκη, απλοποίηση του νομοθετικού και διοικητικού χάους, έλεγχο στα «ρετιρέ» και στις παρανομίες ―όχι κραυγές και συνθήματα από μια κυβέρνηση που αποδεικνύεται πως ούτε σχέδιο ούτε πρόγραμμα είχε και κυβερνά αυτοσχεδιάζοντας."
http://www.skai.gr/articles/news/views/%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%A5%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%88%CF%85%CF%87%CE%AE/
cornelsen
Κυριε Δημοσιε υπαλληλε,δεν ξερω τι κανει η Σουηδια,και τι η Πορτογαλλια,αλλα εκεινο που ξερω,ειναι οτι τα στοιχεια που βαζεις,ειναι πετσινα.
Δηλαδη,οι δαπανες λες,ειναι 10% του ΑΕΠ,δηλαδη,και επειδη το ΑΕΠ,ειναι καπου 250Δις,ειναι 25;
Ε δεν ειναι.Ειναι 40!
Και αμα χρωστας 320Δις,εκτος απο το Ασφαλιστικο,που χρωσταει κι αυτο,αλλα 300Δις,δεν μπορεις να βγαινεις και να λες οτι και καλα,μας χρειαζονται αυτοι,και καποιοι αλλοι ει δυνατον.
Και το αν χρειαζονται η οχι τοσοι υπαλληλοι,δε χρειαζεται να βαζουμε αριθμους για να το μαθουμε.Βλεπουνε και τα ματακια μας,αμα παμε σε καπιοια δημοσια υπηρεσια,εκτος απο κεινες,που εχουν αμαση επαφη με κοσμο,οπως σε γκισε.
Και η συντριπτικη πλειοψηφια,μπηκε,οχι μονον χωρις να χρειαζεται,αλλα και χωρις να ξερει την τυφλα της,αφου δεν εδωσε καμιά εξεταση,και μπηκε απο το παραθυρο.
Γι αυτο,και δε μπορει να εφαρμοστει και κανενα προγραμμα βελτιωσης,αφου οι περισσοτεροι,ειναι στοκοι.
Επειδή προφανώς δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις ρίξε πρώτα μιά ματιά στα στοιχεία τα οποία είναι τής Eurostat, τής Καθημερινής και των Νέων:
http://citypress-gr.blogspot.com/2010/03/blog-post_5215.html
Η δικιά μου άποψη είναι αφενός πως την κρίση δεν την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και αφετέρου ότι για το χρέος τής Ελλάδας φταίει η φορολογική ασυλία τού κεφαλαίου και όχι οι μισθοί ("Σύμφωνα με τα στοιχεία τού ΟΟΣΑ, τα έσοδα από φορολογία και εισφορές ήταν, το 2006, 27,4% τού ΑΕΠ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15» ήταν 39,8% τού ΑΕΠ.",
"Η φορολόγηση κερδών από 19,9% μειώθηκε στο 15,9% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 33%).
Η φορολόγηση μισθωτών από 34,5% αυξήθηκε στο 35,5% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 36,4%)").
Δημοσίευση σχολίου