Καλύτερα να παρενέβαινε μόνο το ΔΝΤ για την επίλυση της ελληνικής κρίσης του χρέους, υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος φοβάται ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει περισσότερη λιτότητα απ' όση είναι αναγκαία...
«Πρόκειται για συμβιβασμό μεταξύ των γερμανικών απόψεων, οι οποίες ήθελαν μεγαλύτερο ρόλο για το ΔΝΤ στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας και των απόψεων της υπόλοιπης ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Γαλλίας, που ήθελε μία ευρωπαϊκή λύση», επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Ρουμπινί, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που έγινε διάσημος επειδή είχε προβλέψει τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. «Μία λύση ΔΝΤ θα ήταν πιο καθαρή γιατί το ΔΝΤ έχει την πείρα στην παροχή οικονομικής βοήθειας σε προβληματικές χώρες», τονίζει.
Ο Ρουμπινί ανησυχεί ακόμη ότι «η Ε.Ε. ενδεχομένως να επιβάλει περισσότερη δημοσιονομική λιτότητα από όση είναι απαραίτητη», προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ύφεση για την ελληνική οικονομία. Παρ' όλο που το ΔΝΤ μπαίνει στο παιχνίδι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «έχουν στην ουσία παραχωρήσει εξουσίες βέτο για την οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια στην Γερμανία», συμπληρώνει...
...Μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι της απόφασης και παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας στα διεθνή πρακτορεία την απόφαση της Ε.Ε. «Στην πραγματικότητα ικανοποιεί τις ελληνικές προσδοκίες κατά το ήμισυ. Θα βοηθήσει να πέσουν τα επιτόκια, αλλά δεν θα είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τις αγορές», επισημαίνει ο Κλάους Μπάαντερ, οικονομολόγος για θέματα ευρωζώνης στη Societe Generale του Λονδίνου.
«Ο ορισμός της έκτακτης ανάγκης είναι πολύ θολός. Καθώς όλες οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, η ενεργοποίησή του είναι πολύ αβέβαιη», συμπληρώνει ο Γιούργκεν Μικέλις, της Citigroup Λονδίνου, σε σημείωμα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ».
Στην ίδια ανταπόκριση αναφέρεται ότι η Goldman Sachs εκτιμά ότι τελικά η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τους 18 επόμενους μήνες.
Η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» εκτιμά ότι η βοήθεια μπορεί να ανέλθει στα 22 δισ. ευρώ, επικαλούμενη Γερμανούς αξιωματούχους.
«Η συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης δεν αναφέρει λεπτομέρειες και η αγορά δεν έχει πειστεί για το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να διαχειριστεί τη δημοσιονομική της ανασυγκρότηση», επισημαίνει σε ανταπόκριση του Ρόιτερ, ο Νταϊσούκε Καρακάμα, οικονομολόγος στην ιαπωνική τράπεζα Mizuho Corporate.
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου