Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Siemens: Οι συμβάσεις του ΟΣΕ στο επίκεντρο της εξεταστικής



Η Siemens κινούσε τα νήματα στον ΟΣΕ από τη θητεία Βερελή μέχρι τη θητεία Λιάπη, κατέθεσε ο μάρτυρας Μάνος Παναγιώτου. 


Με το σκέλος των συμβάσεων του ΟΣΕ που υπεγράφησαν με αντισυμβαλλόμενο τη γερμανική εταιρεία, ασχολήθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά συνολικώς την υπόθεση Siemens, με πρώτο μάρτυρα τον σύμβουλο, σήμερα, του ΟΣΕ Μάνο Παναγιώτου.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι «από την εποχή της θητείας του Χρήστου Βερελή μέχρι και την υπουργεία Μιχάλη Λιάπη, τα νήματα στον ΟΣΕ τα κινούσε η Siemens προς το συμφέρον της κατά τρόπο προκλητικό και παράνομο».

Έκανε μάλιστα λόγο για...


...«υπόθεση - σκάνδαλο» που «ξεκίνησε επί του υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ το 2003 και ολοκληρώθηκε επί θητείας του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας», ενώ επισήμανε πως υπάρχει και ένα ολυμπιακό έργο, που έχει πάρει εννέα παρατάσεις και δεν έχει ακόμη παραδοθεί.

Πρόκειται, όπως είπε, για τη σύμβαση ανάμεσα στον ΟΣΕ και την κοινοπραξία Siemens - ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του τρίτου τμήματος του προαστιακού σιδηρόδρομου (ΣΚΑ - Τρεις Γέφυρες - Αθήνα - Πειραιάς), που κατακυρώθηκε επί υπουργίας Χρήστου Βερελή και υπογράφηκε επί ημερών Μιχάλη Λιάπη, και η οποία φέρεται ότι ζημίωσε το Δημόσιο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά τον Ιούνιο 2006 από τον συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και στέλεχος του ΟΣΕ Δημήτρη Καραπάνο - που θα εξετασθεί από την επιτροπή αύριο - που «έδειχνε» τους δύο υπουργούς το Νοέμβριο 2006 πλην όμως ο δεύτερος ειδικός ανακριτής Δημήτρης Οικονόμου, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο ένα χρόνο αργότερα.

Ο μάρτυρας Μάνος Παναγιώτου τόνισε ότι δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο «διαχρονικού και διακομματικού διευθύνοντα συμβούλου», όπως ήταν ο κ. Γιαννακός που υπέγραψε επί ΝΔ τη σύμβαση. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ειδοποίησε τόσο τον τότε υφυπουργό Επικοινωνιών Αναστάσιο Νεράντζη, όσο και τους στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σταϊκούρα και Γιάννη Αγγέλου, αλλά δεν έγινε τίποτε πέρα από τον κομματικό και υπηρεσιακό παραγκωνισμό του.

Κατά τον ίδιο μόνον από τον αποχαρακτηρισμό του έργου ως συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκλήθηκε ζημία 80 εκ. ευρώ, ενώ μεγάλη είναι η ζημία από την μεγάλη καθυστέρηση του έργου.

Κατέθεσε στην επιτροπή ότι εξεταζόμενος από τον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου του είπε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση και οι δύο υπουργοί, αλλά εκείνος έδωσε εντολή να μη γραφεί στην κατάθεσή του.

Ο μάρτυρας ενέπλεξε στο κεφάλαιο «ημερολόγιο Χριστοφοράκου» και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνο Ρόβλια, που φέρεται το 2002 ως γενικός γραμματέας επικοινωνιών να αναγράφεται πολλές φορές στο ημερολόγιο του φυγόδικου πρώην στελέχους της Siemens Hellas, ενώ ανέφερε ότι είχε «γνωστοποιήσει στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Γιαννακό τη βούληση του υπουργού για υπογραφή της σύμβασης».

Ο κ. Ρόβλιας απάντησε αμέσως διαψεύδοντας το μάρτυρα, τον οποίο ονοματίζει ως επιφανές στέλεχος της ΔΑΚΕ: «Ουδέποτε συναντήθηκα ή μίλησα τηλεφωνικά με τον κ. Χριστοφοράκο, ούτε καν με ζήτησε ποτέ στο τηλέφωνο. Στις σημειώσεις της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, το όνομα Ρόβλιας εμφανίζεται μονίμως στις εκκρεμότητες»

«Ουδέποτε, συνεχίζει ο κ. Ρόβλιας μετέφερα στον κ. Γιαννακό ή σε οποιονδήποτε άλλο επιθυμία του υπουργού για ανάθεση οποιασδήποτε σύμβασης, ούτε γνώριζα τέτοια υπουργική επιθυμία, άλλωστε η ανάθεση έγινε επί ημερών ΝΔ»

Παρ’ όλα αυτά, ο μάρτυρας επικαλέσθηκε δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η συζήτηση με τον κ. Ρόβλια μαγνητοφωνήθηκε από τον κ. Γιαννακό.

Εξάλλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο της Siemens του υπαλλήλου της εταιρείας Γιάννη Τερζή (που ήταν «χρεωμένος» με τον οργανισμό) προς τον Χριστοφοράκο το Νοέμβριο του 2005 στο οποίο παραδέχεται την ύπαρξη «φίλων της Simens στον ΟΣΕ» που «δέχονται πόλεμο εκ μέρους της γενικής διεύθυνσης».

Στο τέλος της διαδικασίας εξετάσθηκε και ο υπάλληλος της Siemens Ευάγγελος Σέκερης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην εφαρμογή των τριών ρητρών που προβλεπόταν στην προγραμματική σύμβαση 8002 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens.

  
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: