Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 καλεί η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους, αναφέροντας ότι η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα.
Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις:
Η απόκρουση των Νεοφιλελευθέρων εκβιασμών και απαιτήσεων της τρόικας (Ε. Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., ΔΝΤ) για την ισοπέδωση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
- Την απόρριψη όποιων αντι - ασφαλιστικών συνταγών ακυρώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
- Την άμεση υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών ΣΣΕ, με τις οποίες θα διασφαλίζονται με...
...ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις οι μισθοί - τα ημερομίσθια, τα εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις εργασίας. Τέλος, μετά την απεργία της 05/05, η Ε. Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά, για να καθορίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.
Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Ε. Επιτροπής, ανέφερε ότι με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου της εργασίας στην απεργία και σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο θα σταλεί δυναμικό μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και προς την τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι Νεοφιλελεύθεροι πειραματισμοί στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας είναι εγκληματικοί.
Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι το περιεχόμενο και το πλαίσιο της απεργίας θέτει όλα τα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, τις αμοιβές, την κοινωνική ασφάλιση με προμετωπίδα το αίτημα: «κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα». Ο ιδιωτικός τομέας δεν παράγει ελλείμματα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας, λόγω του κόστους εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας είναι η μοναδική ελπίδα να μπορέσει να παραχθεί πλούτος και να διανεμηθεί δίκαια σε αυτή τη χώρα».
«Λέμε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν επιδέχεται ρυθμίσεων, που θα οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας και σε μείωση των συντάξεων, γιατί το σύστημά μας έχει ήδη εξαιρετικά προβλήματα και ο μόνος τρόπος εξεύρεσης πόρων είναι να χτυπηθεί η μαύρη αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή». «Επίσης, ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι αδιαπραγμάτευτοι. Το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το οποίο έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Στο πλαίσιο της κινητοποίησής μας καλούμε τις εργοδοτικές οργανώσεις εδώ και τώρα να υπογράψουν την ΕΓΣΣΕ, ώστε να στείλουμε από κοινού το μήνυμα ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να μπει στη μέγγενη των δημοσιονομικών περιορισμών», πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης της ΓΣΕΕ με το ΔΝΤ, σε περίπτωση που κληθεί από το ΔΝΤ, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι «αφού θα μου ζητηθεί ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όπως έχω πάει και σε άλλες συναντήσεις στο παρελθόν, βεβαίως, θα πάω, προκειμένου να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι καθήκον μου έστω και αν οι υπάλληλοι της τρόικας έχουν τις δικές τους πολιτικές οδηγίες, δεσμεύσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αν ζητηθεί ως προεδρείο ΓΣΕΕ, αυτό θα το καθορίσει η πλειοψηφία της συνομοσπονδίας.
«Τέλος, θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι το πρώτο μας μήνυμα. Η απόφαση της εκτελεστικής είναι να αναπτυχθούν και άλλες αγωνιστικές δράσεις μη δε των απεργιών εξαιρουμένων, ενώ αμέσως μετά τις 5 Μαΐου, θα συνεδριάσουμε ξανά να σταθμίσουμε τις εξελίξεις και αναλόγως να κινήσουμε τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Σε απεργία και οι εκπαιδευτικοί
Tην κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας στο διδακτικό ωράριο κάθε εκπαιδευτικού, για τις 28,29,30 Απριλίου και 3 Μαΐου αποφάσισε και το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) που συνεδρίασε σήμερα.
Στις 29 Απριλίου και στις 18.00, διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.
Οπως ανακοίνωσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ αποφασίσθηκε επίσης η κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 4 και 5 Μαΐου. Επίσης, προσανατολίζονται σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες εισαγωγής και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην ολομέλεια της Βουλής και σε συντονισμό-όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- με το εργατικό κίνημα.
Μετά τις 7 Μαΐου θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων των δασκάλων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ στις 10 Μαΐου θα ληφθεί η τελική απόφαση από την γενική συνέλευση προέδρων.
Οι δάσκαλοι όπως τονίζουν στην ανακοίνωση, ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου