Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις

Του Στέλιου Κράλογλου

Ετεροχρονισμή... εβδομάδα των παθών περιμένει την κυβέρνηση που θα πρέπει να περάσει τα σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις από τις συμπληγάδες των κοινωνικών φορέων, να θέσει τις βάσεις για το φιλόδοξο σχέδιο της ίδρυσης επιχειρήσεων μέσα σε μια ημέρα και όλα αυτά με φόντο την μάχη για το φορολογικό στη Βουλή και την ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε.
Εταιρείες όπου υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου και που μπορεί να προσελκύσουν επενδύτες, έχουν μπει στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών για πιθανή αποκρατικοποίηση, με στόχο την αύξηση των εσόδων.
Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα τεθεί προς έγκριση την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο θα κινηθεί σε 3 άξονες, ανάλογα με τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα:...


* Πλήρης ιδιωτικοποίηση για περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και αποκλείονται από τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα.

* Μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία ή μικρότερη από 34%, με συμφωνίες μετόχων για περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μια αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση, και τέλος

* Διατήρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου για μικρό αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά.

Άμεσα μπορεί να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας όπου το Δημόσιο κατέχει το 51%, ενώ δεν αποκλείεται και η πλήρης αποχώρησή του από τη ΛΑΡΚΟ.

Σε αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας θα βγει η κυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε προσπάθεια παραχώρησης του management σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς το Δημόσιο κατέχει το 61% και 74% αντίστοιχα.

Για τον ΟΠΑΠ, το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 34% που κατέχει αυτή τη στιγμή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την ανανέωση των αδειών στους τομείς των λαχείων και παιχνιδιών που διαχειρίζεται.

Για την περίπτωση του ΟΤΕ, στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι απαιτούνται λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί. Η επιθυμία της Deutsche Telecom για αύξηση των μετόχων της στον Οργανισμό είναι μεγάλη. Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 20% του Οργανισμού και αν πέσει κάτω από το 15% θα χάσει δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων.

Σημαντικό αγκάθι για το οικονομικό επιτελείο είναι και ο ΟΣΕ, του οποίου το έλλειμμα φτάνει τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών, δεν τίθεται θέμα αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, άλλα προέχει η εξυγίανση και η αναδιάρθρωσή του. Το σχέδιο για το πώς θα γίνει αυτό προβλέπεται να ανακοινωθεί το καλοκαίρι και μετά θα αναζητηθεί στρατηγική συμμαχία.

Στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί προς έγκριση και το σχέδιο νόμου για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης μια νέας επιχείρησης.

Το σχέδιο νόμου, προβλέπει την ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ με «υπηρεσία μιας στάσης» στα περίπου 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία. Για τις υπόλοιπες εταιρείες η έναρξη θα περνά από τα Επιμελητήρια και 100 ΚΕΠ ανά την Ελλάδα.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών και στο ΦΕΚ, ενώ καθιερώνεται η ηλεκτρονική καταχώριση και δημοσίευση των στοιχείων της επιχείρησης στο ηλεκτρονικό Εθνικό Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας του Γενικού Επιχειρηματικού Μητρώου των Επιμελητηρίων.

Επίσης, ο έλεγχος νομιμότητας επιμερίζεται σε δύο σημεία. Προληπτικά θα γίνεται από την ανά περίπτωση (Επιμελητήριο ή συμβολαιογράφος) «υπηρεσία μιας στάσης». Εκ των υστέρων από τις Διευθύνσεις Α.Ε. των νομαρχιών και τις ΔΟΥ.

4 σχόλια:

Alogoskoyfis είπε...

Ξεπουλήστε τα όλα παλιοκλέφτες, τσιράκια των πλουσίων και της ΕΕ, να δούμε τι θα καταλάβετε!

maziotis είπε...

Και τη Βουλή να αποκρατικοποιήσετε! 30% των βουλευτών να είναι ξένοι.

Ανώνυμος είπε...

Αμα βγει και πει πολυ απλα,και loud and clear,που λενε και οι Αμερικλανοι,τα λογια του Τρικουπη,"κυριοι,δυστυχως επτωχευσαμεν",να δεις τι ωραια που θα τα καταπιναν οι πολλα βαρεις νεοελληνες μαγκες.
Και οχι οτι θαλεγε ψεμματα.Την αληθεια θαλεγε,πραγμα που κανεις δεν κανει.
Αμα δεν υπαρχει σαλιο,τι λες να κανει;Το σκατο του παξιμαδι,απο ο,τι ξερω εγω τουλαχιστον,δεν ημπορει δεν δυναται.
Εδω υπαρχουν εκατονταδες εταιριες δημοσιου και δημων,που δε χρειαζονται και πρεπει να κλεισουν μπας και σωθουμε,σαν τη βαρκα που για να μη βουλιαξει,πετανε ερμα στη θαλασσα.
Δηλαδη δεχοσαστε εσεις,να κανει παιχνιοδι,ο καθε αλητης πολιτικαντης και να διοριζει ασχετους εν πολλοις ανθρωπους,που καλεισθε εσεις να πληρωσετε ισοβιως;
Αν το δεχοσαστε και εισαστε και νεοι απο πανω,εισαστε για κλαματα.
Εσεις επρεπε να βγειτε εξω και να τους παρετε με τις πετρες,αλλα εσεις βαρατε το πληκτρολογιο.
Τουλαχιστον εγω,ταχω φαει τα ψωμια μου,και παιρνω καποια συνταξη 35 χρονων δουλειας.
Εσεις;

Ανώνυμος είπε...

Εμείς θα πάρουμε το παλα΄μάρι του βαρκάρη.
Τα καταβρόχθισαν τα λεφτά των ταμείων το 1999 ο Σημίτης με το Θωμαδάκη και την λοιπή παρέα.