Α.Τσίπρας η ομιλία του στην βουλή:
«Είχε δίκιο ο προεκλογικός κ. Παπανδρέου όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Μόνον που τα λεφτά αυτά, δεν είστε σε θέση να τα αναζητήσετε, ούτε στα 11,8 δισ. κερδών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ούτε στις 10.000 οφ σορ ελληνικών συμφερόντων που διακινούν δεκάδες δισ. Κι έχετε το θράσος να μας λέτε "όλοι μαζί απέναντι στην κρίση". Πώς όλοι μαζί; Ήμασταν μαζί και στα κέρδη;», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία ο κ.Παπανδρέου εξήρε την στάση του ΛΑΟΣ και χαρακτήριζε «δογματική» την Αριστερά.
«Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να μην αντιδρούμε στις επιλογές σας και στις παρά φύση συμμαχίες σας. Όλο αυτό το εξάμηνο, δεν είναι η Αριστερά που έβαλε σε περιπέτεια τη χώρα επειδή μιλούσε. Μάλλον τα μέλη της κυβέρνησης είναι που δεν έπρεπε να μιλούν, γιατί από τη πολλή σας φλυαρία και από τη μαθητεία σας στου κασίδη το κεφάλι, μετατρέψατε τη κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό. Προφανώς και έχει ευθύνες η ΝΔ - όμως έξι μήνες τώρα, εσείς κυβερνάτε», ανέφερε.
Με ευθύνη της κυβέρνησης, λοιπόν, «προσχωρούμε στη βαρβαρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - κι εσείς για κάποιον περίεργο λόγο πανηγυρίζετε. Γιατί πανηγυρίζετε; Το ΔΝΤ δεν προσφέρει τεχνογνωσία, δεν συμβουλεύει, δεν διαπραγματεύεται, επιβάλλει την πιο άγρια, νεοφιλελεύθερη πολιτική. Παρά τα όσα έλεγε ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο κ.Στρος Καν, πήρε το περίφημο περίστροφο από το τραπέζι και πυροβόλησε κατ’ ευθείαν στην καρδιά του έλληνα μισθωτού και του έλληνα μικρομεσαίου».
Και όμως, κατά τον κ.Τσίπρα, υπάρχει εναλλακτική διέξοδος απ’ την κρίση - εκείνη που δεν τολμά η κυβέρνηση, επιτρέποντας την "νόμιμη φοροαποφυγή": «Μόνο μια εταιρεία σούπερ μάρκετ το 2008 στη χώρα μας είχε τζίρο 1,94 δισ.- κάτι λιγότερο δηλαδή από το 1% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο φόρος που πλήρωσε, ήταν 6,1 εκατ. ευρώ, λιγότερο απ’ όσα πλήρωσαν οι 12000 εργαζόμενοί της».
Το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια φιλοσοφία, με τις κοινοπραξίες που δεν διανέμουν μέρισμα, να φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή του 20%.
«Ζητάμε εμείς οι τράπεζες να επιστρέψουν στον έλληνα φορολογούμενο, όσα βγάζουν κερδοσκοπώντας από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το 2011 να το κάνουν αυτό. Είναι παράλογο αυτό που λέμε; Λέμε να μετοχοποιούν ένα μέρος των κερδών τους και να το αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Μήπως και αυτό είναι παράλογο; Λέμε να φορολογούνται κλιμακωτά όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων χορηγήσεων τόσο μεγαλύτερος ο φόρος. Κι αυτό παράλογο; Όμως εσείς τους μειώνετε τη φορολογία για να επενδύσουν - κάτι που δεν θα πράξουν. Καμία αναφορά δεν γίνεται στις ναυτιλιακές και εφοπλιστικές επιχειρήσεις. Η εκκλησία φορολογείται με 9% στα έσοδα της από ακίνητα μισθώματα και οι δωρεές από 10% σε χρήμα και 5% σε είδος έπεσαν τελικά στο 0,5%. Για την τέχνη ωστόσο, δεν υπάρχει καμία φοροελάφρυνση…».
«Θα το καταψηφίσουμε λοιπόν το νομοσχέδιο. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε αυτές τις πολιτικές. Η κοινωνία ακόμα και το κομμάτι που σας στήριξε είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα, με αγώνες, με κινητοποιήσεις θα προσπαθήσει να σας αποτρέψει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου