Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η νέα "Συμβουλευτική" !!!

Η κυβέρνηση άσχετα με τη σύνθεση της, θα λειτουργεί κατά βάσιν ως "Εκτελεστική Γραμματεία" του ΔΝΤ

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το Καστε­λόριζο, μπορεί να μην εμπεριείχε ούτε μία ανα­φορά στο ΔΝΤ, αλλά μόνον στον ευρωπαϊκό μη­χανισμό στήριξης, όμως η πραγματικότητα για την Ελλά­δα από τη Δευτέρα θα είναι απολύτως διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει.
Πέραν του οικονομικού τομέα, θα υπάρξουν σημαντι­κές διαφορές στην άσκηση της διακυβέρνησης και στα περιθώρια εθνικής και πολιτικής κυριαρχίας. Παράλληλα δημιουργούνται μια σειρά ζητημάτων και Θεσμικού χα­ρακτήρα.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, ως προς τη λειτουργία της και πέρα από επικοινωνιακά τεχνάσματα, για τα επό­μενα χρόνια, άσχετα με τη σύνθεση της, θα...
...λειτουργεί κατά βάσιν ως "Εκτελεστική Γραμματεία" του ΔΝΤ. Ου­σιαστικά η λογική της διαπραγμάτευσης και όχι διαβού­λευσης, που θα θέτει η τεχνοκρατία του Ταμείου, θα ε­μπεριέχει διαφορετικές, πολύ δύσκολες για την κοινωνί­α αποφάσεις, σε μια ενιαία στρατηγική περιορισμού των δαπανών, έναντι κά9ε κόστους. Θα μπορεί δηλαδή να προκριθεί, για παράδειγμα, σε σχέση με τον ιδιωτικό το­μέα, η μείωση μισθών κατά 20% ή και παραπάνω, ανά­λογα με τις συνθήκες, ή διεύρυνση-απελευθέρωση των απολύσεων ή περιθωριοποίηση των συλλογικών συμβά­σεων εργασίας.
Στο επίπεδο των υπουργικών αποφάσεων και της λει­τουργίας της εκτελεστικής εξουσίας, θα πρέπει να ση­μειωθεί το διπλό πρόβλημα που προκύπτει. Πρώτον, ως προς το κατά πόσον θα υπάρχει υπερψήφιση τους από το Κοινοβούλιο και ειδικά από τους βουλευτές του ΠΑ-ΣΟΚ, που αποτελούν την πλειοψηφία. Φυσικά στο επί­πεδο αυτό θα τεθεί το δίλημμα, το οποίο θα έχει βάση, ότι ή υπερψηφίζονται τα νομοσχέδια ή χρεοκοπούμε, μη λαμβάνοντας την επόμενη δόση των δανείων του μηχανισμού. Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι, σύμφωνα με το συνταγματικό και θεσμικό πλαί­σιο της Ελλάδας, που αποτελεί ώριμη δημοκρατία της Ευρώπης και όχι κάποια χώρα με αυταρχικό καθεστώς του τρίτου κόσμου ή αναπτυσσόμενη δημοκρατία της Ανατολικής Ευρώπης, οι πολίτες για κάθε απόφαση και νόμο μπορούν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για α­κύρωση διατάξεων του.
Τι σημαίνει αυτό; Καθυστερήσεις ή και ακύρωση των αποφάσεων. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και να παρα­μείνει σε ισχύ το Σύνταγμα η εποπτεύουσα από το ΔΝΤ κυβέρνηση θα πρέπει να καταφεύγει στη διαδικασία των Προεδρικών Διαταγμάτων. Με τον τρόπο αυτό το ελλη­νικό Κοινοβούλιο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα προ­σομοιάζει με την περίφημη "Συμβουλευτική" της Χού­ντας, ενώ η Προεδρία της Δημοκρατίας θα συνδεθεί με σειρά αντιλαϊκών και σε κάποιο βαθμό αυταρχικών μέ­τρων, ευρισκόμενη ως θεσμός στο "μάτι του κυκλώνα".
Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του Γ. Παπανδρέ­ου στο πλαίσιο του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλί­ου, πριν από την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή κυριαρχία, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατά­σταση εκτάκτου ανάγκης. Η περίπτωση αυτή προβλέπε­ται από το Σύνταγμα και συσχετίζεται με τον περιορισμό διατάξεων ατομικών ελευθεριών. Αφορά τη λήψη απο­φάσεων αλλά και την επιβολή τους στην περίπτωση μα­ζικών αναταραχών. Επίσης ο κ. Παπανδρέου στο ίδιο Υ­πουργικό Συμβούλιο παραδέχθηκε, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις, ότι η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δεν μπορεί να θέσει "κόκκινες γραμμές". Από το σημείο αυτό ξεκινούν και τα σενάρια για επόμενη σύνθεση κυβέρνησης, διαφορετι­κού προσανατολισμού (σαφώς διαχειριστικού) αλλά και προφίλ των προσώπων (μη κοινοβουλευτικών) που θα τη συγκροτούν. Οι τομείς Εξωτερικών, Αμυνας και Εσω­τερικής Ασφάλειας παραμένουν κρίσιμοι ως προς την ε­πάρκεια εθνικής εποπτείας και διαχείρισης τους, όπως κι αν εξελιχθούν οι συνθήκες...

listonplace

Δεν υπάρχουν σχόλια: