Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΝΔ : Παιχνίδια εξουσίας με όρους του παρελθόντος

Κανείς δεν περιμένει από τη ΝΔ να ανασυγκροτηθεί από την μία μέρα στην άλλη και να κλείσουν γρήγορα οι πληγές της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Η ιστορία διδάσκει ότι ένα κόμμα εξουσίας εφόσον χάσει την εξουσία και υποστεί μία μεγάλη στρατηγική ήττα χρειάζεται πολύ χρόνο για να βρει ξανά τον δρόμο του και να ακολουθήσει μία νέα πορεία. Αυτό έγινε στη Ν.Δ μετά τις εκλογικές ήττες του 1981 και του 1993, αυτό έγινε στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογικές ήττες του 1989 και κυρίως του 2004, πολλά αντίστοιχα παραδείγματα μπορούμε να αντλήσουμε και από την διεθνή εμπειρία.
Η ΝΔ, λοιπόν, χρειάζεται χρόνο, όμως χρόνος δεν υπάρχει। Οι συνθήκες δεν είναι...
...συνηθισμένες. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και αυτό αποτελεί ευθύνη των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος. Πρέπει, συνεπώς, οι πολιτικές ελίτ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουν την Ελλάδα. Χωρίς εγωισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Από την άλλη πλευρά, η διακυβέρνηση Καραμανλή πλήγωσε του ψηφοφόρους της ΝΔ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές χάσμα ανάμεσα στο κόμμα και την εκλογική του βάση. Επομένως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίσταται ο πιο αδύνατος κρίκος του πολιτικού συστήματος και αν δεν αναστρέψει την πορεία του κινδυνεύει να το συμπαρασύρει.
Με όλα αυτά, προκαλεί μεγάλη απογοήτευση το γεγονός ότι τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συναισθάνονται την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας και πολιτεύονται με όρους του παρελθόντος. Έτσι αντί να προσπαθήσουν το συντομότερο δυνατόν να επουλώσουν τις πληγές της παράταξης και να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα του τόπου ασκώντας σοβαρή, εποικοδομητική αντιπολίτευση αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνους τους σε παιχνίδια εξουσίας για την νομή και διαχείριση του κόμματος.
Η νέα ηγετική ομάδα που συγκροτήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά είναι σαφές ότι εξαρχής έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα να ελέγξει απόλυτα τον κομματικό μηχανισμό και να απομονώσει την Ντόρα Μπακογιάννη και τους υποστηρικτές της. Θέλουν να κάνουν το κόμμα απόλυτα «δικό τους» και μετά βλέπουμε.
Από την άλλη πλευρά, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι φανερό ότι δεν έχει αποδεχθεί την ήττα της και την είναι πολύ δύσκολο – ψυχολογικά και πολιτικά - να συνυπάρξει με τον Αντώνη Σαμαρά. Επιχειρεί, λοιπόν, να δημιουργήσει ένα «νέο αντάρτικο», αντίστοιχο με αυτό που έκανε επί Μιλτιάδη Έβερτ. Προφανώς σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάζει και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με περισσότερο προσωπικούς παρά πολιτικούς όρους. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας που απασχολεί μόνο την κομματική γραφειοκρατία της Ν.Δ. Δεν απασχολεί την κοινωνία, δεν απασχολεί τους πολίτες. Οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού ακολουθούν την πεπατημένη και παίζουν με τους όρους του παιχνιδιού που έμαθαν στο παρελθόν.
Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι το παιχνίδι (και οι όροι του) άλλαξε…

e-politico

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Otan βλεπω εκεινον τον Παναγιωτοπουλο,και μιλαει αο το γυαλι,μ εκεινο το φοβερο υφος 100 καρδιναλιων,μου τη διδει.
Που πα ρε Καραμητρο;