Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

«Ένα Καράβι για τη Γάζα»

Συναυλία αλληλεγγύης της ελληνικής πρωτοβουλίας

Με σύνθημα «σπάμε την πολιορκία της Γάζας με έναν διεθνή στόλο» η ελληνική πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» συνεχίζει τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης με μία μεγάλη συναυλία, σήμερα, Πέμπτη.

«Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη προσπάθεια αποπλέουμε ξανά με προορισμό τη Γάζα. Συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr) για τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή μας σε μια νέα, ευρύτερη, διεθνή αποστολή με το Free Gaza Movement και ισχυρές συλλογικότητες από πολλές χώρες, μεταφέροντας τούτη τη φορά κυρίως βασικά υλικά ανοικοδόμησης (τσιμέντο, ξυλεία κ.λπ.), τα οποία το Ισραήλ έχει απαγορεύσει να μπουν στη Γάζα», δηλώνουν οι διοργανωτές.

Ο στόχος -όπως υπογραμμίζουν- είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αποστολής να συμμετάσχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και κυρίως υλικών. Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ξεκίνησε ήδη οικονομική καμπάνια, δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο συμμετοχικού χαρακτήρα και θα προσφερθεί στον Παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο.
Το εγχείρημα της Ελεύθερης Μεσογείου ξεκίνησε ...
...τον Αύγουστο του 2008, όταν, ύστερα από 41 χρόνια απομόνωσης της Γάζας, δύο ελληνικά ψαροκάικα με 44 επιβαίνοντες από 13 χώρες, ανάμεσά τους και εννέα Έλληνες, εισέπλευσαν για πρώτη φορά στα θαλάσσια παλαιστινιακά ύδατα και ελλιμενίστηκαν στην ιχθυόσκαλα της Γάζας.

Φέτος, επιχειρείται κάτι μεγαλύτερο. Μετά από μήνες προετοιμασίας, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Διεθνής Συνεργασία οργανώσεων και κινημάτων θα προσπαθήσει και πάλι να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Η σύμπραξη αυτή, της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας για τον τερματισμό της πολιορκίας στη Γάζα (ECESG), της ελληνικής Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», της σουηδικής Κίνησης «Ship to Gaza», της τουρκικής οργάνωσης ΙHH (Insani Yardim Vakfi), και του Free Gaza Movement, δρομολογεί για τον επόμενο μήνα έναν στολίσκο πλοίων προς τη Γάζα, που θα μεταφέρει φορτία με προμήθειες και επιβάτες.

Ο στολίσκος, όπως εξηγούν οι διοργανωτές, θα αποτελείται από τουλάχιστον οκτώ πλοία, τρία από τα οποία είναι φορτηγά. Θα σαλπάρει από ευρωπαϊκά λιμάνια, με το πρώτο πλοίο να ξεκινά στις 3 Μαΐου και όλα μαζί θα φτάσουν στο λιμάνι της Γάζας μέσα στον μήνα. Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 επιβάτες από περισσότερες από 20 χώρες, ενώ 5.000 και πλέον τόνοι φορτίου, το οποίο περιλαμβάνει τσιμέντο, προκατασκευασμένες κατοικίες, άλλα οικοδομικά υλικά, ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό, θα παραδοθεί στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής η ελληνική πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» καλεί σε συναυλία Αλληλεγγύης μεθαύριο, Πέμπτη, στις 21.00, στον πολυχώρο Gagarin 205 (Λιοσίων 203-205) με ελεύθερη είσοδο όσους θέλουν να συμβάλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Στην συναυλία συμμετέχουν οι: ΜΟΝΟ ΓΥΜΝΟ, MC-YINKA, DUSTBOWL, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, SPYWEIRDOS, ΜΠ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, NIGHT ON EARTH, ILLEGAL OPERATION, Feature Guest ALEX K. (The Last Drive, The Earthbound) και οι WE7 (Wlad Al Hara) Hip Hop από την Παλαιστίνη.


 ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: