Στο μικροσκόπιο και των δικαστικών αρχών, και συγκεκριμένα των δύο εφετών ανακριτών, Νικολακέα - Φιοράκη, βρίσκεται το «πλούσιο» αρχείο του Μιχ. Χριστοφοράκου, που είναι ενδεικτικό για τις στενές σχέσεις του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς με την παντός είδους εξουσία, πολιτική, επιχειρηματική, αλλά και τους επικεφαλής των τραπεζών.
Ενα από τα έγγραφα που εξετάζονται παρουσιάσε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και αφορά την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.
Αποτελεί μέρος της δικογραφίας για το C4Ι και αποδεικνύεται ότι τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου 2004...
..., αντί η κυβέρνηση Καραμανλή να ελέγχει τη Siemens, διότι ως υπεργολάβος του συστήματος ασφαλείας (η κύρια εταιρεία ήταν η αμερικανική SAIC) δεν είχε παραδώσει το σύστημα ολοκληρωμένο ο τότε ισχυρός πρόεδρος της εταιρείας, Φον Πίρερ, με τη συνοδεία του Μιχ. Χριστοφοράκου, έκανε επίσημες επισκέψεις στα υπουργικά γραφεία, αλλά και στον τότε πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου.
Οι δύο άνδρες επισκέπτονται την ίδια ημέρα, και συγκεκριμένα στις 15:15 το μεσημέρι, το Κέντρο Ασφαλείας και Ελέγχου των Ολυμπιακών, όπου είναι εγκατεστημένο το C4Ι ή τουλάχιστον ό,τι ήταν έτοιμο από αυτό. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Το ταξίδι του ζεύγους Φον Πίρερ τον Αύγουστο του 2004, που συνοδευόταν και από άλλο ζευγάρι Γερμανών, είχε οργανωθεί πολύ προσεκτικά από τη Siemens Ελλάς και συγκεκριμένα από τον Μιχ. Χριστοφοράκο. Περιελάμβανε και εισιτήρια, προκειμένου να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα αθλήματα, αλλά και επισκέψεις σε υπουργικά γραφεία.
Οταν λοιπόν εκείνο το πρωί της 23ης Αυγούστου 2004 η υψηλή συντροφιά εγκατέλειψε τη σουίτα του ξενοδοχείου «Μ. Βρεταννία» οι Φον Πίρερ και Χριστοφοράκος συναντήθηκαν, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στις 10.00 το πρωί, με τον τότε υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, στις 11.45 με την τότε δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, στις 13.00 με τον διοικητή της Εθνικής, Τ. Αράπογλου, και στις 14.30 με τον τότε υπουργός Μεταφορών, Μ. Λιάπη.
Τρία τέταρτα αργότερα ακολούθησε η επίσκεψη στο κέντρο ασφαλείας με άγνωστο περιεχόμενο, αλλά και με άγνωστους τους ανθρώπους που υποδέχθηκαν τους δύο ισχυρούς τότε άνδρες. Φυσικά οι μετακινήσεις τους γίνονται με ασφάλεια και με λιμουζίνες των οποίων οι οδηγοί καταγράφονται στο επίσημο πρόγραμμα. Η αναχώρηση του γερμανού-στελέχους της Siemens γίνεται με τζετ και όχι με την πτήση της γραμμής!
Την εποχή εκείνη δεν είχε βέβαια ξεσπάσει το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας, ο Φον Πίρερ άλλωστε παρέμεινε στη θέση του και μετά το 2006, όταν αποκαλύφθηκαν τα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας και η διαπλοκή της και στη χώρα μας.
Παραιτήθηκε στις αρχές του 2007, δεν κατηγορήθηκε ποτέ, αλλά κατέβαλε μόνο πρόστιμο ως ποινή, διότι το σκάνδαλο «έσκασε» επί της δικής του προεδρίας. Διετέλεσε και επίσημος σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ!
Από το πρόγραμμα της συγκεκριμένης επίσκεψης αποδεικνύονται περίτρανα τα πολιτικά ερείσματα των δύο ανδρών, ενώ γεννώνται ερωτήματα για το περιεχόμενο των επισκέψεων, την εποχή που η υλοποίηση του συστήματος ασφαλείας απασχολούσε πολύ την τότε κυβέρνηση.
Στο μεταξύ από το αρχείο Χριστοφοράκου αποκαλύπτονται και άλλες σχέσεις του τότε ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς. Χαρακτηριστικός είναι ο κατάλογος με τα δώρα που εστάλησαν από το γραφείο του για τα Χριστούγεννα 2007-2008. Στέλνονται τα τελευταία δώρα (απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2007) λίγες ημέρες πριν εκδιωχθεί από την εταιρεία και το γραφείο του.
Είπαν και «ευχαριστώ»
Οι αποδέκτες είναι από το τότε πρωθυπουργικό γραφείο έως υψηλούς επιχειρηματίες, δικηγορικά γραφεία με τα οποία συνεργαζόταν, καθηγητές, αλλά και δημοσιογράφοι. Τα δώρα είναι σχετικά μικρής αξίας ή κάρτες και κάποιοι σπεύδουν να ευχαριστήσουν, όπως έκανε με χειρόγραφο σημείωμά του ο τότε υφυπουργός και μετέπειτα υπουργός, Γ. Παπαθανασίου.
Και οι συγεκριμένες κάρτες έχουν ταξινομηθεί με περισσή επιμέλεια από την τότε γραμματέα του Χριστοφοράκου, Αικ. Τσακάλου, και έχουν όλες τακτοποιηθεί και σφραγιστεί με τίτλο το όνομα του πολιτικού που έχει στείλει το σημείωμα. Φέρει για παράδειγμα η κάρτα Παπαθανασίου σφραγίδα με το όνομά του! Η Αικ. Τσακάλου αναμένεται να κληθεί ως μάρτυρας, τόσο από τους δυο ανακριτές στο εφετείο όσο και από την εξεταστική επιτροπή, οι εργασίες της οποίας θα επαναληφθούν μετά το Πάσχα, οπότε αναμένεται να φθάσει στη Βουλή ολόκληρη η πολυσέλιδη δικογραφία, που αποτελείται από 90.000 σελίδες.
Γιάννα Παπαδάκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου