Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Οι αλλαγές στο καταστατικό της Ν.Δ

Οι πέντε αλλαγές που θα τεθούν στην Κ.Ε της Ν.Δ προς έγκριση και ψήφιση στο συνέδριο του Ιουνίου έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στο νέο καταστατικό.

Είναι οι εξής:

1. Θα πραγματοποιείται τακτικό συνέδριο ανά διετία. Παράλληλα θα υπάρξει μια σειρά από μετονομασίες οργάνων. Η Κεντρική Επιτροπή θα λέγεται Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο θα αποκαλείται Εκτελεστική Γραμματεία.

2. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα μειωθούν από 500 που είναι σήμερα σε κάτι λιγότερο από 200, ενώ ο γραμματέας του οργάνου θα μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μόνο μέσα από τη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας.


3. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από δεκαπέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Τα εφτά θα εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή και τα υπόλοιπα εφτά θα είναι σημαίνουσες προσωπικότητες του κόμματος με συγκεκριμένη θέση στο κομματικό οργανόγραμμα.

4. Θα εκλέγονται από τη βάση οι διοικήσεις των «γαλάζιων» Νομαρχιακών Επιτροπών (ΝΟΔΕ).

5. Το 20% των εκλεγμένων στις διοικήσεις τοπικής και νομαρχιακής οργάνωσης θα πρέπει να έχει ηλικία έως και 35 ετών. Συν τοις άλλοις, ένα ποσοστό τουλάχιστον της τάξης του 20% στις ίδιες οργανώσεις θα πρέπει να είναι πρωτοεκλεγμένα μέλη.

Ο κ. Σαμαράς, προκειμένου να περάσει τις καταστατικές αλλαγές, είναι διατεθειμένος να προσπεράσει τις όποιες αντιδράσεις καταγραφούν στο εσωτερικό της Ν.Δ., που ως επί το πλείστον προέρχονται από τη μεριά των υποστηρικτών της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η τέως υπουργός Εξωτερικών δεν αναμένεται να βρίσκεται αύριο στον χώρο της συνεδρίασης, καθώς εκτιμά ότι στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας το τελευταίο που θα απασχολούσε τον καθένα θα ήταν οι εσωκομματικές έριδες.

1 σχόλιο:

Ελευθερόφρων είπε...

Οι εκλογές από τη βάση δείχνουν εκδημοκρατισμό,επίσης περιορίζουν την παντοδυναμία του Αρχηγού,όσο κι αν αυτός εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος.Ο αριθμητικός περιορισμός συμβάλλει στην ευελιξία των κομματικών οργάνων.Το όριο των 35 ετών προωθεί την ανανέωση σε βιολογικό .αλλά και μαθησιακό επίπεδο.10-4-2010