Οι περικοπές μισθών, επιδομάτων, εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και οι ευκολότερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των πιέσεων που ασκούνται προς τη χώρα μας. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση περνά από το μικροσκόπιο των Ευρωπαίων και Αμερικανών επιτηρητών μας, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τις πιο σκληρές αλλαγές να θεωρούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όχι απλώς δεδομένες, αλλά και λίγες ώστε να κατευνάσουν τις... ορέξεις των ελεγκτών. Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας, τίθεται στο στόχαστρο των δανειστών, οι οποίοι με βασικό πρόσχημα τη χαμηλή παραγωγικότητα και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας ζητούν μέτρα που θα οδηγήσουν σε πτώση τον πληθωρισμό, μέσα από περικοπές του μισθολογικού κόστους.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο Εργασίας ζήτησαν...
...σχεδόν επιτακτικά, από τους κ. Λοβέρδο και Κουτρουμάνη, την περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων –ως πρώτο βήμα ζήτησαν την ουσιαστική κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας καθώς έθεσαν θέμα κατάργησης της δυνατότητας προσφυγής στον ΟΜΕΔ μονομερώς–, την ελαστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις ώστε να γίνονται πιο εύκολα, καθώς και την απελευθέρωσή τους. Τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ ζητείται να αναμορφωθεί η νομοθεσία που προστατεύει την απασχόληση. Μέσω αυτής, της «καθοριστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία» σύστασης, ασκούνται πιέσεις για κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κυρίως δε, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Παράλληλα ζητείται η αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων και η μείωση των αποζημιώσεων.
Το κεφάλαιο «συγκράτηση αμοιβών – μείωση του κόστους εργασίας» είναι από τα πλέον σημαντικά στις επιδιώξεις των ελεγκτών - δανειστών, αφού μέσα από αυτό, περνά η αποσύνδεση των αυξήσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (η συγκυρία έχει ανατρέψει το συγκεκριμένο στόχο), η «αποκέντρωση» των διαπραγματεύσεων που οδηγεί εν ολίγοις σε ατομικές συμβάσεις ή στην καλύτερη περίπτωση σε επιχειρησιακές συμφωνίες καθώς και η προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Ήδη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος «υπέκυψε» στις πιέσεις των δανειστών αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων με τις αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
Όσον αφορά στις πιέσεις της τρόικας των ελεγκτών για μείωση του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται τελικά πως η κυβέρνηση θα υποκύψει, παρά το επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας ότι κάθε περιστολή στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, οδηγεί σε αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι για περικοπές μισθών της τάξης του 10%, θα πρέπει να ακολουθήσει μείωση των συντάξεων κατά 14%, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες των ταμείων.
Είναι χαρακτηριστικό πως, πληροφορίες από το Μαξίμου, αφήνουν ανοικτό ένα ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, παρουσιάζοντά το ως διαρθρωτική αλλαγή και όχι ως δημοσιονομική (παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πιέσεις για επιπλέον δημοσιονομικές αλλαγές, εντός του τρέχοντος έτους).
Κεντρικό ρόλο στο κεφάλαιο «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» διαδραματίζει το ασφαλιστικό, με πιέσεις για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ζητούσαν από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας, από την Ελλάδα να υιοθετήσει περικοπές στα ανώτερα όρια συντάξεων, στις επικουρικές συντάξεις αλλά και να εκλογικεύσει το σύστημα ειδικών επιδομάτων τύπου ΕΚΑΣ. Κάτι που επιτυγχάνεται με τις προωθούμενες δομικές αλλαγές στο σύστημα. Η απόφαση δε, της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε περικοπή των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, μέσω της επιβολής κλιμακωτής εισφοράς έως και 9% ή 10% από το Σεπτέμβριο κι όχι από το Νοέμβρη, φαίνεται πως ικανοποίησε τους ελεγκτές.
Η συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κριθεί, από την Κομισιόν, μέσα στην εβδομάδα η οποία θεωρείται κρίσιμη και γιατί το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει στα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, το νέο ασφαλιστικό.
Ρούλα Σαλούρου capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου