Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τελευταίο αντίο στον πρώην πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης.
Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου.

Τον επικήδειο  εκφώνησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς:


Είναι μεγάλη η συγκίνηση όταν πρέπει να αποχαιρετήσεις, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τον Τζαννή Τζανετάκη, έναν πολιτικό – σύμβολο για την Παράταξη, την Ελλάδα και τη Δημοκρατία...


Το όνομα Τζαννής Τζανετάκης στέκει σήμερα περήφανο και όρθιο μπροστά στην Ιστορία.


Όλη η Ελλάδα –πέρα και πάνω από κόμματα- τον εκτίμησε βαθιά.


Τον εκτίμησε, χαρακτηρίζοντάς τον «ευπατρίδη της πολιτικής» και εκλέγοντάς τον στη Βουλή για περισσότερα από τριάντα χρόνια.


Τον εκτίμησε γιατί έβαλε το πολιτικό του κριτήριο, πάνω σε αξίες σταθερές που αρμόζουν σε αυτούς που μάχονται για την ιδεολογία των ελεύθερων ανθρώπων.


Τον εκτίμησε γιατί κατάφερε με την μετριοπάθεια και το ήθος του να συμβολίσει ως Πρωθυπουργός πλέον, την Ισορροπία και την Υπέρβαση και να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά.


Η μνήμη, είναι το θησαυροφυλάκιο της μάθησης και ο Τζανετάκης, ένα είναι βέβαιο, μας όπλισε όλους με μνήμες ισχυρές και στέρεες. Με παρακαταθήκες διαχρονικές από ολόκληρη τη συνεπή του πορεία.


Ο Τζαννής Τζανετάκης, κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη όλων των Ελλήνων, πρώτα ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, και μετά ως ακούραστος εργάτης της Δημοκρατίας, ως γνήσιος αγωνιστής της Ελευθερίας και της Αντίστασης στη Δικτατορία, και ως οραματιστής μιας καλύτερης Ελλάδας.


«Και ιερά τα πάτρια τιμήσω». Οι Αθηναίοι Έφηβοι ορκίζονταν σεβασμό στην πίστη που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους. Με αυτό τον όρκο ως αξιωματικός, αλλά και ως πολιτικός πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή ο Τζαννής Τζανετάκης.


Μιλάω για τη δύναμη της φλόγας που έκαιγε μέσα στην ψυχή του για την πατρίδα, μιλάω για το προσωπικό του ήθος που με ήπιο τρόπο μεταλαμπάδευε στους γύρω του, και μιλάω κυρίως για την καθημερινή αγωνία του για τα νέα παιδιά και το μέλλον τους.


Η αναλυτική του σκέψη, ο στρατηγικός του σχεδιασμός και κυρίως η δύναμή του στη σύνθεση των απόψεων, είναι οι αρετές που εφάρμοσε αταλάντευτα στην πολιτική του δράση, τις οποίες προσωπικά γνώρισα από κοντά τόσο ως Βουλευτής της Ν.Δ. από το 1977, όσο και ως Υπουργός της κυβέρνησής του.


Κριτήριο είχε πάντα το καλό της πατρίδας. Υπεύθυνα και συνειδητά, χωρίς ποτέ να φθαρεί από σειρήνες προσωπικής προβολής ή πολιτικής ιδιοτέλειας.


Γι αυτό και έμεινε πάντα όρθιος, αξιοπρεπώς όρθιος, με εκείνη τη δεξιοτεχνία του καλού και αγαθού Έλληνα ναυτικού, που αγάπησε με πάθος και τη δουλειά του και την πατρίδα του.


Πρόεδρε Τζαννή Τζανετάκη, «ο κόσμος ανήκει στο Θεό κι αυτός τον νοικιάζει στους γενναίους», έχει πει ο ποιητής. Και εσύ υπήρξες γενναίος, θα το πω όπως το αισθάνομαι, ήρεμος και γενναίος.


Το λέω έτσι γιατί μπροστά στις δυσκολίες, όταν οι γύρω σου αναζητούν από σένα το θάρρος του γενναίου και την ηρεμία του λογικού, τότε, μόνον η συναίσθηση ότι κάνεις όσο εντιμότερα μπορείς αυτό που σου ετάχθη να προσφέρεις, μόνον αυτή η συναίσθηση σου απελευθερώνει τη γενναιότητα και σου χαρίζει την ηρεμία. Είναι αυτή η συναίσθηση που έδωσε στο Τζαννή Τζανετάκη την υπέρτατη αρετή να υπηρετήσει με την ίδια άκαμπτη υψηλοφροσύνη την πατρίδα, είτε από τη φυλακή είτε από τη Βουλή.


Γι αυτό και το ήθος και το έργο του Τζαννή Τζανετάκη γίνονται πυξίδα για όλους εμάς, που είχαμε την τιμή να συμπορευτούμε μαζί του.


Η απώλειά του είναι για την οικογένειά του, για τον τόπο μας, αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία, πολύ μεγάλη.




Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: