Ευρωπαϊκές τράπεζες προτίθενται να ζητήσουν αποζημίωση από την Goldman Sachs μετά τη μήνυση που άσκησαν εναντίον της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ και ένας εκ των αντιπροέδρων της για εξαπάτηση των επενδυτών της και παρουσίαση ψευδών στοιχείων σε αγοραπωλησίες που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου (subrime).
Η SEC κατηγορεί την Goldman Sachs ότι προώθησε στην αγορά προϊόντα αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, τα οποία είναι συνδεδεμένα από την απόδοση χρεογράφων που καλύπτονταν από δάνεια subrime. Παράλληλα, απέκρυψε τον ρόλο που έπαιξε το hedge fund του Paulson & Co. στη διαδικασία επιλογής του χαρτοφυλακίου, καθώς και το γεγονός ότι το ίδιο hedge fund...
...«τοποθετήθηκε πτωτικά» (short) και τα οποία ο χρηματοπιστωτικός γίγαντας πούλησε κατόπιν σε επενδυτές. Η SEC διευκρίνισε όμως «ότι το fund του Πόλσον δεν έχει μηνυθεί» και πως «η Goldman ήταν αυτή που παρουσίασε το προϊόν στους επενδυτές και όχι ο Πόλσον». Σημειώνεται ότι ο Τζον Πόλσον, 53 ετών, θεωρείται ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που «παίζουν» αυτή την περίοδο την Ελλάδα και το ευρώ και φέρεται να έχει πάρει μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους.
«Παιχνίδι» με τα στεγαστικά
Σε ανακοίνωση του στελέχους της SEC, Ρόμπερτ Κουζάμι, αναφέρθηκε ότι «η Goldman Sachs επέτρεψε σε έναν πελάτη της που στοιχημάτιζε ενάντια στη στεγαστική αγορά να επηρεάσει σημαντικά ποια χρεόγραφα θα συμπεριληφθούν σε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ενώ η ίδια μετέφερε σε πελάτες της πως οι τίτλοι ήταν επιλεγμένοι από ανεξάρτητους εταίρους. Τα επενδυτικά προϊόντα ήταν περίπλοκα και καινοφανή, αλλά η απάτη απλή και αρχαία», εξήγησε χαρακτηριστικά η SEC. Η ίδια η Goldman Sachs φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα δίλημμα για την αντίδρασή της. Συνήθως οι τράπεζες της Γουόλ Στριτ διευθετούν τέτοιου είδους υποθέσεις, αλλά η επίσημη αντίδραση της Goldman Sachs την περασμένη Παρασκευή δείχνει ότι ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός σκοπεύει να αντισταθεί και να αποθαρρύνει μηνύσεις επενδυτών εναντίον του. Η Goldman Sachs «έσπρωξε» στην πυρά και κατηγόρησε για την παράνομη δοσοληψία τον έναν εκ των αντιπροέδρων, ηλικίας μόλις 31 ετών, Φαμπρίς Τουρέ, αλλά οι παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «μικρό ψάρι».
«Βουτιά» της μετοχής
Με τη μήνυση ουσιαστικά έρχεται στην επιφάνεια και επίσημα πρώτη υπόθεση -αλλά όχι η τελευταία, υποστηρίζουν οι αναλυτές- για τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε η Γουόλ Στριτ στην κατάρρευση του στεγαστικού τομέα, ο οποίος και πυροδότησε την οικονομική κρίση του 2008. Μόλις έγινε γνωστή η αγωγή, η μετοχή της Goldman Sachs έπεσε κατά 12,79%, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες 10 δισ. δολαρίων στη χρηματιστηριακή αγορά. Η μήνυση εναντίον της Goldman Sachs, που χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες», έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη Γουόλ Στριτ -και το πορτοφόλι της- καθώς ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και νέους κανόνες λειτουργίας της και επιβεβαιώνει τις χειρότερες υποψίες των Αμερικανών πολιτών: ότι το παιχνίδι είναι στημένο και ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ των τραπεζών.
Ο ρόλος της Γουόλ Στριτ
Οι αποκαλύψεις εγείρουν, επίσης, νέα ερωτήματα για τον ρόλο της Goldman Sachs, την τράπεζα και τους ομόκεντρους κύκλους που έχουν τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη από οποιονδήποτε άλλο στη Γουόλ Στριτ. Η Γουόλ Στριτ έπαιξε έναν σύνθετο και πολλές φορές αντικρουόμενο ρόλο στην κατάρρευση του στεγαστικού τομέα. Η Goldman και οι άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εργάστηκαν στο παρασκήνιο «τυλίγοντας» στεγαστικά δάνεια σε επενδύσεις με σκοπό να τα πουλήσουν σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και σήμερα, ύστερα από 18 μήνες μετά την κίνηση της Ουάσιγκτον να στηρίξει το οικονομικό σύστημα με 787 δισ. δολάρια, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ακριβές ποσό που χάθηκε σ' αυτές τις επενδύσεις.
Η οργή των επενδυτών
Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Goldman Sachs και άλλες τράπεζες, έχοντας πρωτοστατήσει στην κρίση των στεγαστικών δανείων, τώρα αντιμετωπίζουν ένα άλλο είδος ρίσκου: την μήνι των επενδυτών. «Οποιοσδήποτε επενδυτής έχασε σημαντικό χρηματικό ποσό σίγουρα θα αναρωτηθεί: ήταν ενήμερη η SEC και ποιες ήταν οι λεπτομέρειες πίσω από την πώληση;», αναρωτήθηκε στους «Τάιμς» ο Ουίλιαμ Τανόνα, αναλυτής της Collins Stewart. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της υπόθεσης, σύμφωνα με τη SEC, είναι η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (ελέγχεται ήδη από τη βρετανική κυβέρνηση), η ολλανδική ΑΒΝ Amro και η γερμανική ΙΚΒ, την οποία έσωσε το Βερολίνο το 2007 από την κατάρρευση.
Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου