Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΗΠΑ: Δίωξη στη Goldman Sachs από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street, «η Goldman Sachs εξαπάτησε πολλούς επενδυτές».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street άσκησε δίωξη κατά του οίκου «Goldman Sachs», με την κατηγορία ότι στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008, που αναστάτωσε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, «εξαπάτησε πολλούς επενδυτές».
Συγκεκριμένα, ο οίκος κατηγορήθηκε ότι «σε συμπαιγνία» με μεγάλο «αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνων» επιχείρησε να διασώσει κεφάλαια από δικά του στεγαστικά δάνεια από το χώρο της κλυδωνιζόμενης (τον Οκτώβριο 2008) αμερικανικής αγοράς ακινήτων, στην οποία διακινούντο αθρόα τραπεζικά δάνεια, με υψηλά επιτόκια, αλλά με αποδέκτες πιστωτές με αμφίβολη πιστοληπτική ικανότητα.
«Αυτή δε η συμπαιγνία έγινε...
...εν πολλοίς σε βάρος των συμφερόντων των επενδυτών» του ανωτέρω οίκου, που είχε τιτλοποιήσει (τραπεζικές) απαιτήσεις στο χώρο της αμερικανικής κτηματομεσιτικής αγοράς, πρόσθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αυτή είναι η πρώτη νομική δίωξη, που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, σημειώνουν στη Νέα Υόρκη οι οικονομικοί παρατηρητές. Θα εκδικαστεί αυτή η υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, προσθέτουν.
«Ο οίκος Goldman Sachs, με μία νέα τακτική εξαπάτησε στην πραγματικότητα επενδυτές του, υπονομεύοντας και την αξιοπιστία δικών του προϊόντων, ακολουθώντας πάντως παλαιές απλές (παράνομες οπωσδήποτε) πρακτικές του χρηματοεπενδυτικού χώρου», αναφέρεται στη μήνυση, που άσκησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της Goldman Sachs.
Η εξέλιξη συμπαρέσυρε καθοδικά τους βασικούς δείκτες πολλών χρηματιστηρίων στη δυτική Ευρώπη και είχε ανασταλτικό χαρακτήρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής στην Wall Street, σχολίασαν συναλλασσόμενες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: