Το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε ότι σε πρώτη φάση τρεις πολυμελείς ομάδες του Ταμείου αναμένεται να φτάσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Τα στελέχη του Ταμείου θα αναλάβουν τις υπηρεσίες που προβλέπει το συμβόλαιο το οποίο υπέγραψαν ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος. Η συμφωνία δεν επιδέχεται καμία αλλαγή δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής και της υλοποίησης, όχι των διαπραγματεύσεων για αλλαγές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα φτάσει η ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη...
συμφωνία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πολ Τόμσεν για να συγγράψει την «ενδιάμεση έκθεση». Ταυτόχρονα θα αφιχθούν τα στελέχη που προσφέρουν τεχνική βοήθεια και η ομάδα των αξιωματούχων που ασχολούνται με τις ελληνικές τράπεζες και το πρόγραμμα σταθερότητας. Είναι σημαντικό ότι στην απόρρητη έκθεση τονίζεται ότι στο ΔΝΤ δεν ανησυχούν για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα. Προστίθεται ότι τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί είναι υπεραρκετά και θα χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστούν, ενώ αναφέρεται ότι το Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθενται να στηρίξουν περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που απαιτηθεί.
Ο αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σε επικοινωνία με το Ταμείο διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν επιχειρείται επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε κανέναν τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού.
Το Ταμείο σχεδιάζει σε συνεργασία πάντα με τον κ. Παπακωνσταντίνου τριετή προϋπολογισμό με στόχο να υπάρξουν σταδιακά «δεσμευτικές πολιτικές». Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα εισηγηθεί τρόπους μείωσης των δαπανών. Στην ομάδα του θα συμπεριλαμβάνονται.
Οι αρμοδιότητες
Στο Ταμείο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υπερ-υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ελέγχει τα πάντα. Σύμφωνα με αξιωματούχο «αποτελεί άμεση ανάγκη ο έλεγχος των δαπανών, ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ελέγχει γενική και κεντρική κυβέρνηση».
Δύο ειδικοί θα ελέγχουν έσοδα και δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ» η κυβέρνηση συμφώνησε ότι οι δύο τομείς θα υπαχθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του ΔΝΤ.
Το στρατηγείο
Οσο αναφορά το στρατηγείο των ελεγκτών του ΔΝΤ στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις:
Να εγκατασταθούν στο υπουργείο Οικονομικών ή στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ έχουν και την επιλογή να αναζητήσουν ανεξάρτητο χώρο.
Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν στην Αθήνα 50 στελέχη του ΔΝΤ. Ο αριθμός θα αυξάνεται σταδιακά όσο διαρκεί η εφαρμογή και η υλοποίηση του «Ελληνικού Προγράμματος».
Ο επικεφαλής
Ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στους πολλούς υποψηφίους ξεχωρίζει ο Μπομπ Τράα, ο οποίος γνωρίζει την ελληνική οικονομία και πραγματικότητα, ενώ διατηρεί εξαιρετική σχέση συνεργασίας με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο επικεφαλής και τα στελέχη που θα επιλεγούν να τον ακολουθήσουν, θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. «Θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «πρωθυπουργεύων» εκ μέρους του Ταμείου», δήλωσε ενημερωμένη πηγή.
Για δαπάνες
Κίτρινη κάρτα σε 2 υπουργεία
Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές πληγές είναι ο νοσοκομειακός και ο ασφαλιστικός τομέας. «Δεν ελέγχονται οι δαπάνες» (στους δύο αυτούς τομείς) δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι τομείς ανέβασαν στα ύψη το έλλειμμα».
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε κάθε ευκαιρία γίνεται έντονη κριτική για το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
1 σχόλιο:
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ
Παρηγοριά στον άρρωστο η πρωθυπουργική εξαγγελία ότι «στο τέλος η χώρα θα είναι αναγεννημένη», όπως… παλιότερα έλεγαν «θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της».
Η «αναγεννημένη Ελλάδα» θα είναι μια τριτοκοσμική χώρα της βαθιάς και ανεπίστρεπτης κοινωνικής παρακμής, της αμορφωσιάς και των χαοτικών κοινωνικών ανισοτήτων.
Τώρα δίνουν πράσινο φως για μαζικές και φθηνές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Άμεσο αποτέλεσμα των δύο μέτρων (απολύσεις και ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα) αλλά όλων των πολιτικών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα είναι η γενικευμένη φτώχεια.
Πρώτον, όταν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας κόβονται, τότε το διαθέσιμο εισόδημα θα υποστεί μια ντε φάκτο υποτίμηση της τάξης του 20%.
Από την άλλη όμως οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν. Αποτέλεσμα της αύξησης του ΦΠΑ, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και τα ποτά και των νέων «περιβαλλοντικών φόρων» θα είναι μια προκλητική και εξόφθαλμη ληστεία μέρα – μεσημέρι στα ήδη απισχνασμένα λαϊκά εισοδήματα.
ΑΡΑ, Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.
Γιατί θα αποδειχθεί πόσο μονομερής θα είναι η «εσωτερική υποτίμηση» την οποία περιέγραφε προς λίγων εβδομάδων ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
Η ύφεση θα οδηγήσει αυτόματα και σε λουκέτα. Ήδη οι δείκτες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία αυξάνονται ταχύτατα. Πρωταθλητής το εμπόριο, με τις ασυνεπείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο να αυξάνονται κατά 65%.
Σε αυτό το περιβάλλον βαθιάς κοινωνικής παρακμής και εξαθλίωσης χρειάζεται πολλή αφέλεια για να ελπίζει κάποιος ότι με κάθε αύξηση μίας μονάδας στο ΦΠΑ το δημόσιο θα μαζεύει 1 δισ. ευρώ.
Από πού;
Όταν αυξάνονται οι τιμές κι οι φόροι σε ένα πλαίσιο συμπίεσης των εισοδημάτων, η κατανάλωση θα μειώνεται περιοριζόμενη στα απαραίτητα. Ως αποτέλεσμα θα κοπούν όχι μόνο «περιττές» καταναλωτικές δαπάνες όπως το δεύτερο ζευγάρι παπούτσια και οι έξοδοι ή τα διήμερα, αλλά και η δεύτερη ξένη γλώσσα ή τα μαθήματα μουσικής των παιδιών. Γι’ αυτό το λόγο και τα διευρυμένα έσοδα από το ΦΠΑ για παράδειγμα (που για φέτος προβλέπεται να αυξηθούν κατά 800 εκ.) θα μείνουν στα χαρτιά.
Η ελληνική οικονομία κι οι εργαζόμενοι για δέκα ολόκληρα χρόνια θα περιδινίζονται στην τεχνητή ύφεση του Παπανδρέου βλέποντας μάλιστα τους ονομαστικούς στόχους που υπηρετούσε η ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης να απομακρύνονται και νέα μέτρα κάθε τρεις μήνες να έρχονται πιο κοντά ως μονόδρομος, ως μοναδική σωτηρία για να μην καταστραφούμε κ.λπ., κ.λπ.
Αρκεί να αναφερθεί πως το δημόσιο χρέος από 113% το 2009 και από 133% το 2010, αναμένεται το 2013 λόγω της ύφεσης της οικονομίας να φθάσει, επισήμως, το 149%.
Τέτοια πρόοδος!
Χειροκροτήστε το μέγα σωτήρα.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ.
Κυριολεκτικά.
Δημοσίευση σχολίου