Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με ΕΕ και ΔΝΤ στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι περαιτέρω μειώσεις στα επιδόματα στο στενό δημόσιο τομέα (κατά 8%) και στις εν γένει αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Περιλαμβάνονται ακόμη η κατάργηση (από ένα μισθολογικό όριο και πάνω) και ο περιορισμός του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, από την τελευταία αυτή ρύθμιση εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ Επίσης, προβλέπεται πως η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα κέρδη των επιχειρήσεων θα επιβληθεί εφόσον υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Ακόμη μειώνονται κατά 8% τα έξοδα παράστασης του προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της κυβέρνησης και της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών και των υφυπουργών.

Πιο αναλυτικά, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται...
...πως το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας προβλέπει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανέρχονται σε 11 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 30 δισ. ευρώ έως το 2013, με στόχο το έλλειμμα να είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014.

Επίσης το μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει ύφεση 4% το 2010 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και μετά.

Οι διατάξεις του δεύτερου άρθρου αποτελούν το νόμο πλαίσιο για την εφαρμογή του προγράμματος.

Με τις διατάξεις του τρίτου άρθρου μειώνονται περαιτέρω τα επιδόματα στο στενό δημόσιο τομέα και οι εν γένει αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά για τους λειτουργούς υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος μειώνονται κατά 8%.

Επίσης κατά 8% μειώνονται και τα έξοδα παράστασης του προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της κυβέρνησης και της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών και των υφυπουργών.

Εξάλλου, τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας ορίζονται στα 500, 250 και 250 ευρώ αντιστοίχως για όλους τους δικαιούχους και καταβάλλονται μόνον εφόσον οι πάσης φύσεως μικτές τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές συνυπολογιζομένων και των επιδομάτων εορτών και αδείας, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα τα 3.000 ευρώ (υπολογιζόμενες οι αποδοχές σε δωδεκάμηνη βάση). Στην περίπτωση που ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ περικόπτονται τα επιδόματα αναλόγως.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση το επίδομα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους, από το δημόσιο, ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης καθορίζεται στα 400 ευρώ για το επίδομα Χριστουγέννων και τα 200 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας αντιστοίχως.
Από την παραπάνω εφαρμογή εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Επίσης ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται έως την 31 Δεκεμβρίου 2010, δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές, δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Εξάλλου, αναστέλλεται η καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης ενίσχυσης που χορηγήθηκε βάσει του νόμου 3808/2009 και ο χρόνος καταβολής του θα επανακαθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.


Με το άρθρο τέταρτο του σχεδίου νόμου αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, ενώ με το άρθρο 5 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα κέρδη των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης θα επιβάλλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων (που αποκτήθηκαν το 2009), εφόσον υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.
 
Ειδικότερα για συνολικά καθαρά κέρδη έως 300.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 4%. Για καθαρά κέρδη από 301.000 έως 1.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς είναι 6%. Για καθαρά κέρδη από 1.000.001 έως και 5.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 8%. Και για καθαρά κέρδη από 5.000.001 και άνω η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 10%.
Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται πάντως ότι το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως σε κάθε περίπτωση ώστε το εναπομέναν συνολικό καθαρό εισοδήματα ή τα κέρδη της επιχείρησης να μην υπολείπεται του ποσού των 100.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς θα γίνει από τις εφορίες οι οποίες και θα αποστείλουν εκκαθαριστικό σημείωμα στις επιχειρήσεις ενώ το ποσό θα καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του 2011.
Επιβάλλεται επίσης ειδικός φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. 

Ο συντελεστής θα είναι 20% επί της αξίας της διαφήμισης.

Εξάλλου, σε παράρτημα (ΙΙΙ) που φέρει τον τίτλο "Ελλάδα - μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής" η κυβέρνηση προβλέπει μια εκτεταμένη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής με ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ να μειώνεται το 2010-2011 αλλά να ανακάμπτει σταδιακά στη συνέχεια.
Το οικονομικό πρόγραμμα, προστίθεται, βασίζεται στην υπόθεση αρνητικής ανάπτυξης κατά 4% το 2010 και κατά 2,5% το 2011. Επισημαίνεται επίσης, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ σε αυτό έχουν ενσωματωθεί και τα χθεσινά φορολογικά μέτρα για την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.
Την Τετάρτη θα γίνει η συζήτηση του ν/σ, σε μία και μόνη συνεδρίαση, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την επόμενη μέρα, την Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οι μανδαρίνοι των υπουργείων δεν θα αφήσουν δημοσιονομική εξυγίανση. το είπα πριν χρόνια. ο ιστός που κρατά το σύστημα είναι δικός τους. και το θέμα είναι ότι είναι αθέατες αράχνες. παμπόνηροι Εφιάλτες. ακόμα και τρανταχτά ονόματα βουλευτών υποκύπτουν σ' αυτούς. κι αυτό γνωστό, ίσως όχι τοις πάσι.