Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ν.Δ -Να κληθεί να καταθέση ο κος Σημίτης

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην κλήτευση και εξέταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη (νυν υπουργού δικαιοσύνης) και των στενών συνεργατών του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρου Τσουκάτου και Γιώργου Πανταγιά.
Σε ενημέρωση του επικεφαλής των βουλευτών τη αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή, Κωνσταντίνου Τζαβάρα, τονίσθηκε ότι κρίνεται απαραίτητη η κατάθεση του κ. Καστανίδη γιατί ήταν εκείνος που κλήθηκε να διαχειριστεί το Σεπτέμβριο του 1997 την υπογραφή δεκάδων προγραμματικών συμβάσεων ύψους 1 τρισ. δραχμών που έδιναν τη δυνατότητα στο δημόσιο να προχωρεί σε απευθείας αναθέσεις.
Στην προσπάθεια του κ. Καστανίδη για εξασφάλιση διαφάνειας, συνέχισε ο κ.Τζαβάρας, πρότεινε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Προμηθειών του Δημοσίου που θα διασφάλιζε όρους διαφάνειας στο εγχείρημα.
Μάλιστα, υπενθύμισε ο βουλευτής, την ίδια περίοδο ο κ. Καστανίδης δεχόταν συντροφικά μαχαιρώματα για την επιμονή του. Στην επιστολή, δε, που έστειλε προς τον πρωθυπουργό επεσήμαινε ότι...
«η παρουσία του ήταν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σχεδίων κάποιων στην κυβέρνηση».

Μετά την παραίτηση Καστανίδη ανέλαβε ο κ. Μαντέλης. Κατά τον κ. Τζαβάρα θα πρέπει λοιπόν ο τότε πρωθυπουργός να διευκρινίσει ποιοι είχαν σχέδια ή είχαν στηρίξει σχέδια πάνω στις προγραμματικές συμφωνίες και διοχέτευσαν απαξιωτικά σενάρια σε βάρος του κ. Καστανίδη.

Στο μεταξύ τριβές δημιουργεί η δημοσιοποίηση από εφημερίδες είδησης για έγγραφο που κατατέθηκε στην επιτροπή και από το οποίο προκύπτει εμπλοκή και χρηματισμός υπουργού της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ότι παρόμοιο έγγραφο που φέρεται να είναι ιδιόγραφο σημείωμα του φυγόδικου πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, δεν υπάρχει στη δικογραφία, ενώ το ανεζήτησε και δεν το βρήκε στη γραμματεία της επιτροπής.

Κατά τον ίδιο, δεν νοείται να «αποσύρεται» έγγραφο, ενώ ως προς την ουσία, έκανε λόγο για πλαστό ή χαλκευμένο έγγραφο ή προϊόν ψευδούς βεβαίωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστά «απόπειρα φτηνού συμψηφισμού».

Αντιθέτως η Βασιλική Τσόνογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής δίδοντας εξηγήσεις στους δημοσιογράφους μίλησε για email και όχι ιδιόχειρο σημείωμα, ότι προέρχεται από τον ΝYDESIGNGROUP@AOL.COM και παραλήπτης είναι ο MARIO KATSIKAS@FARAN.GR με μεταφρασμένη αναφορά «να δοθεί το 50% των συμφωνηθέντων στο μέλος του υπουργικού συμβουλίου» και ημερομηνία 11/3/2008 χωρίς αναφορά σε ποσό.

Σημείωσε ότι το έγγραφο περιέχεται στη δικογραφία και έχει επισήμως μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της ΝΔ σχολιάστηκε ότι οι εξηγήσεις ανατρέπουν τα όσα εγράφησαν: «Από το Σάββατο μέχρι σήμερα ο Χριστοφοράκος έγινε ΝYDESIGNGROUP, το χειρόγραφο έγινε ηλεκτρονικό μήνυμα και ο άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου έγινε γαλάζιος υπουργός».

Η ΝΔ χαρακτηρίζει ύποπτη την προέλευση του συγκεκριμένου mail από τη στιγμή που δεν έχει εισαχθεί μέσω αποδεικτικού υλικού, ούτε έχει χαρακτηριστικό αριθμό ταυτότητας όπως όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.

Αύριο πάντως στην εξεταστική έχουν κληθεί να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί κ.κ. Βύρων Πολύδωρας και Παναγιώτης Χηνοφώτης για την υπόθεση του C4I.

Πανταγιάς: «Ουδεμία σχέση έχω με την υπόθεση»

Ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, Γιώργος Πανταγιάς, σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα από τα δελτία ειδήσεων ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητά να κληθώ από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens.

Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω ότι ουδεμία σχέση έχω με την υπόθεση αυτή. Ενδεχόμενη κλήση μου δεν έχει να βοηθήσει σε τίποτα το έργο της Επιτροπής.

Αν η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για την αλήθεια, κανένας δρόμος δε μπορεί να την οδηγήσει σε εμένα. Εκτός και αν μοναδική της επιδίωξη είναι να ενοχοποιήσει άκριτα και σκόπιμα όποιον συμμετείχε από οποιαδήποτε θέση στη διακυβέρνηση Σημίτη ή συνεργάστηκε στενά με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή της η επιλογή δεν οδηγεί μόνο στον άδικο διασυρμό προσώπων όπως εγώ, που καμία σχέση δεν έχουν με την υπόθεση. Κυρίως συνιστά προσπάθεια κατασυκοφάντησης μιας κυβερνητικής θητείας που με το έργο της και τη δουλειά της οδήγησε τη χώρα σε σημαντικές επιτυχίες, επιτυχίες που μας έκαναν όλους υπερήφανους».

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: