Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Βρήκαν τους κλεμμένους Κούρους

Δίδυμοι αρχαϊκοί Κούροι σαν κι αυτούς που βρήκε η Αστυνομία, λίγο 
προτού να τους «εξαφανίσουν» οι αρχαιοκάπηλοι
 Εύρημα πολύτιμο και μοναδικό, όχι μόνο για την Αστυνομία που τους εντόπισε, αλλά και για τους αρχαιολόγους, είναι οι δύο αρχαϊκοί Κούροι που κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκάπηλων στην Κορινθία, την ώρα που προσπαθούσαν να τους πουλήσουν.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Αθήνας συνέλαβαν τους δύο αρχαιοκάπηλους και αναζητούν το τρίτο μέλος της σπείρας που θεωρείται και ο «εγκέφαλος». Τα αγάλματα έχουν ανακαλυφθεί στον Ακροκόρινθο. Τα βρήκε τυχαία, όπως ισχυρίστηκε ο ένας από τους συλληφθέντες, κατά τη βαθιά άρρωση αγρού. Επειτα έσκαψε και τα έφερε στο φως, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία επισήμως χθες δεν έδινε καμία πληροφορία.
Η επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών ήταν η συνήθης. Αστυνομικοί προσποιούμενοι...
τους πελάτες έδωσαν ραντεβού την Παρασκευή στους αρχαιοκάπηλους στο χωριό Κλένια. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, οι δράστες εγκατέλειψαν τα δύο αγάλματα στο σημείο της συνάντησης και προσπάθησαν να διαφύγουν. Ωστόσο, αργότερα την ίδια ημέρα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον ένα στο σπίτι του, στην ίδια περιοχή. Το βράδυ του Σαββάτου, ο δεύτερος δράστης μετέβη αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Αργους και παραδόθηκε. Οι δύο συλληφθέντες δεν είναι άγνωστοι στις αρχές, καθώς και στο παρελθόν τις έχουν απασχολήσει για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.
Οι αρχαϊκοί Κούροι δεν είναι σύνηθες εύρημα για τους αρχαιολόγους και ως εκ τούτου αποτελούν πολύτιμο εμπόρευμα. Τα συγκεκριμένα αγάλματα κρίνονται από τους ελάχιστους που τα είχαν δει ώς χθες εξαιρετικής τέχνης. Επρόκειτο να πουληθούν έναντι 10 εκατ. ευρώ. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμούν ότι πίσω από μια τέτοια μεγάλη αγοραπωλησία δεν μπορεί παρά να βρίσκεται ένας μεγάλος αγοραστής, ενδεχομένως ένα μουσείο του εξωτερικού, από εκείνα που συνηθίζουν να πλουτίζουν τις συλλογές τους και τους εκθεσιακούς τους χώρους με αρχαία «γκρίζας προέλευσης».
Οι υποψίες στρέφονται σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό μουσείο, χωρίς να αποκλείεται κι άλλο γνωστό αμερικανικό, που στο παρελθόν έχει δείξει ότι δεν πολυενδιαφέρεται για την «καθαρή» προέλευση των εκθεμάτων του. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, να είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα αγοράσει και κάποιος μεγάλος συλλέκτης για να στολίσει τη βίλα του ή να τα προωθήσει στην αγορά έπειτα από χρόνια, όπως γίνεται συνήθως.
Τα δύο γλυπτά σώζονται σχεδόν ακέραια. Είναι θραυσμένη μόνο η αριστερή γάμπα και των δύο αγαλμάτων. Το κομμάτι όμως υπάρχει και μπορεί κατά τη συντήρηση των γλυπτών να συγκολληθεί. Είναι φιλοτεχνημένα από μάρμαρο και θεωρούνται μοναδικής ωραιότητας έργα. Χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ.
Για τη μεταφορά τους στην Αθήνα χρειάστηκε να οργανωθεί ειδική επιχείρηση καθώς δεν χωρούσαν σε ένα κοινό μεταφορικό μέσον και αναζητήθηκε ειδική μεταφορική. Βρίσκονται ήδη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου πρόκειται να παρουσιαστούν σήμερα στις 2.15 μ.μ., μια μέρα σημαδιακή, γιατί γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εχει οργανωθεί ειδική τελετή για την παρουσίασή τους από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου, και τον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχο Ιωάννη Δικόπουλο, ως μια σημαντική επιτυχία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού & Τουρισμού, στον τομέα της πάταξης της αρχαιοκαπηλίας.
Μένει να οριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η Επιτροπή των αρχαιολόγων που θα αποφανθεί για την αξία τους με βάση την τιμή της αγοράς ομόλογων έργων τέχνης που έχουν βγει στο παρελθόν σε δημοπρασίες του εξωτερικού. Δεν αποκλείεται η εκτίμηση των αρχαιολόγων να είναι μεγαλύτερη από την τιμή στην οποία επρόκειτο να πουληθούν από τους αρχαιοκάπηλους. Ο προσδιορισμός της χρηματικής αξίας τους (γιατί η αρχαιολογική αξία τους είναι ανυπολόγιστη) έχει σημασία, γιατί από αυτήν εξαρτάται ο επιμερισμός της ενδεχόμενης ποινής των κατηγορουμένων.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: