Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ισραηλινό μπλόκο στα πλοία της Γάζας

Ισραηλινό μπλόκο στα πλοία της Γάζας
Την πρόθεσή του να εμποδίσει τον κατάπλου των οκτώ πλοίων που θα επιχειρήσει να σπάσουν το εμπάργκο της Λωρίδας της Γάζας, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε το Ισραήλ.
Στον στολίσκο των πλοίων αυτών, έχουν επιβιβαστεί 700 φιλο-παλαιστίνιοι επιβάτες, ενώ μεταφέρονται περίπου 10 χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα Παλαιστινιακά εδάφη.
Η αποστολή αποτελεί την πλέον φιλόδοξη απόπειρα να "σπάσει" ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας που κρατά εδώ και χρόνια.
Αυτός "καλύπτει" τα 20 τελευταία ναυτικά μίλια προς τα Παλαιστινιακά παραθαλάσσια εδάφη, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν καθημερινά με πάρα πολλές στερήσεις.
Το ισραηλινό σχέδιο είναι να αναχαιτιστούν τα οκτώ πλοία και να αναγκαστούν να...
κατευθυνθούν στο επίνειο της Ιερουσαλήμ, το Ασντοτ, όπου οι επιβάτες θα παραδοθούν στη Μεταναστευτική αστυνομία, όπως αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου των Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ.

Διευκρινίστηκε ότι όλο το υλικό της βοήθειας θα "σκαναριστεί" και μετά, "καθαρό" από πολεμοφόδια, θα αποσταλεί προς την Γάζα.

Οι επιβάτες θα τεθούν τότε στο δίλημμα, ή να εφεσιβάλλουν τα διατάγματα της απέλασής τους, ή να μην τα εφεσιβάλλουν, οπότε θα οδηγηθούν στο διεθνές αεροδρόμιο και θα επιβιβαστούν αναγκαστικά στα αεροπλάνα.

Τρία πλοία έχουν αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη, τέσσερα από ελληνικά λιμάνια, κι ένα από την Ιρλανδία, θα συναντηθούν δε όλα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου νωρίς το Σάββατο (ο κατάπλους προβλέπεται για αργά το Σάββατο).

Η φιλόδοξη ναυτική επιχείρηση έχει την ονομασία "Ένα καράβι γιά την Γάζα".

Η φιλο-ισραηλινή οργάνωση "Συμπαρασταθείτε μας" ενημέρωσε από την πλευρά της ότι θα διοργανώσει μία "αντί-διαδήλωση", με δικό της στολίσκο, όπου θα αναρτηθούν και καταγγελτικά γιά την "Χαμάς" συνθήματα, αλλά και συνθήματα αποδοκιμασίας γιά τις πυραυλικές της επιθέσεις κατά πόλεων στο νότιο Ισραήλ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών στο Ισραήλ εκλήθησαν την Πέμπτη οι πρεσβευτές της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Σουηδίας και της Ιρλανδίας, όπου και τους τονίστηκε η πάγια ισραηλινή θέση για θέματα σαν το τωρινό, με κατακλείδα ότι "το Ισραήλ θεωρεί πρόκληση" τον κατάπλου του στολίσκου.

Η οργάνωση "Ελευθερώστε την Γάζα" μετά τον Αύγουστο 2008 έχει οργανώσει πέντε θαλάσσια ταξίδια προς τα εκεί, με επιτυχή άρση του ισραηλινού αποκλεισμού (τραβήχτηκαν προς τα διεθνή ύδατα τα ισραηλινά πολεμικά). Τότε, όμως, κάθε φορά μεταφερόταν η διεθνής βοήθεια με δύο πλοία.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: