Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ζητούν μειώσεις και στον ιδιωτικό τομέα

Ζητούν μειώσεις και στον ιδιωτικό τομέα
«Η μείωση των μισθών είναι ένα πολύ επώδυνο μέτρο αλλά και ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και να μπορεί και πάλι να πουλάει τα προϊόντα της», δήλωσε στο ευρωπαικό τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν.Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων αλλά και με την μέχρι τούδε στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ.Στρος Καν επανέλαβε και σήμερα ότι η τρέχουσα δημοσιονομική κρίση είναι «καθαρά ελληνική και όχι ευρωπαική».
Υπογράμμισε πάντως τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις...
σημερινές δυσκολίες της.
Κατά την άποψη του κ.Στρος Καν η ανάπτυξη αποτελεί το παν στην οικονομία. Και η Ελλάδα δεν έχει ανάπτυξη, εκτίμησε ο ίδιος επειδή  «δεν είναι ανταγωνιστική, δηλαδή είναι πιο ακριβή από άλλες χώρες στα ίδια προιόντα και τις ίδιες υπηρεσίες».
«Για το λόγο αυτό οφείλουν -στην Ελλάδα- να μειώσουν τους μισθούς, κάτι που είναι τρομερά επώδυνο, αλλά απολύτως αναγκαίο. Είναι ο μοναδικός τρόπος να μπορέσουν οι Έλληνες να πουλήσουν τα προιόντα τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Για πρώτη φορά έλεγαν κοινοτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, ο κ.Στρος Καν μιλάει με τόσο μεγάλη σαφήνεια για την ανάγκη μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας.
Ο κ. Στρος Καν εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την Ισπανία και την Πορτογαλία τονίζοντας ότι αυτές οι δύο χώρες πήραν πολύ θαρραλέα μέτρα.

Γιώργος Δαράτος

2 σχόλια:

socrates είπε...

Στα οικονομικά τα έχoυν κάνει παντού θάλασσα.
Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν ότι θα ενισχύσει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για τη βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αποτέλεσμα;
To πρώτο τρίμηνο του 2010 ενισχύθηκαν μόλις 1.961 επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό δανείων μόλις 120 εκ. ευρώ.
Επί "επάρατου" Κ.Κ. το πρώτο τρίμηνο του 2009 είχαν ενισχυθεί πάνω από 27.000 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό των δανείων είχε ξεπεράσει τα 3.200 εκ. ευρώ.
ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ:
Το πρώτο τρίμηνο του 2010 ενισχύονταν κατά μέσο όρο 29 επιχειρήσεις την ημέρα, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι 416 επιχειρήσεις την ημέρα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΤΑ 40-50.000 ΤΟ ΜΗΝΑ.
Όποιος ακόμα ελπίζει ότι υπάρχει έστω και μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να μας βγάλει από την κρίση ο Γιώργος Παπανδρέου είτε είναι ψυχοπαθής είτε παίρνει παραισθησιογόνα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή κατά τον κ. Στρός Κάν ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Ισπανία ούτε η Ιρλανδία ούτε ακόμη και η Μ. Βρετανία με το 11,5% έλλειμμα έχουν δημοσιονομικό πρόβλημα και το μόνο μαύρο πρόβατο της Ευρώπης με τα προβλήματα της Οικονομίας είναι η Ελλάδα. Αλήθεια ποιόν δουλεύουν?