Σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα.
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων και την επαναφορά εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ.
Τα κεντρικά στοιχεία των αλλαγών που επιφέρει το νέο σύστημα είναι τα εξής:
- θεσμοθετείται η βασική σύνταξη την οποία εγγυάται, παρέχει και χρηματοδοτεί το κράτος της τάξης των 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.
- θεσμοθετείται η ανταποδοτική σύνταξη η οποία προκύπτει από τις καταβαλλόμενες εισφορές και το χρόνο εργασίας του κάθε ασφαλισμένου. Το σύστημα αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018 με αρχή υπολογισμού τα χρόνια του εργασιακού βίου μετά το 2013. Προβλέπονται ρυθμίσεις με μεταβαλλόμενους συντελεστές ανά έτος ώστε να δημιουργείται κίνητρο παραμονής μετά τα 36 και έως τα 40 χρόνια στην εργασία.
- τα γενικά όρια ηλικίας παραμένουν...
στα 65. Το σύστημα θέτει ως στόχο την αύξηση του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 61,4 χρόνια που είναι σήμερα στα 63,5 ως το 2015, απαγορεύονται σε όλα τα ταμεία τα προγράμματα εθελούσιων εξόδων. Από την 1/1/2011 επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων η χορήγηση μειωμένης σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται του ορίου συνταξιοδότησης.
- Από το 2013 εντάσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ. Ειδικότερα για τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων του δημοσίου, η ρύθμιση θα ανακοινωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου στις επόμενες ημέρες, ενώ για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν τα όρια του νόμου Πετραλιά.
- Καθορίζεται ως ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών όλων των ταμείων η τράπεζα της Ελλάδος.
- Ενοποιούνται όλοι οι φορείς κοινωνικών ασφαλίσεων σε τρεις (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) σε ότι αφορά την κύρια σύνταξη και η αρχή γίνεται από το 2013.
- διαχωρίζονται οι κλάδοι υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και ενσωματώνονται στο εθνικό Σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ προβλέπεται ενοποίηση των κανόνων και των παροχών στις υπηρεσίες υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση ανασυγκροτεί το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης διασώζοντάς τον από την κατάρρευση, αλλά επίσης συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της αποφυγής της χρεοκοπίας, της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας και της ένταξης της Ελλάδας σε ένα νέο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου