Κίνδυνος να μετακυλισθεί στην πλάτη των εργαζομένων η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών. "Μας γυρίζουν στη δεκαετία του '70", τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σ. Ρομπόλης.
"Κομφούζιο" προέκυψε με τα ασφαλιστικά δικαιώματα- σύνταξη και παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης- όσων απασχολούνται σε επιχειρήσεις, που ο εργοδότης παρανόμως δεν καταβάλλει στο ΙΚΑ τις εισφορές τις οποίες έχει παρακρατήσει.
To θέμα έφερε στο φως ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος επισημαίνει πως με τον νόμο 3846/10 μεταφέρεται η ευθύνη για τον έλεγχο των εργοδοτών από τα ασφαλιστικά ταμεία στους...εργαζόμενους.
Ουσιαστικά ελλοχεύει ο κίνδυνος σε όσες περιπτώσεις ο εργοδότης δεν καταβάλλει τις εισφορές -τις οποίες έχει παρακρατήσει- οι εργαζόμενοι να? ψάχνουν τα ένσημα για να πάρουν σύνταξη και να μην μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλιάρια υγείας (αν δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης).
"Πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα, το οποίο θα ρυθμιστεί άμεσα με εγκύκλιο", επισημαίνει ο...
υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του "Εθνους". Συνεχίζει τονίζοντας πως "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στερηθούν οι εργαζόμενοι την ασφάλισή τους ακόμα κι αν η επιχείρηση δεν καταβάλλει τις εισφορές της".
Στόχος της νέας ρύθμισης του υπουργείου θα είναι να διασφαλιστεί το ισχύον καθεστώς, το οποίο προστατεύει τους εργαζόμενους ακόμα κι αν οι εργοδότες παρακρατούν αλλά δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.
Σε αυτή την περίπτωση τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι κατοχυρωμένα και το ασφαλιστικό ταμείο λύνει τις? διαφορές του με τον εργοδότη.
Το αλαλούμ με τα ασφαλιστικά δικαιώματα προέκυψε με το άρθρο 17 του νόμου 3846/10 για τις εργασιακές σχέσεις.
Σύμφωνα με τη διάταξη -η οποία προωθήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής- "οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση" (αυξημένα πρόστιμα).
Σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί προβλήματα στην έγκαιρη απονομή παροχών (επιδομάτων ακόμη και των συντάξεων) των ασφαλισμένων για όσο καιρό δεν καταβάλλονται με ευθύνη του εργοδότη οι αναλογούσες εισφορές. Ουσιαστικά κινδυνεύουν να "πληρώσουν" οι εργαζόμενοι επειδή οι εργοδότες είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Απειλή για παροχές"Η ρύθμιση αυτή μας επιστρέφει στη δεκαετία του 1970" σημειώνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, με δηλώσεις του στο "Εθνος". Συνεχίζει τονίζοντας "θα πρέπει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο να υπάρξει τροποποιητική διάταξη. Στην αντίθετη περίπτωση απειλείται η χορήγηση σύνταξης και άλλων παροχών (π.χ. ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) στους εργαζόμενους εξαιτίας της μη καταβολής από τους εργοδότες των εισφορών τους".
Σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη, "ουσιαστικά αντί το κράτος και τα ταμεία να επιβλέπουν τη συστηματική καταβολή των εισφορών, η ευθύνη μετατοπίζεται στους εργαζόμενους. Δηλαδή η συλλογική ευθύνη μετατρέπεται πλέον σε ατομική ευθύνη". Μάλιστα για το θέμα αυτό θα υπάρξει τις επόμενες μέρες παρέμβαση και από το συνδικαλιστικό κίνημα, που θα ζητήσει να υπάρξει ρύθμιση για να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι στον νόμο προβλέπεται πως "η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων των επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων δεν θα γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ".
Κατερίνα Κοκκαλιάρη - Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου