Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Επανέρχεται το βιντεολόττο με ΟΠΑΠ και στο βάθος Intralot

Της Αριστέας Μπουγάτσου

Με σχέδιο νόμου είκοσι δύο άρθρων εισάγει η κυβέρνηση το περιβόητο βιντεολόττο, έντεκα χρόνια μετά τη «γείωση» του διαγωνισμού για το Ολυμπιακό -τότε- βιντεολόττο, στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Σημίτη το 1999, υπό τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας και των καταγγελιών του Κ. Καραμανλή κατά του παρ' ολίγον αναδόχου και άρχοντα του τζόγου Σ. Κόκκαλη.

Η «Ε» παρουσιάζει σήμερα τα βασικότερα άρθρα του νομοσχεδίου για τον νέο τζόγο της κρίσης, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, αρχικά για διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.

50.000 «φρουτάκια»

Σ' αυτό προβλέπεται διασπορά ανά το πανελλήνιο 50.000 τερματικών μηχανών (Video Lottery Terminals) σε αναλογία μία ανά 250 κατοίκους, αλλά και εγκατάσταση VLT σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια ή κρουαζιέρες στο εσωτερικό.

Το Δημόσιο προσβλέπει στη δημιουργία μιας νέας ελεγχόμενης αγοράς με ετήσιο τζίρο πάνω από 3,5 δισ. ευρώ και σε άμεση πρόσοδο από τις αδειοδοτήσεις μισού δισ. ευρώ τουλάχιστον. Στις βασικότερες διατάξεις προβλέπονται τα εξής:...


1 Το υπουργείο Οικονομικών θα χορηγήσει σε ισάριθμους φορείς που θα προκύψουν από ανοιχτό διαγωνισμό τρεις άδειες διάρκειας 10 ετών, με δυνατότητα 5ετούς παράτασης.

Ο πρώτος ανάδοχος που θα αναδειχθεί με την υψηλότερη βαθμολογία και με κριτήρια που μπορεί να ενέχουν και υποκειμενισμό θα λάβει άδεια για 25.000 τερματικά, ο δεύτερος για 15.000 και ο τρίτος για 10.000. Καθένας δικαιούται μία άδεια, όμως αν μία ή δύο επαναπροκηρυχθούν, ανάδοχος μπορεί να συμμετάσχει και για τις αδιάθετες.

2 Το Δημόσιο θα εισπράξει εφάπαξ, τουλάχιστον, 10.000 ευρώ για κάθε τερματικό που θα κατακυρωθεί (500 εκατ. ευρώ), 1.000 ευρώ εφάπαξ τέλος για τη χορήγηση άδειας για κάθε μηχανή (50 εκατ. ευρώ) και θα έχει ετήσιο έσοδο στο 4% του μικτού κέρδους ανά τερματικό.

3 Είναι καταφανές ότι από τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και για την αδειοδότηση των χώρων εγκατάστασης των βιντεολόττο μηχανών φωτογραφίζονται αρκούντως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και αποκλείονται τα καζίνα. Είναι δε αδύνατο, άλλος φορέας πλην του ΟΠΑΠ να κατορθώσει να πάρει πιστοποίηση από την Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων (που δεν έχει συσταθεί ακόμα), όταν απαιτούνται ακόμα και κατόψεις χώρων, πιστοποιητικά πυρασφάλειας, δήλωση απόστασης του χώρου 500 μέτρα από σχολείο και εκκλησία και ένα σακί πιστοποιητικά.

Τζακ ποτ Intralot

Μ' έναν λόγο το Δημόσιο δείχνει να κάνει διαγωνισμό με όρους πριμοδότησης για τον ημικρατικό ΟΠΑΠ, από τον οποίο πασχίζει να εισπράξει τα εφάπαξ τέλη, αντί αυτά να στοχεύει να τα αντλήσει από νέους παίκτες που θα υποχρεωθούν και σε νέες επενδύσεις. Στο παρασκήνιο πάντως, πάλι γίνονται συζητήσεις για νέο τζακ ποτ που κυνηγά η Intralot, μέσω της πλατφόρμας του βιντεολόττο που θα διαθέσει στον καλύτερο μακράν πελάτη της, τον ΟΠΑΠ. Διαχρονική σχέση και μόνιμη διαπλοκή θα σηματοδοτήσει μία ακόμα σύμβαση, αν τελικά, όπως λέγεται, έχει ήδη στρωθεί ο δρόμος της Intralot και για το βιντεολόττο.

4 Στους χώρους που θα εγκατασταθούν οι βιντεολόττο μηχανές, απαγορεύονται το κάπνισμα, η είσοδος ατόμων κάτω των 18 όπως και η πώληση ή κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, ενώ οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης ένα χρόνο και πρόστιμο 20.000 ευρώ. Από τους συγκεκριμένους όρους είναι σαφές ότι το παρόν νομοσχέδιο εξαιρεί από το βιντεολόττο τα καζίνα. Ορίζει δε με πληθυσμιακά κριτήρια πόσα VLT's δικαιούται κάθε ανάδοχος να εγκαθιστά ανά δήμο, με μάξιμουμ τα οκτώ ανά κατάστημα και με χώρο τριών τετραγωνικών για κάθε μηχανή.

Μονάδες πίστωσης

5 Κάθε παίκτης θα μπορεί να παίζει με μονάδες πίστωσης, αξίας 1 ευρώ κάθε μία και το μέγιστο ποσό στοιχήματος κάθε φορά δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις δέκα μονάδες πίστωσης.

Το ανώτατο ποσό κέρδους ανά μονάδα πίστωσης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, εκτός από τις περιόδους κατά τις οποίες θα ορίζονται για τζακ ποτ! Συνολικά, στους παίκτες πρέπει να επιστρέφουν ποσά άνω του 80% απ' αυτά που παίζονται.

Ποινές προβλέπονται για τις περιπτώσεις λειψής λειτουργίας των μηχανών (από 3.000 έως 15.000 ευρώ), αλλά και κλιμακούμενες έως την αφαίρεση της άδειας ποινές σε περιπτώσεις λαθροχειρίας ή χειραγώγησης των τερματικών από τηλεχειριστήρια, δισκέτες κ.ά.

6 Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών συνιστάται επταετής Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων, τριετούς θητείας, υπέρ της οποίας περιέρχονται τα έσοδα από το 4% του τέλους εγκατάστασης και το 1% από το τέλος διενέργειας τεχνικών παιγνίων. Για αποτελεσματική εποπτεία των μηχανών οι ανάδοχοι πρέπει να εγκαταστήσουν διασύνδεση με κεντρικό πληροφοριακό σύστημα με έδρα την Επιτροπή.

Για το καλό μας

7 Πάντως, όπως γλαφυρά αναφέρει στο πρώτο του άρθρο το νομοσχέδιο, όλα γίνονται... για το καλό της κοινωνίας. Καθώς σκοπός του νόμου είναι «η συμμετοχή των πολιτών στα τυχερά και στα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια να διατηρηθεί σε ελεγχόμενο επίπεδο».

«Να προστατευθούν οι ανήλικοι και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τον εθισμό».

«Να διασφαλιστεί ότι τα παίγνια δεν γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας».

«Να αποτραπεί η μετατροπή τους από ψυχαγωγικά σε τυχερά» και

«Να εξαλειφθεί ο παράνομος στοιχηματισμός και τα ποινικά αδικήματα που υποθάλπει (απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.)».

Κοινώς, μεριμνούν... για το καλό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: