Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ποιοι είναι οι κομάντος της «Σαγετέτ 13» που αιματοκύλισαν τον «Στόλο της Ελευθερίας»

Η «Σαγετέτ 13», τα «βατράχια» του Ισραήλ, αποτελεί την αφρόκρεμα του ισραηλινού Ναυτικού. Οι άντρες της επιλέγονται έπειτα από εξαιρετικά σκληρές δοκιμασίες και από την ίδρυσή της, το 1949, καθιερώθηκε ως ένα από τα πλέον σκληροτράχηλα και μαχητικά σώματα του ισραηλινού στρατού με αποστολές που πάντοτε χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.
Από το 1970 οι άντρες της «Σαγετέτ 13» εκπαιδεύονται επί 20 μήνες υπό συνθήκες «πολέμου» σε κάθε είδος πολεμικής αντιπαράθεσης ώστε να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν αποβάσεις, δολο φονίες, διάσωση ομήρων από εχθρικά σκάφη, υποβρύχιες αποστολές κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των ανατινάξεων πλοίων και της συλλογής πληροφοριών, και επιθέσεις με φουσκωτά σκάφη σε συνεργασία με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και υποβρύχια.
Αν και οι ισραηλινές αρχές είναι ιδιαιτέρως φειδωλές σε...
ό,τι αφορά τις αποτυχίες αλλά και τις επιτυχίες της μονάδας, η «Σαγετέτ 13» με το φτερωτό έμβλημα μετρά ελάχιστες απώλειες σε σχέση με την επικινδυνότητα και τη συχνότητα των αποστολών που αναλαμβάνουν οι κομάντος της.
Η πιο μελανή στιγμή της επίλεκτης μονάδας ήταν το 1997, όταν σε μια αποστολή στον Λίβανο 12 μέλη της έχασαν τη ζωή τους.

Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: