Ν. Στεφανίδης: "Δεν χρειαζόμαστε διαχειριστές της κατεδάφισης, αλλά σχεδιαστές του αύριο"
Ι . Μιχαηλίδης : "Νοιώθω ενοχές που αφήσαμε να κάνουν οι άλλοι, ότι δεν θέλαμε εμείς"
του Δημήτρη Συρμάτση
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση της κίνησης «Συνεργασία Πολιτών Θεσσαλονίκης» στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα της πόλης και να γνωστοποιήσει μια νέα, άφθαρτη και προοδευτική λύση για την διοίκηση του δήμου.
Ηγέτης της κίνησης αυτής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος κ. Αν. Τζήκας, ο οποίος στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε πως είναι...πρόθυμος να συμβάλλει από θέση κεντρικής ευθύνης στην προσπάθεια για τη δημοτική ανατροπή.
Στην ομιλία του ο κ. Τζήκας μίλησε για μια συνεργασία πολιτών που έχει αγανακτήσει από την Θεσσαλονίκη που ζει, όπου υπάρχει μια πηγαία ανάγκη να αλλάξει κάτι. Αναφερόμενος στην ιστορικότητα της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε με γλαφυρότητα πολλά από τα προβλήματα της πόλης και στον συγκεντρωτισμό του δημάρχου καταλήγοντας πως η Θεσσαλονίκη δεν είναι δημιουργική πόλη.
Με βασικό άξονα ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των πόλεων, οπότε πρέπει να δημιουργηθούν βιώσιμα αστικά συγκροτήματα ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, υποστήριξε ότι μια δημιουργική Θεσσαλονίκη θα πρέπει να περικλείεται γύρω από τον Άνθρωπο.
Παρουσίασε μερικά διεθνή πρότυπα για την Θεσσαλονίκη (Βαρκελώνη, Ρότερνταμ, Δουβλίνο, Σιάτλ, Σίδνευ) όπου τα στοιχεία που είχαν για να πετύχουν ήταν
• Προσωπικότητες με όραμα
• Δημιουργικοί δημόσιοι οργανισμοί και
• Ισχυρή πολιτική κουλτούρα
Οι προϋποθέσεις για μια τέτοια Θεσσαλονίκη αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, το όραμα για την δημιουργία της νέας πόλης και τη συμμετοχή των πολιτών, τον πολιτισμό να αποτελέσει τον βασικότερο αστικό πόρο και να βρεθεί η μοναδικότητα του τόπου, μια ταυτότητα που «αυτήν πρέπει να τη βρούμε επειγόντως».
Οι πρώτες μεγάλες δράσεις – πυλώνες της νέας αυτής πρότασης, είναι να αλλάξει
α) η πόλη, με το ιστορικό της κέντρο, τραμ, καραβάκια, πεζοδρομήσεις, πράσινο και επαναφορά της γειτονιάς
β) το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, με επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, στο περιβάλλον και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στη βιοτεχνολογία. «Μπορούμε να γίνουμε η Salonicon Valley ( Εκ του Silicon Valley)» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
γ) το μοντέλο διοίκησης του δήμου, με ένα αποκεντρωμένο σύστημα, μια ψηφιακή πόλη με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα και διαβούλευση.
δ) η ίδια η κοινωνία, με αλληλεγγύη και συλλογικότητα, κατανόηση του πληθυσμού με ειδικές ανάγκες, ανοχή και ενσωμάτωση των ενσωμάτωση και με κουλτούρα εθελοντισμού
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε ο Νίκος Στεφανίδης μουσικός παραγωγός, ο οποίος πάντα ευθύς και σταράτος και αρκετά αιχμηρός και «θυμωμένος» όπως δήλωσε, αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της χώρας που άπτονται στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε πως «δεν χρειαζόμαστε διαχειριστές της κατεδάφισης, αλλά σχεδιαστές του αύριο». Τον λόγο πήρε και ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να κάνουμε το πρώτο βήμα και ομολόγησε πως «νοιώθει ενοχές που αφήσαμε να κάνουν οι άλλοι, ότι δεν θέλαμε εμείς». Τέλος ο Πρόδρομος Νικηφορίδης γνωστός αρχιτέκτονας της πόλης, παρουσίασε πολλά παραδείγματα, με εικόνες και αναπαραστάσεις για το πώς μπορούν μερικές μικρές αλλαγές στην πόλη να δώσουν ανάσες στο πολεοδομικό συγκρότημα.. Τη συζήτηση συντόνισαν ο Νίκος Καρατζάς, εκδότης και δημιουργός του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ» και ο Δημήτρης Παπάζογλου, πολιτικός μηχανικός.
Η αίθουσα του ΟΛΥΜΠΙΟΝ κατακλείστηκε από αρκετό κόσμο, περίπου 1000 άτομα, δείχνοντας την δίψα του σκεπτόμενου κόσμου της Θεσσαλονίκης για αλλαγή. Το παρών έδωσαν και αρκετά πολιτικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, όπως οι Χ. Αράπογλου, Στ. Καλαφάτης, Απ. Τζιτζικώστας, Μ. Τρεμόπουλος, Ι. Μπουτάρης, Αν. Κουράκης, μέλη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και γνωστών ανεξάρτητων δυνάμεων που πάντα συμμετέχει σε παρόμοιες εκδηλώσεις, καθώς και πλήθος επιχειρηματιών, παρόντος και ενός ενδιαφερομένου για τον δημαρχιακό θώκο, του κ. Νίκου Ευθυμιάδη.
http://www.salonica-press.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου