Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ποιος ευθύνεται άραγε για την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στον πλανήτη μας;


Το πετρέλαιο συνεχίζει να εξαπλώνεται στα νερά του Κόλπου του Μεξικού, μετά την έκρηξη και τη βύθιση της εξέδρας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon ανοικτά της Λουιζιάνας στις 20 Απριλίου με 11 νεκρούς εργάτες. Πίσσα έχει ήδη μολύνει τα νησιά ανοικτά των ακτών της Αλαμπάμας, αλλά και περισσότερα από 200 χιλιόμετρα ακτογραμμής στη Λουιζιάνα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την επαγγελματική αλιεία σε μεγάλο τμήμα του Κόλπου του Μεξικού, καταφέρνοντας αποφασιστικό πλήγμα στην εύθραυστη αλιευτική οικονομία της περιοχής.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη λαϊκή κατακραυγή, η ΒΡ προσέφερε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έκτακτο χρηματικό βοήθημα ύψους 5.000 δολαρίων σε αλιείς.Την ίδια στιγμή, μεγάλοι όγκοι... πετρελαίου πλησιάζουν στις ακτές της Φλόριντα, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι εγκαινίασε επίσημη έρευνα για την άσκηση ποινικών διώξεων και αστικών αγωγών εναντίον των υπευθύνων της διαρροής, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τους πιθανούς υπαίτιους. Οι Αρχές της Πενσακόλα στη ΒΔ Φλόριντα επιβεβαίωσαν χθες την παρουσία μεγάλης πετρελαιοκηλίδας σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, που θέλουν τους ανέμους να πνέουν τις ερχόμενες ημέρες από τα δυτικά και τα νότια, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις Αρχές της πολιτείας της Φλόριντα.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΒΡ στον περιορισμό της διαρροής δεν αναμένονται να μειωθούν έως και τα τέλη Αυγούστου, εποχή κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη δεύτερου βοηθητικού φρέατος στην πετρελαιοπηγή, που θα μειώσει την πίεση και θα επιτρέψει την περισυλλογή του πετρελαίου. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες εκτιμούν πως από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν καθημερινά 12.000 με 19.000 βαρέλια αργό πετρέλαιο. Ο συνολικός όγκος πετρελαίου που έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής στον Κόλπο εκτιμάται στα 80 εκατομμύρια λίτρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: