Είχαμε γράψει σε παλαιότερα άρθρα μας για τους "Big 5" , για την"Επιτροπή των φίλων".. , αλλά και για την Lazard (Λαζάρου κατά τον Πετσάλνικο)
Οι Big 5 είναι εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών και το όνομά τους όπως θα είδατε, φιγουράρει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Φημολογείται ότι πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε σύμβαση με τις πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας (PwC, Ernst &Young, Grant Thornton, Deloitte, KPMG) και το ΣΟΛ (Σώμα Ορκωτών Λογιστών), με την οποία τους αναθέτει τη διενέργεια ελέγχων για την πορεία των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού.
H επιτροπή των σοφών είναι φίλοι του πρωθυπουργού και οι περισσότεροι μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αυτοί ήδη έχουν "διορισθεί" με απόφαση του πρωθυπουργού. Τώρα για την Lazard έγινε ολόκληρη συζήτηση στη Βουλή. Και αυτοί έχουν "προσληφθεί" για να μας βοηθήσουν !!!!
Πως προσελήφθησαν όλοι αυτοί;; Προφανώς με "περίεργες" διαδικασίες και σίγουρα χωρίς προσφορές και διαγωνισμό.
Για αυτό προσπάθησε η κυβέρνηση στα μουλωχτά και με την διαδικασία του επείγοντος, να περάσει στις αρχές Μαρτίου το νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση.
Το σχέδιο νόμου δίνει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να αναθέσει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών και να καθορίζει το αντικείμενο, τον χρόνο παροχής της μελέτης ή της υπηρεσίας καθώς και να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων, να ορίζει τη διάρκεια λειτουργίας τους, το αντικείμενό τους και τα μέλη τους. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ρύθμισης ο πρωθυπουργός δύναται να το κάνει αυτό ενεργώντας στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και τους νόμους αρμοδιοτήτων του με απόφασή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, σε θέματα κατεπείγοντος και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και τηρουμένων των γενικών αρχών του κοινοτικού δικαίου.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «το αντικείμενο των ανωτέρω συμβάσεων περιλαμβάνει, ενδεικτικά, θέματα οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημόσιου βίου».
Είναι ταυτόσημα με τις εργασίες που παρέχουν οι 3 εταιρείες που ήδη έχουν προσληφθεί !!
Δηλαδή πρώτα τους αναθέτουμε απευθείας τη δουλειά και μετά νομοθετούμε για να "καλυφθούμε"..
Ας δούμε όμως γενικά στο δημόσιο πότε γίνεται απευθείας ανάθεση ενός έργου και πότε μέσω διαγωνισμού. |
Απάντηση Στους δημόσιους διαγωνισμούς υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους μπορεί να γίνει μια απευθείας ανάθεση, ή να μην γίνει διαγωνισμός. Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι ολοκληρωτική αλλά να σας δώσει μόνο κατευθύνσεις, καθώς ο κάθε διαγωνισμός για τον κάθε φορέα μπορεί να διέπεται από διαφορετικούς νόμους και Προεδρικά Διατάγματα. Σε γενικές γραμμές όμως:
|
Φίλοι αναγνώστες, όπως καταλάβατε είμαστε ξέφραγο αμπέλι.... Όποιος θέλει έρχεται, τα "αρπάζει" και φεύγει.. 'Ετσι χωρίς πρόγραμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου