Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Το Ισραήλ και το σύνδρομο της αυτοκαταστροφής του….

Του Μανώλη Κυπραίου

Σε μια κίνηση που κρίνεται επιεικώς ως προκλητική και απαράδεκτη, ισραηλινοί καταδρομείς εισέβαλαν σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Γάζα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 20 συμμετεχόντων στην αποστολή και τον τραυματισμό δεκάδων.
Το τραγελαφικό είναι πως οι 10.000 τόνοι που μετέφερε το κονβόϊ δεν αποτελεί παρά μια παρονυχίδα για τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού. Και αντί το Ισραήλ να αφήσει να μεταβεί εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι» έκανε αυτό που δεν έπρεπε. Όχι μόνο σταμάτησε τον πλου των σκαφών αλλά και τους επιτέθηκε αφαιρώντας τη ζωή αόπλων πολιτών ξένης εθνικότητας.
Το αποτέλεσμα ήταν το Ισραήλ να στείλει για μια ακόμη φορά το μήνυμα: «Πρώτα πυροβολούμε, μετά ρωτάμε», με την κυβέρνηση Νετανιάχου να κάνει ίσως το πιο ολέθριο σφάλμα της μέχρι σήμερα διακυβέρνησής της.
‘Η μήπως όχι;
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το Ισραήλ είναι απομονωμένο από τη διεθνή κοινότητα. Η Ουάσιγκτον είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με την...πολιτική που ακολουθεί το Τελ Αβίβ απέναντι στις διαπραγματεύσεις με το παλαιστινιακό κράτος, η περίφημη «συμμαχία της σκιάς» μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αποτελεί παρελθόν, οι σχέσεις με την Αίγυπτο και την Ιορδανία έχουν «παγώσει», η οικονομική κρίση στο εσωτερικό του εβραϊκού κράτους μεγαλώνει και φυσικά η κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών-Λικούντ δέχεται τα πυρά ομοθυμαδόν για την πολιτική που ασκεί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Παράλληλα όμως η ισραηλινή κοινωνία έχει αρχίζει...η συνέχεια στο Καφενείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: