Κι όμως, συμβαίνουν και εκτός Ελλάδας. Οι στρεβλώσεις, που οδηγούν στο υψηλό κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα, απαντώνται και σε άλλες χώρες, με σημαντικά μεγαλύτερες οικονομίες από την ελληνική.
Στη Βρετανία, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού αποκάλυψε ότι ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 172 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποδοχές υψηλότερες και από αυτές του πρωθυπουργού της χώρας! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Οι ετήσιες αποδοχές του πρωθυπουργού της χώρας φτάνουν τις 150.000 στερλίνες. Η συντριπτική πλειοψηφία από τη λίστα αυτών των λειτουργών προέρχεται από τον τομέα των μεταφορών.
Στην κορυφή της βρίσκεται, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του γραφείου εμπορίου και εποπτείας της αγοράς, John Fingleton. Λαμβάνει σχεδόν διπλάσια χρήματα από τον πρωθυπουργό, καθώς οι ετήσιες αποδοχές του φτάνουν τις 280.000 στερλίνες !
Ακολουθεί ο Δρ Mike Mitchell, επικεφαλής του τμήματος εθνικών δικτύων στις μεταφορές με 205.000 στερλίνες, ενώ στις 165.000 στερλίνες βρίσκονται οι αποδοχές του μόνιμου γραμματέα του ίδιου τμήματος, Robert Deveraux, και του διευθύνοντος συμβούλου των σιδηροδρόμων, Bill Emery.
Η λίστα συνεχίζεται με άλλα 168 ονόματα, και έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών είναι μόνιμοι δημόσιοι λειτουργοί, τοποθετημένοι σε υψηλές θέσεις. Γι΄ αυτό και ο κονιορτός, που έχει σηκωθεί στη βρετανική κοινωνία, είναι μεγάλος. Όλοι αυτοί θα ενταχθούν στο πρόγραμμα περικοπών 6 δισ. στερλινών, που έχει ήδη ανακοινωθεί. Δεν έχει, όμως, διευκρινιστεί αν οι μισθοί τους θα υποχωρήσουν κάτω από αυτούς του πρωθυπουργού.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έφερε στην επιφάνεια το θέμα, γιατί – σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Francis Maude – επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς πλήρους διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. «Με αυτό τον τρόπο, θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων. Η διαφάνεια είναι το κλειδί, που θα οδηγήσει το κοινό να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα το δημόσιο χρήμα», δήλωσε ο ίδιος.
Στη χώρα μας, πάντως, οι υπάλληλοι της Βουλής εξακολουθούν να λαμβάνουν 16 μισθούς το χρόνο, έστω και με τη μορφή επιδομάτων…
Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου