Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ο Ούγκο Τσάβες μιλά για την Ελληνική κρίση

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» το Μάϊο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, μιλά για την ελληνική κρίση και καλεί τον ελληνικό λαό να μην υποχωρήσει, αλλά να συνεχίσει να διεκδικεί τα κοινωνικά κεκτημένα, τα οποία όπως αναφέρει «έχουν ισοπεδωθεί».

Συνέντευξη Ούγκο Τσάβες τους Ιάσονα Πιπίνη και Αναστασία Καραπατσία στο «Πρώτο Θέμα»

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις γύρω από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα; 

Μαθαίνω ότι στη χώρα σας τώρα έχουν πέσει λίγο οι διαδηλώσεις.

Ο κόσμος συνεχίζει να βγαίνει στους δρόμους...

Μακάρι να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Πώς σχολιάζετε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα; 

Καταρχήν μου φαίνεται σημαντικό εσείς να βρίσκεστε εδώ και να μπορείτε να μεταφέρετε αυτά που θα πω στους συμπατριώτες σας. Εγώ εύχομαι στον λαό της Ελλάδας, στην κυβέρνησή της, να βρουν τον δρόμο τους, γιατί, όπως ξέρουμε όλοι, η Ελλάδα έχει πέσει σε μια πολύ βαθιά κρίση, που είναι μέρος της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης. Πια δεν είναι ένα...
φάντασμα όπως έλεγε ο Καρλ Μαρξ. Ξέρετε πώς ξεκινάει το κομουνιστικό μανιφέστο; «Ένα φάντασμα διατρέχει την Ευρώπη. Το φάντασμα του κομουνισμού», έλεγε τότε. Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας τυφώνας σαν φάντασμα διατρέχει την Ευρώπη. Η Αποκάλυψη διατρέχει την Ευρώπη. Είναι ο καπιταλισμός.

Με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επέβαλαν πρόσφατα το ΔΝΤ και η ΕΕ, οι εργαζόμενοι έχουν χάσει πολλά από τα κεκτημένα. 

Εδώ στη Βενεζουέλα, εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, και παρόλο που η τιμή του πετρελαίου έπεσε τον περασμένο χρόνο, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις συλλογικές συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση. Στην Ευρώπη όλα αυτά έχουν παραλύσει. Η χώρα σας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αγνοούνται και σβήνονται όλα όσα έχει κερδίσει ο λαός στο πέρασμα του χρόνου. Εξαφανίζονται σαν πύργοι στην άμμο. Τα εργατικά δικαιώματα στην Ευρώπη, που τόσο πολύ στοίχισαν και άφησαν τόσους μάρτυρες στην Ιστορία, ισοπεδώνονται. Ο καπιταλισμός τα συντρίβει. Εμείς εδώ κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα.

Δικαιολογείτε την οργή των Ελλήνων, που βγαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους για να διαδηλώσουν; 

Δικαιολογημένα βγαίνουν και διαδηλώνουν. Ας έρθουν εδώ οι Βενεζουελανοί να σας ρωτήσουν εσάς που είστε Έλληνες, να τους πείτε ποια είναι η κατάσταση εκεί. Στην Ελλάδα διώχνουν κόσμο από τη δουλειά του, η ανεργία καλπάζει... Έφτασαν στο σημείο να μειώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων! Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο κόσμος βγαίνει να διαδηλώσει στους δρόμους. Καταργούν την κοινωνική ασφάλιση... Τα ισοπεδώνουν όλα αυτά. Είναι λάθος να καταργείτε τα εργατικά κεκτημένα τόσων χρόνων, το επαναλαμβάνω.

Στην Ελλάδα, και δη στην Πάτρα, ο δήμος έδωσε πρόσφατα σε μια μεγάλη πλατεία το όνομα του Βενεζουελανού ήρωα Φρανσίσκο Ντε Μιράντα. Υπάρχουν αρκετοί που επικροτούν την πολιτική σας και ρωτούν αν σκοπεύετε να έρθετε στη χώρα μας. 

Εγώ θέλω να στείλω έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα και στον λαό της. Έχουμε έναν μεγάλο σεβασμό, μια μεγάλη εκτίμηση για τον πολιτισμό της, όπως επίσης για την Ιστορία της, την κοιτίδα της Δημοκρατίας – από το «δήμος» και «κράτος».
Όσον αφορά στην επίσκεψη στην Ελλάδα, ξέρετε πολύ καλά ότι για έναν αρχηγό κράτους δεν είναι εύκολο να πάει σε μια χώρα αν πρώτα δεν υπάρξει μια πρόσκληση –βεβαίως από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, μακάρι μια μέρα να μπορέσω να επισκεφθώ τη χώρα σας.

Κάποιοι σας κατηγορούν για αυταρχισμό στην πολιτική που ακολουθείτε. Θεωρούν ότι δεν έχει αποτέλεσμα στους φτωχούς πληθυσμούς. 

Αυτή η κυβέρνηση όλα τα χρόνια αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Ο σοσιαλισμός ήρθε εδώ για να μείνει. Η επανάσταση ήρθε εδώ για να μείνει. Κάθε μέρα πιο βαθιά δημοκρατική. Στον πολιτικό τομέα, αυτό που κάνουμε εμείς εδώ είναι πολιτική δημοκρατία. Στον οικονομικό τομέα, η αύξηση μισθών, η κοινωνική ασφάλιση. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να φτιάχνουμε κάθε μέρα μια Δημοκρατία περισσότερο αληθινή.

«Δικαίως ξεσηκώνονται οι Ελληνες»

Δεν υπάρχουν σχόλια: