Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Πώς θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις. Οι τελικές αποφάσεις

Μετάφορες, αεροδρόμια, ενέργεια, λιμάνια, ακίνητη περιουσία, κοινή ωφέλεια, τυχερά παιχνιδία περιλαμβάνονται στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών.

To πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιούσιας ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Όπως τόνισε ο υπουργός στόχος είναι η διασφάλιση των δημοσίων αγαθών αλλά και η βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας. Στόχος είναι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το κράτος να έχει έναν επιτελικό ρόλο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει:


Μεταφορές: Την άμεση αναδιάρθρωση και εξάλειψη των ζημιών για τον ΟΣΕ με κλείσιμο ζημιογόνων δρομολογίων. Μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού. Επίσης ανακοινώθηκε η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και την εκχώρηση του μάνατζμεντ.

- Λιμάνια: Δημιουργία, μίας ή περισσοτέρων εταιριών που θα αναλάβουν την διαχείριση των λιμένων της χώρας και είσοδος στον χρηματιστήριο κάποιων από αυτών με διατήρηση του 51% από το Δημόσιο.

- Αεροδρόμια: Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το Ελευθέριος Βενιζέλος και πιθανόν είσοδο της εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Συμβάσεις παραχώρησης για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

- Συμβάσεις παραχώρησης: Νέες συμβάσεις για Εγνατία, αυτοκινητοδρόμους και εμπορευματικά κέντρα του ΟΣΕ.

- Ύδρευση: Πώληση 23% της ΕΥΑΘ και 10% της ΕΥΔΑΠ.

- Ενέργεια: Διαχωρισμός ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Στη ΔΕΗ θα διατηρηθεί το 51%, ενώ στην ΕΛΤΕ το Δημόσιο θα κρατήσει το υφιστάμενο ποσοστό.

- Τηλεπικοινωνίες: ΕΛΤΑ πώληση του 39%, ΟΤΕ διατήρηση της συμμετοχής,

- Τυχερά παιχνίδια: Πλήρης πώληση των καζίνο. Διατήρηση της συμμετοχής στον ΟΠΑΠ.

- Ακίνητη περιούσια: Δημιουργία εταιρίας συμμετοχών και αξιοποιήση των άλλων ακινήτων του δημοσίου.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: