Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Έβαλε πόδι και στο Ιόνιο η Τουρκία!

30 F-16 παραχωρεί στην Αλβανία!

Και το Ιόνιο πλέον, μετά το Αιγαίο, μπαίνει στο στόχαστρο των διεκδικήσεων της Τουρκίας. Σύμμαχος και αρωγός στην επέκταση της τουρκικής δράσης στο Ιόνιο είναι η Αλβανία, η οποία μάλιστα, χάριν της στρατιωτικής συνεργασίας της με την Άγκυρα, όχι μόνο άλλαξε νόμο, αλλά προχώρησε και σε ακύρωση της συμφωνίας που είχε κάνει με την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2009, για οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.
Ήδη η Αθήνα προβληματίζεται, και ιδιαίτερα το υπουργείο Άμυνας, για τις εξελίξεις από τις κινήσεις των Τούρκων, με τις πλάτες των Αλβανών, στο Ιόνιο και μάλιστα μετά τη δέσμευση μιας ευρύτατης σε έκταση περιοχής, από την Κεφαλονιά μέχρι την Κρήτη, για ευρείας κλίμακας τουρκική αεροναυτική άσκηση με χρήση πραγματικών πυρών, στην οποία μετέχουν τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Όπως μάλιστα σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, ......
είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830 που η Τουρκία αποφασίζει να κάνει μια τέτοια άσκηση.
Η χρονική σύμπτωση της παρουσίας των τουρκικών σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή ενδέχεται να υποκρύπτει, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, σχεδιασμό της Άγκυρας για πραγματοποίηση μίνι άσκησης ανθυποβρυχιακού πολέμου, επεκτείνοντας έτσι και δυτικά της Ελλάδας τα μέτωπα που έχει ήδη ενισχύσει στο Αιγαίο με τις περιβόητες βόλτες τουρκικών πολεμικών μέχρι το Σούνιο και την Τζια.
Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι οι ενέργειες αυτές της Άγκυρας εντάσσονται σε έναν ευρύτερο γεωστρατηγικό σχεδιασμό που σχετίζεται και με την προσπάθειά της να καταγραφεί ως περιφερειακή δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ότι 4 φρεγάτες, που συγκροτούν μια αρμάδα, από τις 9 Ιουνίου πραγματοποιούν μεγάλη περιπολία στη Μεσόγειο.
Όμως από τις 23/6 έως και τις 28/6 το τουρκικό υποβρύχιο «Ιnonu», που ήδη πραγματοποιεί επίσκεψη στον Τάραντα, έχει προγραμματίσει κινήσεις δυτικά της Κεφαλονιάς. Για την κίνηση αυτή έχει ήδη εκδοθεί επίσημη ειδοποίηση. Η περιοχή είναι στα διεθνή ύδατα, ενώ η μισή βρίσκεται εντός και η υπόλοιπη εκτός του FΙR Αθήνας. Είναι φανερό, λένε στρατιωτικοί κύκλοι, ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι ανεξάρτητες...
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αλβανία, για να μπορέσει να φιλοξενήσει τα τουρκικά πλοία και το πολυπληθές πλήρωμά τους, προχώρησε σε αλλαγή της νομοθεσίας της, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μόνιμη συνεργασία με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Προ μερικών εβδομάδων μάλιστα έγινε και επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου στον Αυλώνα. Τα Τίρανα είχαν ζητήσει πριν από μερικά χρόνια οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα για την αναβάθμιση του λιμένος, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση αδράνησε, με αποτέλεσμα να μπει «σφήνα» η Τουρκία.
Πάντως για την Αθήνα ο προβληματισμός δεν σταματά εδώ και στην στρατιωτική άσκηση. Ήδη η ελληνική πλευρά προβληματίζεται και για την προοπτική παραχώρησης από την Τουρκία στην Αλβανία 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας - Αλβανίας είναι πολλές και σημαντικές. Η Άγκυρα έχει αναλάβει, μεταξύ των άλλων:
• Την εκπαίδευση των αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία προβλέπει την εκπαίδευση ενός τάγματος των αλβανικών δυνάμεων από Τούρκους στα Τίρανα. Επίσης, αναδιοργάνωση της ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας από την Τουρκία. Ένα τάγμα Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύτηκε για αποστολές στο εξωτερικό.
• Την εκπαίδευση της Προεδρικής Φρουράς.
• Ανακατασκευή ναυτικών βάσεων σε Δυρράχιο και Αυλώνα.
• Εκσυγχρονισμό εργοστασίου όπλων.
• Αναβάθμιση Ακαδημίας Αεροπορίας.
• Ανακατασκευή υγειονομικών κέντρων.
• Εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στους σπουδαστές του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Τιράνων.
Είναι σαφές ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και το μόνο που απομένει εκτός του ελέγχου της Άγκυρας είναι ο εναέριος χώρος της Αλβανίας. Και γι' αυτό όμως φαίνεται ότι υπάρχουν συζητήσεις.
Με απόφαση του ΝΑΤΟ, ο εναέριος χώρος της Αλβανίας ελέγχεται από το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας. Έπειτα από συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας και Αλβανίας, ο εναέριος χώρος της τελευταίας σε θέματα αεράμυνας και εναέριας αστυνόμευσης ελέγχεται το πρώτο 15ήμερο κάθε μήνα από την Ελλάδα και το δεύτερο 15ήμερο από την Ιταλία.
Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει γιατί πολύ απλά η Αλβανία δεν διαθέτει ουσιαστικά αεροπορία. Σύντομα όμως θα διαθέτει πιλότους οι οποίοι θα μπορούν να πετάνε F-16! Αλβανοί αεροπόροι εκπαιδεύονται στην Τουρκία στα διθέσια εκπαιδευτικά
F-16. Τίρανα και Άγκυρα βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια σε συζητήσεις για την παραχώρηση από την Τουρκία 30 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 block 30.

Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: