Ειδικά προνόμια που καθιστούν απαγορευτική κάθε σκέψη της ελληνικής κυβέρνησης για στάση πληρωμών και επιβολή νέων όρων εξυπηρέτησης του χρέους παρέχει στην «τρόικα» η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο: η αλληλεγγύη του ΔΝΤ και των κρατών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, με τη χορήγηση του δανείου των 110 δις. ευρώ, εκδηλώνεται υπό τον όρο, ότι θα έχουν το δικαίωμα κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας σε κάθε περίπτωση αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα.
Ουσιαστικά, το Δημόσιο παίρνει ένα δάνειο, το οποίο θα δεσμεύει το ελληνικό κράτος όπως περίπου δεσμεύεται ένας ιδιώτης, όταν λαμβάνει δάνειο από μια τράπεζα: αν δεν εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, η τράπεζα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, για να εξοφληθεί το χρέος. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ, αλλά με έναν ακόμη χειρότερο όρο: η διαδικασία κατασχέσεων δημόσιας περιουσίας μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμη και αν η Ελλάδα φανεί ασυνεπής στις πληρωμές της σε ιδιώτες πιστωτές και όχι προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και ΔΝΤ.
Με τον τρόπο αυτό, το διεθνές σύστημα «έδεσε» την Ελλάδα, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να....ακολουθήσει το δρόμο της Ρωσίας ή της Αργεντινής, λέγοντας πολύ απλά «δεν πληρώνω» και επιδιώκοντας να εκβιάσει μια ευνοϊκότερη συμφωνία εξυπηρέτησης του χρέους. Μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την «τρόικα», κάθε τέτοια προσπάθεια θα οδηγεί σε διαδικασίες κατάσχεσης κρατικών ακινήτων, μετοχών, ή άλλων περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων.
Ο όρος που «δαγκώνει» κρύβεται στο άρθρο 14, με τον τίτλο «Εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία». Εκεί ορίζεται, ότι:
1. Η παρούσα Σύμβαση καθώς και κάθε εξωσυμβατική υποχρέωση που τυχόν προκύψει από την παρούσα ή σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.
2. Οι συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλουν οποιαδήποτε διένεξη προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την ισχύ, την ερμηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως δεσμευτικές και εκτελεστές από τα συμβαλλόμενα μέρη.
4. Οι Δανειστές μπορεί να εκτελέσουν ή να επιδιώξουν να εκτελέσουν οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζεται στην παρούσα ή άλλα δικαιώματα κατά του Δανειολήπτη στα δικαστήρια της χώρας του Δανειολήπτη.
5. Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος.
Ουσιαστικά, δηλαδή, αν το Δημόσιο αθετήσει υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών, αυτοί θα μπορούν να εκδώσουν, με βάση το αγγλικό δίκαιο, μια διεθνή «διαταγή πληρωμής», προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στη συνέχεια, με την απόφαση αυτή θα μπορούν να επιβάλλουν στα ελληνικά δικαστήρια την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, από δημόσια ακίνητη περιουσία, μέχρι μετοχές σε εταιρείες ή άλλα δικαιώματα! Το Δημόσιο, με τη σύμβαση δανειοδότησης έχει αμετάκλητα παραιτηθεί όλων των δικαιωμάτων του να εμποδίσει αυτές τις διαδικασίες, με τις οποίες η χώρα θα «βγει στο σφυρί» για την ικανοποίηση των πιστωτών της…
Sofokleous 10.gr
1 σχόλιο:
Ήταν η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης μονόδρομος;
Για αυτήν την απάντηση υπάρχει μια εκπληκτική παρομοίωση από τον Σταύρο Λυγερό στην συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Hellenic Nexus Ιουνίου 2010.
Λέει κατά λέξη : ''Αν πας σε ένα γιατρό επειδή σε πονάει το πόδι σου και αυτός σου δώσει ασπιρίνη, αργότερα ξαναπάς και σου δώσει άλλο παυσίπονο και φτάσεις στο τέλος να πας με αφόρητους πόνους και σου πει ότι πρέπει να το κόψεις αλλιώς θα πεθάνεις, το δίλημμα είναι πλασματικό. Δεν θα πει ο ασθενής ''οτι πεις εσύ γιατρέ μου''!, θα αρχίσει να τον βλαστημάει διότι, ενώ είχε πάει έγκαιρα, εκείνος δεν έκανε ότι μπορούσε για να του σώσει το πόδι. Αντίθετα, έκανε πράγματα που κατέστησαν το κόψιμο αναπόφευκτο.''
Υπάρχει γενικά μια αντίληψη στον κόσμο ότι ο Γιώργος (ο γιατρός) το ήθελε το Δ.Ν.Τ. Ήταν ο πρώτος που το ανέφερε τη στιγμή που κανένας δεν το είχε σκεφτεί, και όλες του οι πράξεις από την αρχή οδηγούσαν προς αυτόν τα εκεί. Δεν ξεχνάει κανείς τα περί τιτανικού, το ότι ήμασταν πρώτο θέμα για μήνες σε όλα τα παγκόσμια δίκτυα με ενέργειες αποκλειστικά της κυβέρνησης κλπ. Αντίθετα βλέπουμε ότι οι ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που θεωρητικά είναι σε αντίστοιχη κατάσταση, διατηρούν χαμηλούς τόνους με προφανή σκοπό να μένουν έξω από το κάδρο. Ο καιρός και η Ιστορία βέβαια θα τα δείξει. Τώρα....
Τι έχουμε να κερδίσουμε από το ΔΝΤ?
Το προφανές να γίνουμε συγκροτημένο και σοβαρό κράτος, θεσμικά πρώτα και μετά σε νοοτροπία.
Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος γνωρίζοντας απλή αριθμητική ήξερε ότι το έργο μας δεν μπορούσε να παίζει καιρό ακόμα.
Δηλαδή 2009 (280) 2010 (330) 2011 (380) 2012 (430) 2013 (480) 2014 (530) 2015 (580) θα ήταν το συνολικό χρέος της κάθε χρονιάς. Κάποια στιγμή θα έκανε τίλτ και θα κολλούσε το μηχάνημα.
Οπότε υποθέτω κάποια στιγμή ειπώθηκε ότι ''δεν πάει άλλο και πρέπει να πάρουμε μέτρα σε αυτήν την χώρα'' (το πότε ειπώθηκε αυτό χωράει μεγάλη συζήτηση βέβαια, θεωρίες συνωμοσίας λένε οτι κλείδωσε πριν τον Οκτώβρη του 2009) . ''ΟΚ αλλά ποιος θα τα πάρει? Και γιατί δεν τα πήρε κανένας τα τελευταία 35 χρόνια?''
''Τότε ας τα πάρει κάποιος άλλος αντί για εμάς. Ποίος? Το τρίγωνο του διαβόλου ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.''
Αυτή είναι η υπέρ-απλουστευμένη σκέψη που κάνει κάποιος για τον τρόπο λειτουργίας που είχε στο μυαλό του ο Γιώργος για το κράτος.
Τότε ποια είναι η απόφαση που θα έβγαζε ένα αδιάβλητο δικαστήριο που θα δίκαζε την παραπάνω υπόθεση με τα στοιχεία που δόθηκαν? -''Αθώος ο κατηγορούμενος'' βέβαια...
Τι έχουμε να χάσουμε από το ΔΝΤ?
Την αξιοπρέπεια μας καταρχάς. Κανείς δεν νιώθει καλά όταν τον θεωρούν χρεοκοπημένο και αφερέγγυο. Τα δικαιώματα μας κατά δεύτερον. Κάποια σωστά και ηθικά και κάποια άλλα τελείως παλαβά προς καλοπέραση μας και εις υγείαν των κορόιδων. Και κατά τρίτον βέβαια την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό το τρίτο χωράει πολύ κουβέντα. Όποιος έχει διαβάσει σοβαρά ιστορία στη ζωή του και έχει δει τόνους από αίμα να χύνεται για την εθνική Ιδέα, νιώθει λίγο άβολα τώρα που την παραχωρούμε τόσο ''εύκολα''.
Ποιος την παραχώρησε όμως? Αυτός που πήρε τα δάνεια ή αυτός που θέλει να τα ξεπληρώσει? Τι απόφαση θα έβγαζε το παραπάνω αδιάβλητο δικαστήριο και ποιόν θα καταδίκαζε?
Σκόρπιες σκέψεις που μαζί με εμένα ένας λαός ολόκληρος πασχίζει να τις βάλει σε τάξη. Η ονειρεμένη βραδιά βέβαια με τα άπειρα φωτεινά αστεράκια, την άκρα ησυχία που ταράζουν μόνο τα τζιτζίκια και το κύμα σε αυτό το απόμερο σημείο του Αιγαίου δεν βοηθάει ιδιαίτερα.
Ίσως στο μέλλον, θα δούμε..
http://29-26.blogspot.com/2010/06/blog-post_3308.html
Δημοσίευση σχολίου