Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ενα βήμα πιο κοντά στη θέση του κατηγορουμένου ο Τ.Μαντέλης

Στο γραφείο των εφετών- ανακριτών με την ιδιότητα του κατηγορουμένου για τα μαύρα ταμεία της Siemens οδηγείται- όπως όλα δείχνουν- ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης.
Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, επικυρώνοντας τη διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, ουσιαστικά τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη θέση του κατηγορουμένου, αφού οι δικαστές θεωρούν ουσιαστικά ότι το αδίκημα που του αποδίδεται δεν... χάθηκε, λόγω υπουργικής ασυλίας. Αντίθετα, οι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ότι οι απαιτήσεις της Πολιτείας για τον κ. Μαντέλη παραμένουν απαράγραπτες θεωρώντας ότι τα χρήματα που, κατά ομολογία του, πήρε δεν ήταν προεκλογική χορηγία, αλλά «δώρο» και ότι επιχείρησε να τα...
νομιμοποιήσει με κινήσεις που έκανε στον επίμαχο λογαριασμό μετά τη λήξη της υπουργικής του θητείας.
Οι δύο εφέτες- ανακριτές κ. Μαρία Νικολακέα και κ. Γιάννης Φιοράκης που ερευνούν την υπόθεση των μαύρων ταμείων, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, θα ακολουθήσουν τα... ίχνη του «πιλοτικού» σκεπτικού των συναδέλφων τους και αφού αξιολογήσουν τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας (ομολογία Τ. Μαντέλη και κινήσεις σε λογαριασμούς του), θα συντάξουν το εις βάρος του κατηγορητήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση Μαντέλη είναι νομικά καινοφανής. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά πρώην υπουργός εις βάρος του οποίου δεν κινήθηκε μέσα στις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διατάξεις η ποινική διαδικασία, καλείται εκ των υστέρων να απολογηθεί στην Τακτική Δικαιοσύνη, με βάση τις κοινές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
Μέχρι την ημέρα που θα παραλάβει πάντως, την κλήση προς απολογία ο κ. Μαντέλης είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στην Ελλάδα, μέτρο που κρίθηκε αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η παρουσία του στα επόμενα δικαστικά στάδια. «Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι την απολογία του καθ΄ όσον πρόκειται περί προσώπου που, όταν τέλεσε την πράξη, είχε την ιδιότητα του υπουργού, ήτοι του ανώτατου κρατικού λειτουργού και κυβερνητικού αξιωματούχου τον οποίο η Δικαιοσύνη θέλει ενώπιόν της ανά πάσα στιγμή. Τοσούτω μάλλον, καθ΄ όσον κατά την υπουργική του θητεία συνέβη σκάνδαλο διαφθοράς που συντάραξε και συνταράσσει την κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας με τάσεις των πρωταιτίων αυτού προς αποφυγήν της Δικαιοσύνης αλλά και προς αποφυγήν της πανελλήνιας εκ τούτου κατακραυγής, με διεθνείς προεκτάσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές.

Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: