Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου
Ξεπουλήθηκε το μέλλον μας
06 Ιουνίου 2010 - Ελλάδα
Την Παρασκευή κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το μνημόνιο δανεισμού της χώρας. Η, μάλλον, κατατέθηκε προς ενημέρωση, μιας και ο ΠΑΣΟΚ έχει φροντίσει έτσι ώστε να μη χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Βουλής για να επικυρωθεί το δάνειο!
Για όσους δε θυμούνται, σύμφωνα με μία τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο νόμο που κατατέθηκε προς ψήφιση στις 6 Μαΐου από το ΠΑΣΟΚ, ορίζεται ότι τα μνημόνια δανεισμού θα κατατίθενται στη βουλή μόνο προς ενημέρωση και όχι για επικύρωση, όπως διατυπωνόταν αρχικά! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, η λέξη «κύρωση» αντικαθίσταται από τη φράση «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους». Με άλλα λόγια, ο κύριος Παπακωνσταντίνου αποφασίζει, υπογράφει, και μετά απλά μας ενημερώνει τι έγινε. Δημοκρατία, όχι παίξε-γέλασε!
Διαβάζοντας τους όρους δανεισμού στο μνημόνιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη....
βουλή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δυστυχώς για όλους μας, επαληθεύτηκαν οι κασσάνδρες που μίλαγαν για ουσιαστικό ξεπούλημα της χώρας!
Ένας από τους όρους δανεισμού -που η κυβέρνηση είχε θεωρήσει μάλλον ασήμαντο και δεν είχε κοινοποιήσει νωρίτερα- είναι ότι υποθηκεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους! Αν δεν μπορέσει η χώρα να ξεπληρώσει τα χρέη της, αναφέρεται ρητά ότι η Ελλάδα παραιτείται «αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία».
Επιπλέον, σε άλλο σημείο του μνημονίου αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή να κάνει αυτό που όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι (και όχι μόνο σοσιαλιστικής ιδεολογίας) θεωρούν ότι είναι η μοναδική ελπίδα να καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της.
Μεγέθυνση
Το Hellenic Business αναφέρει:
«[...] όπως προκύπτει από την ανάγνωση των ειδικών όρων που για πρώτη φορά αποκαλύπτονται, τουλάχιστον το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει συνάψει μία ιδιαίτερα επωφελή συμφωνία, με ενέχυρο την περιουσία του ελληνικού κράτους και αμφίβολη κατάληξη ως προς την αποπληρωμή του χρέους.
Από την άλλη πλευρά, το κέρδος για τις χώρες που θα δανείσουν έχει εξασφαλισθεί.
Στη συμφωνία προβλέπεται ότι ο δανεισμός κάθε κράτος που χορηγήσει κεφάλαια στην Ελλάδα αυτόματα θα γίνει φθηνότερος, με χρήμα της Ευρωζώνης (χωρίς τους σκληρούς δεσμευτικούς όρους που ισχύουν για την Ελλάδα). Η χώρα μας δηλαδή, γίνεται το θύμα τον οποίο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα κληθούν να δανείσουν κερδίζοντας φθηνότερο δανεισμό για τις ίδιες.
[...]
Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα παραιτείται άνευ όρων, από την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος για προσφυγή εναντίον απόφασης κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, δέσμευσης χρημάτων ή άλλου μέτρου, που οι δανειστές θα θελήσουν να επιβάλλουν σε περίπτωση που κρίνουν ότι οι όροι εξόφλησης δεν τηρούνται, εκτός εάν αυτό το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος – που στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει.
Η δέσμευση αυτή ισχύει μέχρι να εξοφληθεί όλο το κεφάλαιο, οι τόκοι και τα πρόσθετα ποσά – εάν υπάρξουν. Αυτό που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες, είναι το σημείο της συμφωνίας είναι αυτό που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου.
Η Ελλάδα δεσμεύεται με τη σύμβαση να καταργήσει κάθε δικαίωμα πάνω στα περιουσιακά της στοιχεία και τα έσοδά της, όπως την εκποίηση, την τοποθέτησή τους ως ενέχυρο ή υποθήκη ή εγγύηση για δανεισμό από άλλο, τρίτο μέρος, εκτός των δανειστών (Ευρωζώνη, Δ.Ν.Τ.), εκτός εάν ότι εισπράξει διαμοιρασθεί ισότιμα σε αυτούς, ενώ διατηρούν το δικαίωμα προτεραιότητας σε οποιαδήποτε τέτοια πράξη (να δεχθούν δηλαδή ως υποθήκη περιουσία του ελληνικού κράτους).
Αν υπάρξει αδυναμίας αποπληρωμής, προβλέπεται η εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας σε εταιρία ειδικού σκοπού, είτε η έκδοση ειδικών ομολόγων με αντίκρισμα τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, για να αντληθούν κεφάλαια.
Επίσης προβλέπεται η εκχώρηση στους πιστωτές αναπτυξιακών έργων (δρόμοι, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κ.λ.π.) από την εκμετάλλευση των οποίων θα αποσβεσθεί το χρέος.
[...]
Εάν το ποσό που θα συγκεντρωθεί τελικά για το πρόγραμμα στήριξης φθάσει το 90% αυτού που είχε προβλεφθεί, τότε -εάν συναινέσει και η Ελλάδα (που μάλλον θα το κάνει)- η ΕΚΤ θα εκταμιεύσει το ποσό, ασχέτως των συμφωνηθέντων.
Στη περίπτωση που τα κεφάλαια είναι κάτω του 90% των συμφωνηθέντων, τότε η Ε.Κ.Τ. περιμένει οδηγίες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρώ (Χ.Β.Ρομπάϊ). Εάν εκείνος κρίνει ότι το σχέδιο ναυάγησε, τότε τα ποσά επιστρέφονται στους δανειστές και πέφτουν τίτλοι τέλους στο περίφημο σχέδιο στήριξης.
Η εξίσωση γίνεται πλέον ανατριχιαστικά απλή:
Α: Δανειστήκαμε με όρους που δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Και αυτό δεν το λένε κάποιοι γραφικοί αριστεροί. Το υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, αρθρογράφοι περιοδικών όπως το Economist και οι New York Times.
Β: Με βάση τους όρους δανεισμού που αποκαλύφθηκαν την Παρασκευή, δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
Γ: Εφ’ όσον δεν είμαστε συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων του δανείου, οι δανειστές μας έχουν δικαίωμα να εκποιήσουν την κινητή και ακίνητη περιουσία της χώρας.
Α + Β = Γ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου