Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Μέχρι τέλη Ιουνίου το τελικό ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Kαι επιχειρηματίες, οι οποίοι αδυνατώντας να πάρουν επιχειρηματικά δάνεια πήραν καταναλωτικά για να πληρώσουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες κλπ., αγγίζει η αγωνία για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το «απολιθωμένο» νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Τις τελικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου πρόκειται να αποφασίσει μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η διυπουργική επιτροπή που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό, καθώς μετά τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ που κοινοποιήθηκε στις 23 Απριλίου και τις συνακόλουθες τροποποιήσεις στο σ/ν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, αποφασίστηκε να υπάρξει περαιτέρω εξέταση των επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Εν τω μεταξύ, επιχειρηματίες και ιδιώτες καταναλωτές αγωνιούν για την ένταξή τους στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καθώς βρίσκουν αποσπασματικά και αναποτελεσματικά τα προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων των τραπεζών με τα οποία στην ουσία ανακυκλώνουν τα χρέη τους με μεγαλύτερες διάρκειες και με υψηλότερα επιτόκια.
Στην πράξη, η μείωση της δόσης του οφειλέτη επιτυγχάνεται κυρίως με αύξηση της διάρκειας....
αποπληρωμής του δανείου, με προσημείωση ακινήτου ή με επιπλέον εγγυήσεις από άλλα φυσικά πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση ο οφειλέτης έχει μία χρονική διευκόλυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους του, καθώς η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου του επιφέρει μεν χαμηλότερη μηνιαία δόση, αλλά εντέλει οδηγεί σε μεγαλύτερη συνολική επιβάρυνση.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, το οποίο έχει συναφθεί με διάρκεια 20 έτη και επιτόκιο 4%, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται σε 613,18 ευρώ και το τελικό ποσό που θα επιστραφεί στην τράπεζα σε 147.163 ευρώ.
Αν στο δάνειο αυτό, επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής στα 25 χρόνια, η μηνιαία δόση πέφτει στα 533,43 ευρώ, χονδρικά δηλαδή 80 ευρώ λιγότερα, αλλά η τελική συνολική επιβάρυνση για τον οφειλέτη αυξάνεται κατά 12.866 ευρώ αφού το τελικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στην τράπεζα στη λήξη του δανείου ανέρχεται στα 160.029 ευρώ.
Στην περίπτωση ενός καταναλωτικού δανείου 50.000 ευρώ (σημειώνεται ότι οι τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με τέτοια ποσά ή και ακόμα μεγαλύτερα που συνδέονται με χρήση πιστωτικών καρτών!) το οποίο η τράπεζα θα αναχρηματοδοτήσει επιμηκύνοντας τη διάρκεια και βάζοντας προσημείωση σε ακίνητο, τα πράγματα για τον οφειλέτη διαμορφώνονται ως εξής:

Εστω ότι το αρχικό δάνειο έχει συναφθεί με επιτόκιο 11% και διάρκεια πενταετή, τότε η μηνιαία δόση διαμορφώνεται σε 1.127,48 ευρώ και το τελικό ποσό επιστροφής του δανείου στην τράπεζα σε 67.644 ευρώ.
Αν η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου επεκταθεί στα 10 χρόνια και οριστεί μειωμένο επιτόκιο 6% διότι εγγράφεται προσημείωση, η νέα μηνιαία δόση που προκύπτει είναι σχεδόν η μισή, 566,12 ευρώ. Παράλληλα, λόγω του μειωμένου επιτοκίου, η νέα συνολική επιβάρυνση για τον πελάτη στο αρχικό ποσό του δανείου είναι μόλις 290,4 ευρώ, στα 67.934,40 ευρώ.
Η αγωνία των ενδιαφερομένων για το πότε θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποτελεί πλέον τον μοναδικό λόγο για τον οποίο απευθύνονται στις ενώσεις καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό ότι για το θέμα αυτό μόνο η ΕΚΠΟΙΖΩ δέχεται καθημερινά 80 – 100 τηλεφωνικές κλήσεις, 20 – 30 επισκέψεις στα γραφεία της, ενώ συνολικά διαχειρίζεται 3.000 υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: