Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

«Αλλάζει» το μνημόνιο μέχρι 6 Αυγούστου

Ένα νέο ...μνημόνιο θα συνυπογράψει η κυβέρνηση με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 6 Αυγούστου, μόλις δηλαδή ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της τρόικας οι οποίοι ξεκίνησαν χθες και ετοιμαστεί η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της έκθεσης θα συνταχθεί από την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών και θα προβλέπει επίσπευση διαρθρωτικών αλλαγών όπως η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ με «πιλότο» τις αλλαγές στον ΟΣΕ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, η απελευθέρωση των αγορών και η ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου.
Χθες, μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την τρόικα, πηγές του υπουργείου τόνιζαν πως στην έκθεση θα γίνεται μια αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης και θα καταγράφονται τα επόμενα βήματα.
Προσέθεταν πως ενδέχεται να υπάρξουν «διαφοροποιήσεις» από το αρχικό κείμενο του μνημονίου οι οποίες όμως θα ακολουθούν το «πνεύμα» του.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας πήραν μία πρώτη γεύση για την πορεία της οικονομίας, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το «άλμα» του πληθωρισμού και την ανησυχία τους για την αδυναμία περιστολής των δαπανών σε ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.

Τώρα όσον αφορά τις «διαφοροποιήσεις» επί του μνημονίου που θα περιέχονται στο νέο κείμενο αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιαστούν στους ακόλουθους τομείς: ......


- Αναδιαρθρώσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ του τομέα μεταφορών εντός του 2010 με «πιλότο» τον ΟΣΕ ενόψει και της αναμενόμενης μείωσης των επιχορηγήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς το 2011. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαφανές πλαίσιο των επιδοτήσεων των συγκοινωνιακών φορέων», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

- Επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Η αρχή γίνεται με τις οδικές μεταφορές και αναμένεται να ακολουθήσουν, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακεία και άλλα επαγγέλματα των οποίων αμοιβές ή περιθώρια κέρδους καθορίζονται με διοικητικές αποφάσεις.

- Εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων. Κλιμάκια ορκωτών ελεγκτών θα μπουν τελικά σε όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο σε τρία όπως αρχικά είχε γνωστοποιηθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα 840 εκατ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 1,8 δις. ευρώ.

- Επίσπευση δημιουργίας του ενιαίου μισθολογίου. Ο διάλογος θα αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου αλλά όπως σημειώνουν στο υπουργείο το ενιαίο μισθολόγιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τα μέσα του 2011.

Βέβαιο θεωρείται πως θα υπάρξει ανοδική αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό. Στο μνημόνιο έχει οριοθετηθεί στο 1,9% για το 2010 και ήδη έχει εκτιναχθεί πάνω από το 5%. Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται πως πρέπει να επιταχυνθεί το άνοιγμα των αγορών ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μην μετακυλιόνται εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές οι αυξήσεις των φόρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως αλλαγές στο μνημόνιο είναι πιθανόν να έχουμε κάθε τρίμηνο, δηλαδή σε κάθε ενδιάμεση έκθεση προόδου η οποία θα συντάσσεται για την ελληνική οικονομία.
Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται σίγουροι πως η δεύτερη δόση των 9 δις ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης είναι εξασφαλισμένη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εκταμίευση της δόσης θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου.
Από σήμερα και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας οι εμπειρογνώμονες της τρόικας οι οποίοι ξεπερνούν τους 30 θα χωριστούν σε κλιμάκια και ανάλογα με το αντικείμενο τους θα έχουν επαφές στα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Εργασίας, Υποδομών , Περιβάλλοντος , Άμυνας και Εσωτερικών. Επίσης θα συζητήσουν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο μετά τα «stress tests» και την πιθανή ενεργοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από τα κόμματα μέχρι τώρα έχει κλειστεί ραντεβού με τη Νέα Δημοκρατία ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν απαντήσει στην πρόσκληση για συνάντηση.

Απάντηση δεν είχαν δώσει μέχρι χθες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Εντός των επόμενων ημερών κλιμάκιο θα συναντηθεί και με τον ΣΕΒ.

Τώρα όσον αφορά στις αυξήσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων στην τρόικα, «δεν ξετρελάθηκαν», όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας πάντως πως έδειξαν κατανόηση καθώς πρόκειται για απόφαση των κοινωνικών εταίρων.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: