Η κυβέρνηση Τσολάκογλου από χθες το βράδυ θα πρέπει να αισθάνεται περήφανη για το νέο της κατόρθωμα...το νέο ασφαλιστικό μεσαίωνα.
Η ώρα φτάνει και τα ελικόπτερα ζεσταίνουν μηχανές...
Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ και μετά από πολύωρη συζήτηση, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στις κατηγορίες για αθέτηση των υποσχέσεων σχετικά με το Ασφαλιστικό, ανέφερε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση για ένα σύστημα που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο, εξέφρασε την δυσφορία του για την υποτίμηση των θετικών όψεων του νομοσχεδίου, αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου, σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια καταδικάσουν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές.
«Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ανακάλυψε κανένα θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο. Αν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας βρει θέμα, γιατί να είναι κακό για την κυβέρνηση;» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα.
«Όταν φτιάχναμε το Μνημόνιο, η Τρόικα άκουγε μονάχα δύο ειδών επιχειρήματα - δημοσιονομικής φύσεως και διεθνούς νομολογίας. Παρότι παρέκαμπτε επιχειρήματα εσωτερικού δικαίου, ενδιαφερόταν για επιχειρήματα που επικαλούνταν την νομολογία του....
δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν είναι τυχαία χώρα: Ανήκει στην Ευρωζώνη - και η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωζώνης, δημιουργεί δεδομένα. Είναι αποκούμπι για εμάς» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Αντίστοιχη απάντηση επεφύλαξε και ο υπουργός Εργασίας κατά την πρωινή συνεδρίαση, απαντώντας στην εκπρόσωπο των δικηγορικών συλλόγων, Μαρία Τσίπρα που τον προειδοποίησε με προσφυγές των κοινωνικών φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο: «Κάθε προσφυγή δεν είναι απειλητική για μας. Είναι ευπρόσδεκτη, γιατί κάθε απόφαση δικαστηρίου δημιουργεί συνηγορίες».
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εργασίας, αποδέχθηκε «εν μέρει» τις εναντίον του αιτιάσεις, για αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το Ασφαλιστικό: «Οι εισφορές δεν αυξάνονται. Δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, αλλά μόνον οι μέσοι όροι - και η αύξηση του μέσου όρου, είναι απαραίτητη. Για το τρίτο «δεν», υπάρχει όντως θέμα. Έχουμε διαρθρώσει ένα σύστημα που παράγει 7% μείωση των συντάξεων μεσοσταθμικά. Το ποσοστό αναπλήρωσης κατεβαίνει στο 64% με τη λειτουργία του αναλογικού συστήματος, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν κρύβουμε πως κάποιος θα κρίνει και την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Είναι δίκαιο να πείτε ότι υπάρχει θέμα. Έχουμε όμως τις δυνατότητες να φύγουμε απ’ τις αξιώσεις των δανειστών μας; Δεν θα πηγαίναμε εκεί αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα του Μαΐου και το Μνημόνιο - και είναι θέμα της κυβέρνησης, με μείωση της σπατάλης και αναπτυξιακή πολιτική, να αυξήσει την εισοδηματική της πολιτική» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Λοβέρδος επίσης, υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο, εκτός από τις δεδομένες αρνητικές του όψεις, έχει και θετικά στοιχεία, όπως είναι η ρύθμιση για την διαδοχική σύνταξη, το εργόσημο, ο διαχωρισμός των συντάξεων και των υπηρεσιών υγείας, ο προσδιορισμός των συντάξεων που θα προκύπτει από «ακλόνητα δεδομένα», στερώντας αρμοδιότητες «από τους Μαυρογιαλούρους».
«Πρέπει να έχουμε ανοιχτή την προσδοκία των πολιτών, ότι μετά την έξοδο από την κρίση, η 13η και 14η σύνταξη, σταδιακά θα επανέλθουν» επεσήμανε ο Χρήστος Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ). «Να επιδιώξουμε μία ακόμη μεταβατική περίοδο για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα» πρότεινε.
Να μην καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη, ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας πως «αν εργαστούμε όλοι μαζί, θα βρεθεί το 1,8 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν στους συνταξιούχους». Ο κ. Κουρουμπλής εμφανίστηκε και δύσπιστος στις διαβεβαιώσεις του υπουργού για βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού μέχρι το 2060, υπενθυμίζοντας πως τέτοιου είδους δηλώσεις έκανε και ο Δημήτρης Ρέππας για το αντίστοιχο δικό του νομοσχέδιο. «Εσείς λέτε σήμερα, ότι θα φθάσει μέχρι το 2060. Ποιος το εγγυάται αυτό;» αναρωτήθηκε.
Αντίστοιχη παρατήρηση επεφύλαξε και η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη για την επικουρική ασφάλιση, ζητώντας «κανόνες που να την εξασφαλίζουν».
«Η εγγύηση, δεν σημαίνει πάντα χρηματοδότηση» απάντησε ο κ. Λοβέρδος. «Σημαίνει και κανόνες λειτουργίας, έλεγχο της πορείας των πόρων, διαρκή εποπτεία. Δεν είναι η εγγύηση ένα θέμα μιας παρέμβασης και τέρμα».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έκτωρ Νασιώκας δήλωσε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπερψηφίσει διάταξη που να νομιμοποιεί παράνομες συμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας στα νοσοκομεία.
Έντονα επικριτική για το νομοσχέδιο, υπήρξε τέλος, η ανεξάρτητη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία υποστήριξε ότι ο υπουργικός ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει σάλιο», υπήρξε ο προάγγελος μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο να αλλάξει την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και να το καταστήσει κεφαλοποιητικό: «Όχι απλά καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση, αλλά παρουσιάζεται και ως συμβολή του κράτους, η καταβολή ενός προνοιακού επιδόματος, για να θολώσει το πεντακάθαρο μήνυμα, ότι η σύνταξη επαφίεται στους νόμους της αγοράς, και μάλιστα στην ανθρωποφάγο αυτή εποχή» ανέφερε η βουλευτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου