Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ο θάνατος των συντάξεων

Μαύρη μέρα η σημερινή. Ζοφερό, βασανιστικό και ταπεινωτικό διαγράφεται από εδώ και πέρα το τέλος της ζωής των περισσότερων Ελλήνων, καθώς   οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αποφάσισαν να πετούν πλέον τους γέρους στον κοινωνικό Καιάδα με τον ανατριχιαστικό ασφαλιστικό «νόμο Λοβέρδου» που ψηφίσαν. Μειώνοντας το ύψος των συντάξεων και παράλληλα αυξάνοντας σε 40 τα χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης, ώστε να είναι βέβαιο πως ελάχιστοι θα κατορθώνουν να τα καλύψουν, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετατρέπουν το δικαίωμα της σύνταξης σε... επίδομα ελεημοσύνης προς τους απόμαχους της εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό ωθούνται ουσιαστικά οι νεότερες γενιές....
των εργαζομένων στην ιδιωτική ασφάλιση, όπου βεβαίως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα τους τρώνε μια ζωή τα λεφτά παίζοντας τα ασφάλιστρα στο χρηματιστήριο και σε πολλές περιπτώσεις θα τους δίνουν ψίχουλα για σύνταξη ή και τίποτα απολύτως, αν τα παράτολμα χρηματιστηριακά παιχνίδια των ασφαλιστικών εταιρειών οδηγούν στην χρεοκοπία τους, πράγμα καθόλου σπάνιο.

Πόσο κούφια και ψεύτικα ακούγονται σήμερα τα όσα έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου όχι προεκλογικά, όταν όλοι οι πολιτικοί λένε ασύστολα ψέματα για να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους, αλλά μετεκλογικά, ως πρωθυπουργός πλέον - και μάλιστα δύο και πλέον μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, στις 11 Δεκεμβρίου 2009.

«Το να κόψεις σήμερα τον μισθό ή τη σύνταξη δεν δημιουργεί βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία. Δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το τονίζω αυτό. Να φύγουμε από αυτή την ιδεοληψία», διακήρυσσε μετά παρρησίας ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει τότε στις Βρυξέλλες.

«Ναι, σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά, όχι σκληρά μέτρα απέναντι στον κοσμάκη και στον συνταξιούχο και στον μισθωτό», έλεγε τότε ο Γ. Παπανδρέου. «Την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει ούτε η φτωχολογιά ούτε τα μεσαία εισοδήματα, που στο κάτω κάτω έχουν από ελάχιστη μέχρι καμία ευθύνη... Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ο μισθωτός, είναι η τεράστια σπατάλη που έχει πολλές αιτίες», υπογράμμιζε. «Ο μισθωτός είναι το πρόβλημα στη χώρα μας;... Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία πέντε - έξι χρόνια, ο μισθωτός έφταιγε που φτάσαμε σε έλλειμμα 13%;... Το πρόβλημα ήταν αλλού», τόνιζε μαχητικά ο Γ. Παπανδρέου προ ολίγων μηνών.

Ωραία τα έλεγε τότε ο πρωθυπουργός. Ολα αυτά όμως αποδείχθηκαν... φούμαρα, λόγια του αέρα, γιατί στην πράξη και τις συντάξεις έκοψε και τους μισθούς έκοψε και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και τον κοσμάκη έχει βάλει κάτω και τους πατάει στον λαιμό, λεηλατώντας τους μισθούς και τις συντάξεις τους!

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ακριβώς τα αντίθετα από όσα διακήρυσσε. Αυτό αντανακλά την πολιτική ηθική του. Αυτό όμως είναι δευτερεύον θέμα. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πρωθυπουργός είναι που κάνει τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε επικαλούμενος διάφορες δικαιολογίες. Συχνά, άλλωστε, οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν αντί να αποδοκιμάσουν τους πολιτικούς που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους ή τους εξαπάτησαν, υπερψηφίζοντάς τους και στις επόμενες εκλογές. Οι πολιτικοί το γνωρίζουν άριστα αυτό και συμπεριφέρονται αναλόγως, περιφρονώντας τις αντιδράσεις του λαού.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, με τις πλάτες του ΔΝΤ και της ΕΕ, τη δουλειά τους κάνουν. Από τη στιγμή που οι μάζες των εκατομμυρίων θιγομένων Ελλήνων δεν προέταξαν αποφασιστική αντίσταση στην κυβερνητική επίθεση εναντίον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, θα πληρώσουν το βαρύτατο αντίτιμο της ήττας τους. Αφησαν τους εχθρούς να περάσουν, οπότε αυτοί βεβαίως και θα λεηλατήσουν τις ζωές όλων...

Γ.Δελάστικ

2 σχόλια:

yannidakis είπε...

βρισκω πολυ μελοδραματικη την αναλυση περι του ασφαλιστικου.
Αν εγω που τελειωσα στα 18 το σχολειο και τελειωσα στα 22 το ΤΕΙ μου ξεκινησα να δουλευω στα 24-25, τοτε γιατι να μην δουλεψω ως τα 65 στα οποια και θα συμπληρωσω τα 40 χρονια;
δεν καταλαβαινω πως το θελουμε εδω στην Ελλαδα; Συνταξη απ' τα 50 ή 55; Την ιδια ωρα που οι μεσοι οροι ηλικιας ανεβαινουν;
Ειναι καιρος να καταλαβουμε πως δεν δουλευουμε για να παρουμε συνταξη, δουλευουμε για να ζησουμε την οικογενεια μας :[

socrates είπε...

Εάν Γιαννιδάκη μιλάς για το δημόσιο τομέα είμαι μαζί σου.
Εάν στη σκέψη σου βάζεις και τον ιδιωτικό τομέα είτε είσαι πολύ νέος για να ξέρεις είτε είσαι βαλτός.
ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΣΗΣΜΑ.
ΕΣΤΩ ΚΑΙ 10% ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ (Βάλε ανεργίες, βάλε δυσκολία εξεύρεσης εργασίας μετά τα 55) ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ.
άσε λοιπόν τις θεωρίες που κάποτε λέγαμε και εμείς όταν ήμασταν νεότεροι και θεωρητικολογούσαμε.
Ο πραγματικός κόσμος είναι διαφοορετικός.