Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο Μαέστρος έχει χάσει την μπακέτα του...

Θερινός καύσωνας παραλύει την κυβέρνηση,
που φαίνεται να έχει παραδοθεί στην εσωστρέφεια και
στις διαρκείς συγκρούσεις μεταξύ υπουργών. Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζονται όλο και πιο ανήσυχοι, ενώ όλη αυτή η κατάσταση βάζει πλέον στο στόχαστρο τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο πλέον κορυφαίοι υπουργοί χρεώνουν προσωπικά τα συνεχή
«φάλτσα» στην κυβερνητική ορχήστρα.
Ο μαέστρος έχει χάσει την μπαγκέτα του. Η ορχήστρα δεν διευθύνεται. Ο καθένας παίζει σε όποιον τόνο θέλει και, όποτε θέλει, σολάρει», υπογράμμιζε σημαντικός κυβερνητικός παράγοντας, αναφερόμενος στα διαρκή κρούσματα εσωτερικών αντιπαραθέσεων, που έχουν αρχίσει να βγαίνουν όλο και πιο έντονα προς τα έξω.
Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί βουλευτές υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως είναι αναγκαίο.....
να ξαναπάρει ο Παπανδρέου τον έλεγχο της κατάστασης, αφού όσο αφήνει άλλους να συντονίζουν και να λειτουργούν αντ' αυτού, τόσο θα επιτείνεται η εικόνα αρρυθμίας της κυβέρνησης. «Χρειάζεται να αποκαταστήσει την εικόνα αποσταθεροποίησης που παρουσιάζει η κυβέρνηση και η οποία πλέον επηρεάζει αρνητικά την κοινή γνώμη, κάτι που αν δεν σφίξουν τα λουριά, θα φανεί στις εκλογές του Νοεμβρίου», λένε κυβερνητικά στελέχη με αφορμή και τις πρόσφατες κόντρες υπουργών σε σύσκεψη υπό τον Θ. Πάγκαλο.
Όμως, πλην του πρωθυπουργού, που μπαίνει πλέον στο κάδρο για τα κυβερνητικά φάλτσα, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση είναι και ο «τσάρος» της Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πλέον είναι στο πρώτο πλάνο του κάδρου.
Μάλιστα, αρκετά στελέχη υπογραμμίζουν ότι βγαίνει πια στη σέντρα από πολλούς συναδέλφους και με το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών δικό του, αφού δεν του φτάνει η επώδυνη οικονομική πολιτική που ασκεί, αλλά έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του με τρόπο απαξιωτικό. Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν μάλιστα ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα έπρεπε να είναι λιγότερο αλαζόνας και να καταλαβαίνει πως δεν είναι δυνατόν να έχει μόνιμη ασυλία λόγω των σχέσεών του με το Μαξίμου.

Παιδονόμος

Το θέμα είναι ότι πλέον σχηματίζεται σταθερά ένα μέτωπο υπουργών που βάλλουν ευθέως κατά του υπουργού Οικονομικών, ή καλύτερα κατά της νοοτροπίας και της υπεροψίας του, και πιέζουν για μετακίνησή του στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Όπως σημειώνει μάλιστα υπουργός που μετείχε στην τελευταία επεισοδιακή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Θ. Πάγκαλο, «δεν είναι δυνατόν ο Παπακωνσταντίνου να συμπεριφέρεται ως παιδονόμος και να θέλει πάντα να μπαίνει καπέλο σε όλους. Τα πάντα έχουν όρια…».
Κάθε σύσκεψη
και έκρηξη
Πάντως η κατάσταση είναι συνολικότερα ζοφερή για την κυβέρνηση. Το Μνημόνιο με την «τρόικα» έχει τεντώσει τα νεύρα των υπουργών, κυρίως αυτών που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία, και πλέον κάθε κυβερνητική σύσκεψη είναι και μια πιθανή εστία αλυσιδωτών εκρήξεων με απρόβλεπτες διαστάσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο νιώθει να χάνει «κυριαρχικά δικαιώματα» και να βρίσκεται στο έλεος του κάθε τεχνοκράτη ελεγκτή, του κάθε «φον Φούφουτου», όπως είπε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην τελευταία επεισοδιακή σύσκεψη αυτής της εβδομάδος, όπου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της κόντρας.
Ο «τσάρος» φέρεται να μετέφερε προς τους συναδέλφους του την επιθυμία των ελεγκτών να παραβρίσκεται και αυτός στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί με τους ελεγκτές. Όπως ήταν φυσικό, κανένας από τους παρόντες υπουργούς (Μπιρμπίλη, Κατσέλη, Ρέππας, Ραγκούσης, Μπατζελή, Βούγιας, Κουτρουμάνης) δεν υποδέχθηκε αυτό το αίτημα με χαμόγελο, ορισμένοι μάλιστα το εξέλαβαν και ως καπέλωμα. Η ευρύτερη αντιπαράθεση αποφεύχθηκε για την ώρα από μια εξισορροπητική ατάκα του Θ. Παγκάλου, ο οποίος αποφάνθηκε ότι «δεν συγκυβερνούμε με τους ελεγκτές».
Ωστόσο, για άλλη μια φορά, τόσο η κυβερνητική σύσκεψη όσο και τα όσα είπε δημοσίως την επόμενη μέρα ο Δ. Ρέππας περί «πλέι μέικερ» δείχνουν πως δεν υπάρχει ακόμα το κατάλληλο επίπεδο συνεννόησης με τον κ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο φαίνεται να διατηρεί το τελευταίο διάστημα ανοιχτό μέτωπο.
Έτσι λοιπόν, μετά το ερώτημα «πού το πάει η Βάσω;», προστίθεται ένα ακόμη, «πού το πάει ο Ρέππας;».
Μια εύκολη απάντηση είναι ότι δηλώνει παρών για μετακίνηση εν όψει ανασχηματισμού. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν πως έχει εισπράξει και αποκωδικοποιήσει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, και προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα, λειτουργώντας και ως πόλος εκτόνωσης της έντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί.

Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: