Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο Καραμανλής συνεχίζει να τιμωρεί τον εαυτό του και τη Νέα Δημοκρατία

Στην αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ.Καραμανλή είχε διαγραφεί ένας νέος βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ, ο κος Πολύζος. Είχε διαγραφεί γιατί είχε πει κάτι που σε τελική ανάλυση ήταν αυτονόητο: λαμόγια υπάρχουν και στις δύο πλευρές του δικομματισμού αλλά και σε μικρότερα κόμματα. Το γεγονός αυτό της διαγραφής, αν και σήμερα περνάει στα «ψιλά», υπήρξε κατά την προσωπική μου άποψη θρυαλλίδα εξελίξεων στη Ν.Δ και στη χώρα κατά συνέπεια.
Η διαγραφή εκείνη ερμηνεύτηκε από τα «λαμόγια» της Ν.Δ ως διασφάλιση της κάλυψης Καραμανλή. Θεωρήθηκε πως ό,τι και αν συμβεί η τότε ηγεσία της Ν.Δ θα τους καλύψει … Λειτούργησε σαν να τους είπε ο Καραμανλής «ορμάτε κι εγώ είμαι εδώ». Στην αρχή η «κακοδιαχείριση» ξεκίνησε δειλά, όσο περνούσε όμως ο καιρός η κατάσταση εκτραχυνόταν. Μέχρι που φτάσαμε στα ομόλογα …

Κακά τα ψέματα, τα ομόλογα ήταν σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Και με μεγάλο οικονομικό κόστος για τη χώρα. Τώρα ήταν λανθασμένη κίνηση, ήταν ηθελημένα σφάλματα, αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει χωρίς στοιχεία. Μόνο που τώρα με την κατάθεση Ζορμπά αφήνονται υπονοούμενα για συγκάλυψη της τότε κυβέρνησης με την προκήρυξη εκλογών.
Πότε εγώ δεν κατάλαβα γιατί έγιναν εκλογές το 2007. Η επίσημη δικαιολογία ήταν το λιγότερο αστεία. Κανένας δεν νομίζω να πίστεψε τότε ότι η Ν.Δ έκανε εκλογές για τον … προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση φάνηκε τότε σαν να «έπεσε». Νομίζαμε είτε ότι υπήρχαν λόγοι που δεν ήταν ανακοινώσιμοι (πράγμα που πολλοί πίστεψαν ειδικά μετά τις φωτιές της Πελλοπονήσου), είτε ότι ο Καραμανλής το έκανε για να στραγγαλίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σε κάθε περίπτωση, τότε δεν υπήρχε κανένα ρεύμα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και ο Κ.Καραμανλής το μόνο που κατάφερε ήταν να μετατρέψει μια ισχυρή κυβέρνηση του ιδίου σε μια ισχνή μειοψηφία μετεκλογικά και σε μια άτυπη συγκυβέρνηση με τις εντός της Ν.Δ οργανωμένες ομάδες. Ήταν τότε που η κα Μπακογιάννη στέφθηκε απόλυτο φαβορί για τη διαδοχή συγκυβερνώντας στην ουσία με τον αδύναμο πλέον Καραμανλή. Και την περίοδο 2007-2009 την θυμόμαστε όλοι αν και θα θέλαμε να την ξεχάσουμε όλοι …
Αυτήν την περίοδο ειπώθηκε το αλησμόνητο «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Τότε ο Καραμανλής έσπευσε να καλύψει όσους το ενστερνίζονταν από την Δ.Ε.Θ. Κι έτσι «έπεισε» πολλούς νεοδημοκράτες ότι ο Πολύζος είχε δίκιο. Και χάθηκε το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα».  Και ξεκίνησε η κατρακύλα της Ν.Δ.
Υπήρχαν πολλοί πάντως που από τον καιρό της εκλογής του Καραμανλή, το 2004, πίστευαν ότι ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός δεν θα κατάφερνε να ελέγξει το κόμμα εξαιτίας των βαριδιών που ζούσαν και βασίλευαν στο κόμμα, μαζι με τα τζάκια και τους βαρώνους. Το έλεγαν αυτό αν και πίστευαν στις καλές προθέσεις του Καραμανλή. Οι εξελίξεις τους δικαίωσαν. Μετά τη Δ.Ε.Θ πολλοί από εκείνιυς αμφισβήτησαν τις καλές προθέσεις του Καραμανλή. Ο ίδιος αργότερα παραδέχθηκε το λάθος του.
Σήμερα όμως δεν κάνει το ίδιο με εκεινο που έκανε στη Δ.Ε.Θ., όπως λένε πολλοί Νεοδημοκράτες. Κάνει κάτι χειρότερο. Σιωπά.
Οι δηλώσεις Ζορμπά είναι σήμερα μια άλλη … Δ.Ε.Θ. Χτυπούν ευθέως τον Καραμανλή. Δεν μπορεί να θεωρηθούν σαν υπονοούμενα. Και ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να σιωπά. Η σιωπή του είναι σαν να επιβεβαιώνει τις κατηγορίες. Είναι αλήθεια λοιπόν;
Μένοντας σιωπηλός και καλύπτοντας τα στελέχη που πλήγωσαν τη Ν.Δ, καταστρέφει στην ουσία την υστεροφημία του. Πείθει πως ήταν ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός.
Ας αφήσει λοιπόν απροστάτευτους τους κάθε λογής φερόμενους ως συνεργάτες του. Η Ν.Δ άλλαξε πλέον σελίδα και ο κόσμος της παράταξης έχει διαπιστώσει πως αυτοί που άπλωσαν το χέρι είναι τα πραγματικά βαρίδια. Εξέλεξε έναν αρχηγό ο οποίος ήταν πρακτικά εκτός του κάδρου της διακυβέρνησης και της πολιτικής ζωής γενικότερα από το 1996. Έναν αρχηγό που για πρώτη φορά εξελέγη από τη βάση και όχι από τα κομματικά στελέχη, από τον κλίβανο όπου επωάζονται τα παράσιτα της πολιτικής ζωής του τόπου. Δεν είναι μόνο οι βατοπεδινοί. Όλοι ξέρουμε πως υπάρχουν κι άλλοι.
Το τελευταίο καθήκον του πρώην πρωθυπουργού είναι πάψει με την αφωνία του να προστατεύει τα παράσιτα της παράταξης και να σταματήσει να αφήνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ να αλωνίζει πάνω στην οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης του, ιδιαίτερα της περιόδου 2007-2009.
Ας βγει να πάρει την ευθύνη. Να πει ότι ναι, άφησα την οικονομία σε άσχημη κατάσταση αλλά όχι σε αυτό το χάλι που δημιούργησε τώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να πει ότι προσπάθησε να λύσει το οικονομικό ζήτημα αφήνοντας αλώβητη την πραγματική οικονομία και το εισόδημα των πολιτών, τα εργασιακά τους δικαιώματα και την καθημερινή ζωή τους. Να πει ότι καταδικάζει τα βαρίδια αυτά που πλήγωσαν την παράταξη. Όλα τα βαρίδια.
Ο Κ. Καραμανλής οφείλει να πάρει θέση. Να μιλήσει. Το χρωστάει στη χώρα, το χρωστάει στην παράταξη, το χρωστάει στον εαυτό του.


Κάσσανδρος ο Κυανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: